“Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. Informeaza-te!”

Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. De aceea, Ministrul Sanatatii este hotarat sa mai acorde o sansa programului de vaccinare anti-HPV care a esuat anul trecut si relanseaza campania de informare pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin sub mesajul “Tu decizi pentru sanatatea fiicei tale. Informeaza-te!”.
Sunt hotarat sa mai dam o sansa acestui program, urmand recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, care sustin vaccinarea anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin. De data aceasta, Ministerul Sanatatii va face lucrurile cum trebuie: corect, avizat si cu respect fata de parinti. Vom derula o campanie de informare si numai dupa evaluarea ei vom decide daca vom relua sau nu vaccinarea”, a declarat Ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac.

Centrul National de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU) este o entitate special creata cu aceasta ocazia si care va asigura coordonarea si permanenta comunicarii cu publicurile tinta si cu presa. Astfel, in perioada urmatoare parintii pot gasi toate informatii avizate si complete despre prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinare anti-HPV pe site-ul dedicat www.informareHPV.ro si numarul gratuit de informare TELVERDE: 08008-00008, unde medicii specialisti raspund intrebarilor tale.

"Ne dorim un dialog si un contact direct cu parintii. Medicii, dirigintii si profesorii se vor intalni cu parintii la scoala si in cabinetele medicale pentru a discuta despre infectarea cu virusul HPV, cancerul de col uterin si despre vaccinarea de prevenire.
Nimeni nu va fi incolonat la imunizare. Aceasta va fi derulata numai daca, statistic, in urma evaluarii, reiese ca minimum jumatate dintre parinti inteleg si sunt dispusi sa isi vaccineze copiii
", a adaugat ministrul Bazac.


Orice femeie care are un partener sexual are risc de infectare

In ultimii 20 de ani, Romania a avut cea mai ridicata mortalitate cauzata de cancerul de col uterin in Europa, cu o rata de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana. Indiferent de varsta, orice femeie care are un partener sexual are risc de infectare cu virusul care provoaca infecia cu HPV.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca vaccinarea anti HPV 16/18 alaturi de screeningul citologic regulat pot reduce riscul de cancer de col uterin cu pana la 94%, comparativ cu nicio masura luata. Comitetul Consultativ Pentru Vaccinare din Statele Unite a evaluat impactul vaccinarii si a recomandat vaccinarea adolescentelor ca obiectiv primar. In acest moment, multe tari din lume, majoritatea din Uniunea Europeana, au implementat Strategii Nationale de vaccinare impotriva infectiei cu HPV si numarul lor este in continua crestere.

Studiile au aratat ca la fetitele din grupa de varsta 10-15 ani raspunsul imun al organismului la vaccinarea anti-HPV, masurat prin nivel de anticorpi specifici anti-HPV, este de doua ori mai ridicat decat la fetele si femeile din grupa de varsta 16-25 de ani.
Luand in considerare si faptul ca este de preferat ca vaccinarea anti-HPV sa se realizeze inainte de debutul vietii sexuale pentru a preveni o eventuala infectie inca de la primele contacte sexuale, statele care au hotarat ca vaccinarea de rutina sa fie efectuata in jurul acestei varste.


Ce este cancerul de col uterin?

Colul uterin sau cervix-ul este partea inferioara a uterului, cea care face legatura cu vaginul. Cancerul este determinat de aparitia si inmultirea unor celule anormale la nivelul colului uterin, celule care si-au modificat structura si functiile. Cu cat aceste celule sunt mai diferite decat cele normale, cu atat exista mai mult posibilitatea de dezvoltare in viitor a cancerului de col uterin. In majoritatea cazurilor acest lucru dureaza mai multi ani, dar uneori se poate intampla si in decurs de un an. Aceste modificari pot fi detectate prin teste de laborator Babes-Papanicolau inca din stadii initiale. Aceste teste pot stabili daca exista sau nu posibilitatea de aparitie a cancerului.


Ce este infectia cu HPV - Virusul Papilloma Uman?

HPV este un virus care se transmite usor si determina infectii foarte frecvente. Infectia cu HPV se produce de obicei prin contact sexual, dar uneori chiar contactul cutanat direct cu zona genitala poate fi suficient pentru transmiterea acestuia.
Desi prezervativul este eficient in cazul multor boli cu transmitere sexual si reduce riscul infectarii cu HPV, nu asigura protectie totala, iar de multe ori viata sexuala incepe inainte de folosirea acestuia.

Exista peste 100 de tulpini diferite cunoscute de HPV, impartite in cele cu risc crescut (oncogene sau cauzatoare de cancer) si cele cu risc scazut. Infectiile cu tulpini oncogene de HPV nu evolueaza intotdeauna spre cancer, multe dintre infectii sunt eliminate in mod natural de sistemul imunitar in cateva luni de la infectare. Exista unii factori favorizanti recunoscuti ce pot cre§ste riscul de evolutie a unei infectii cu HPV catre cancer, cum ar fi utilizarea pe termen lung a anticonceptionalelor orale, fumatul sau deteriorarea sistemului imunitar. Cancerul de col uterin poate sa apara daca infectia cu HPV oncogen nu este eliminata de catre organism si devine persistenta.


Despre vaccin

Vaccinul se administreaza in trei doze intr-un interval de 6 luni. Cea mai frecventa reactie adversa observata dupa vaccinare a fost durerea la locul administrarii. Cu frecventa mai redusa au fost semnalate si alte efecte nedorite, cum ar fi: dureri de cap, greata sau varsaturi, dureri musculare. Majoritatea acestor reactii au avut o severitate intre usoara si moderata si au fost de scurta durata.

Inainte de administrarea oricarui medicament, inclusiv a unui vaccin, este indicata consultarea medicului.
Contraindicatiile absolute ale vaccinurilor HPV se refera doar la hipersensibilitatea dovedita fata de una dintre componentele vaccinale, precum si la bolile febrile grave. De asemenea, nu exista suficiente studii clinice care sa recomande administrarea lui in perioada de sarcina si alaptare sau la persoane cu imunodeficiente.

Stiai ca ...

  • acest vaccin este folosit in peste 100 de tari in lume;
  • majoritatea tarilor europene au introdus vaccinarea gratuita anti-HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin;
  • peste 10 milioane de tinere/femei au fost vaccinate in lume cu acest vaccin;
  • potrivit datelor oferite de Agentia Nationala a Medicamentului, cele 2500 de fetite vaccinate in 2008, in Romania nu au raportat reactii adverse;
  • in Romania in ultimii 2 ani s-au vaccinat peste 15.000 de femei, fara sa se raporteze efecte adverse, reiese din statisticile ANM.

Sursa: Ministerul Sanatatii si Centrul National de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (CNIPCCU).
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Alina pe 16 Iun 2009, 13:41

    Daca intri pe site-ul mentionat mai sus www.informarehpv.ro gasesti informatii referitoare la valabilitatea acestui vaccin si anume: "Eficienta vaccinului este foarte buna; pana in prezent, nu s-a inregistrat necesitatea administrarii unei noi doze. Studiile actuale dovedesc o durata a protectiei de peste 7 ani. Este foarte probabil ca imunitatea sa fie indelungata, ipoteza sustinuta pe baza unor studii."

    0
    0

  • Alina pe 16 Iun 2009, 13:35
    vaccin

    Eu m-am vaccinat in urma cu 2 luni impotriva acestui virus letal si nu am avut nici o reactie adversa. Am 22 de ani si am hotarat sa ma protejez impotriva acestui virus si ma bucur ca am facut acest pas!

    0
    0

  • Bizgu Adina pe 16 Iun 2009, 07:53
    vaccin anti HPV

    nu se spune pe nicaieri cat este valabil acest vaccin , pentru cat timp esti protejat.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod