Vaccinul anti-HPV nu este interzis in SUA

Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii sustine intr-un interviu acordat pentru Europa FM ca toata achizitia pentru campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fost facuta corect si ca anti-campania este demarata de cei care nu au fost inclusi in ea.
In privinta profilului de siguranta a vaccinului, Ministrul Sanatatii tine sa lamureasca faptul ca acest vaccin nu este interzis in Statele Unite ale Americii asa cum s-a vehiculat in media zilele acestea si ca este "un vaccin autorizat de FDA (Agentia americana pentru Siguranta Alimentelor si a Medicamentelor), de EMEA (Agentia Europeana a Medicamentului) care opereaza pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si, bineinteles de Agentia Nationala a Medicamentului. Daca nu avea autorizatia nu am fi putut sa facem campania de vaccinare".



Din primavara s-a anuntat posibilitatea acestei vaccinari

De 2 ani de cand vaccinul se face in Romania au fost vaccinate peste 10.000 de femei, fara sa fie raportate efecte secundare in afara celor prezentate in prospectele vaccinurilor. Din primavara s-a anuntat pentru prima data despre posibilitatea unei vaccinari impotriva acestei maladii si in afara de media, responsabilitatea a cazut pe umerii medicilor. "Din pacate, medicii nu si-au facut datoria, aceasta este conceptia pe care am perceput-o eu", mai adauga Eugen Nicolaescu in interviul acordat pentru acelasi post de radio.



Campania a fost gandita de ginecologi, virusologi si pediatri

Dupa evaluarea starii de sanatate s-a constatat ca principala cauza a cancerului de col uterin este infectia cu virusul HPV si "am ales 3 comisii de specialitate formate din medici ginecologi, virusologi si pediatri care sa vina cu o solutie si astfel a aparut aceasta campanie. Din punct de vedere medical, ea este pusa la punct de specialistii in domeniu, iar noi o gestionam", mai precizeaza Ministrul Sanatatii.


"Suntem din nou in fata unei provocari"

Ministrul a adus in discutie isteria care s-a creat si la introducerea vaccinului antipoliomielitic, insa in final s-a ajuns la concluzia ca este necesara si obligatorie vaccinarea.
"Acum suntem din nou in fata unei provocari si este firesc sa fie o reactie de respingere in fata necunoscutului. Vaccinul anti-HPV este la latitudinea fiecarui parinte".

Ministrul Sanatatii precizeaza pentru cei care doresc sa se informeze corect sa citeasca Monitorul Oficial si sa acceseze site-ul Ministerului Sanatatii www.ms.ro unde est publicat ordinul prin care se face aceasta campanie de vaccinare.

Articole utile:
A inceput vaccinarea fetitelor. Tu ce parere ai?
Vaccinul anti-HPV: bun sau rau pentru fetita ta?
Cum dezbat cititorii TopSanatate problema vaccinarii?
Vaccinul anti-HPV, Gardasil, poate fi de folos si barbatilor
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod