Tratament anti-HIV tolerat de catre copii

In cadrul conferintei Internationale despre SIDA, Boehringer Ingelheim a prezentat rezultatele celor 100 de saptamani de testare a Aptivus (tipranavir), demonstrand eficienta pe termen lung si siguranta acestuia in tratamentele administrate copiilor. Rezultatele acestui studiu, care a durat 2 ani, au aratat ca Aptivus determina raspunsuri virologice si imunologice de durata, dovedindu-se un tratament antiretroviral bine tolerat.
Datele colectate in acesti 2 ani vizeaza actiunea tipranavir in asociere cu o doza redusa de ritonavir (Aptivus) in cazul a 78 de copii aflati sub tratament. Pacientii care au finalizat perioada de testare de 48 de saptamani au putut continua tratamentul cu Aptivus. Continuarea testarii confirma rezultatele inregistrare in cele 48 de saptamani si demonstreaza eficacitatea pe termen lung a Aptivus. Peste jumtatate dintre copii mai mici aflati in perioada de testare au prezentata raspunsuri virologice de lunga durata, solutia fiind bine tolerata in cele 100 de saptamani de testare.

Dr. Manfred Haehl, Vice-Presedinte al Departamentului de Cercetare al companiei Boehringer Ingelheim a declarat: "Suntem incantati de faptul ca tipranavir si-a dovedit eficacitatea si profilul sigur in cazul copiilor aflati sub tratament, ce dispun de un numar considerabil mai redus de alternative de tratament, si care necesita terapii speciale formulate pentru a raspunde nevoilor."

Numarul copiilor diagnosticati cu HIV/SIDA este in continuare crestere.
Exista aproximativ 2,1 milioane de copii in lume cu HIV, iar statistici recente arata ca alti 29.000 vor fi infectati numai in cursul acestui an.

Odata ce un copil este infectata cu virusul HIV, are mai multe sanse de a dezvolta SIDA, in absenta unui tratament antiretroviral. Ca si in cazul adultilor, copii pot dezvolta rezistenta la anumite tratamente, de unde si nevoia de noi optiuni de tratament activ impotriva virusului HIV rezistent la medicatie.

Datele colectate din peste 26 de zone din Europa, Statele Unite si America Latina, arata ca tipranavir asociat cu ritonavir in tratamentul antiretroviral al copiilor si adolescentilor HIV-1 pozitivi, poate produce rezultate virologice si imunologice de durata, dupa 100 de saptamani de administrare: dupa 100 de saptamani de tratament, 56%  dintre copii cu varste intre 2 si 6 ani au inregistrat o incrucisare virala de 400 multiplicari/ml, iar in procent de 48% din grupul de varsta a cunoscut o scadere a incarcaturii virale la niveluri nedetectabile.


30% dintre subiectii din grupul de varsta 6-12 ani si 20% dintre cei din grupul de varsta 12-18 ani au inregistrat o incrucisare virala nedetectabila. Rata mai scazuta a incrucisarilor nedetectabile la copii mai in varsta se explica prin faptul ca virusul HIV gazduit de organism devine mai rezistent de medicatie.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului au fost efectele gastrointestinale, precum varsaturile si diareea, iar 6% dintre pacienti au prezentat cresteri de grad 3 ale valorilor enzimelor hepatice. Niciunul dintre pacientii pediatrici nu a prezentat cresteri de grad 4 ale valorilor enzimelor hepatice, indicand un profil de hepatoxicitate acceptabil.

Aptivus® este un inhibitor non-peptidic de proteaza, care actioneaza prin inhibarea proteazei virale, o enzima necesara pentru a completa procesul de replicare a HIV.
Pe baza datelor obtinute din teste clinice si in vitro, Aptivus este activ impotriva majoritatii tulpinilor HIV-1 care sunt rezistente la inhibitori de proteaza disponibili spre comercializare. Este aprobat pentru tratametul antiretroviral combinat al adultilor infectati cu HIV, care au fost expusi indelung la tratamente cu inhibitori rezistenti la proteaze multiple.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod