Trateaza alergiile la timp!

Pericolul bolilor alergice este foarte mare si se estimeaza ca pana in anul 2013, jumatate din populatia globului va dezvolta o alergie.

 Pericolul bolilor alergice este foarte mare si se estimeaza ca pana in anul 2013, jumatate din populatia globului va dezvolta o alergie.

 

O alergie este o problema medicala care afecteaza reactia sistemului imunitar la o substanta straina. Este vorba despre o sensibilitate la ceva ce in mod normal este inofensiv. Cand organismul incearca sa scape de "alergen" (substanta straina) apar acele senzatii de stranut, ochi aposi, nas infundat, rinoree sau mancarimi. Alergenii clasici includ matreata de animal, polenul, acarienii si mucegaiurile.

Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Clinic Colentina precizeaza ca exista "alergii cu manifestare discreta care pot fi rezolvate de medicul de familie, alergii de intensitate medie care implica si tulburari respiratorii usoare si alergiile severe, precum astmul". In categoria bolilor alergice intra rinita alergica, urticaria, conjunctivita alergica si astmul bronsic.




Ce-mi inrautateste simptomele?


  • spray-urile cu aerosoli;
  • poluarea: "ne irita la nivelul mucoaselor si pielii, astfel incat este permisa patrunderea alergenilor care intensifica procesul de sensibilizare", atentioneaza prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Clinic Colentina;
  • temperaturile scazute;
  • umiditatea;
  • gazele emise de masini;
  • fumul de tigara;
  • vantul.


Ce optiuni de tratament avem?

1. Antihistaminele si decongestionantele (pastile, spray sau picaturi): sunt cele mai folosite in tratarea alergiilor;

2. Picaturile pentru ochi: diminueaza temporar intensitatea simptomelor care afecteaza ochii;

3. Crema cu corticosteroizi: usureaza simptomele de mancarime si impiedica raspandirea alergiei, insa daca starea nu se amelioreaza trebuie sa te duci la medic;

4. Spray-ul nazal cu corticosteroizi: reduce inflamatia nazala cauzata de numerosi alergeni si poate fi utilizat pe termen lung;

5.
Injectiile cu epinefrina: se folosesc doar in cazurile foarte grave, de soc anafilactic si trebuie administrate la cateva minute de la aparitia reactiei alergice.

6. Tratament injectabil numit imunoterapie: se recomanda persoanelor care sufera de o forma severa de alergie, precum si celor care prezinta simptome mai mult de 3 luni de zile.


Acupunctura si alergiile

Procedura acupuncturii implica plasarea acelor in anumite puncte ale corpului pentru a stimula zone specifice, reusind sa imblanzeasca reactiile organismului la antigeni. Persoanele alergice care au incercat aceasta metoda au declarat ca in urma sedintelor de acupunctura au apelat mai rar la medicatia clasica pentru a-si controla simptomele specifice alergiilor.


Calendarul alergenilor

  • ianuarie: acarieni, mucegaiuri;
  • februarie: arin alun, acarieni, mucegaiuri;
  • martie: arin, alun, ulm, plop, salcie, acarieni, mucegaiuri;
  • aprilie: arin, alun, ulm, plop, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, rapita, acarieni, mucegaiuri;
  • mai: plop, salcie, mesteacan, stejar, frasin, liliac, platan, papadie, rapita, hamei, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, acarieni, mucegaiuri;
  • iunie: papadie, rapita, soc, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • iulie: papadie, rapita, ovaz, secara, grau, iarba, orz, tei, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • august: rapita, iarba, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • septembrie: rapita, iarba, porumb, buruieni, acarieni, mucegaiuri;
  • octombrie: acarieni, mucegaiuri;
  • noiembrie: acarieni, mucegaiuri;
  • decembrie: acarieni, mucegaiuri.


Fa-ti rapid un test de alergie!

Rapunde cu "DA" sau "NU" la urmatoarele intrebari:
1.
Uneori ai accese de stranut?
2. Uneori ai accese inexplicabile de tuse?
3. Iti curge nasul sau este infundat fara sa fii racit/a?
4. Ochii iti lacrimeaza sau ai senzatia de "nisip in ochi"?
5. Uneori ai senzatia ca ti-ai pierdut mirosul?
6. Iti apar des eruptii insotite de mancarimi ale pielii?
7. Unul sau mai multe din simptomele de mai sus apar mai frecvent primavara sau toamna?

Daca raspunsul tau este "DA" la cel putin 3 intrebari s-ar putea sa fii alergic/a. Discuta cu medicul tau despre testele necesare si posibilitatile de tratament.


  Sfatul specialistului

Prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic alergolog la Spitalul Clinic Colentina ne asigura ca "orice forma de alergie se poate vindeca, inclusiv cea cu manifestari cutanate. Desensibilizarea se face la maxim, insa nimeni nu poate sa garanteze ca nu va recidiva. Este foarte important de retinut ca netratarea alergiei va duce in timp la astm bronsic, aproximativ 50% dintre persoanele cu rinita alergica putand sa faca la un moment dat astm".
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dragan raduta pe 2 Iun 2014, 18:49
    alergie la carne si samponul gliss roz

    buna ziua,,,eu am aflat de ceva timp ca sunt alergica.am facut un tratament de 8 zile.....as vrea sa stiu daca se pot trata alergiile....

    0
    0

  • valentin pe 30 Apr 2013, 21:04
    alergie ibuprofen

    buna ziua, eu am aflat ca am o alergie atunci cand iau nurofen ( mi se umfla ochii de fiecare daca cand iau acest medicament) am fost la un alergolog si am facut numeroase investigatii , raspunsul a fost ca nu se stie exact de la ce este. Intrebarea mea este daca se poate scapa de aceasta alergie si daca trebuie tinut un anumit regim si cum se poate afla exact cauza? multumesc

    0
    0

  • 4life pe 7 Nov 2011, 21:04
    CEL MAI EFICIENT !!!

    cel mai eficient imunomodulator ce se poate folosi in aceste cazuri , este TRANSFER FACTOR !!!! 100% natural si cu rezultate deosebite in imunoreabilitarea pacientilor cu aste3fl de probleme !!!!

    0
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod