Tot ce trebuie sa stii despre diabet

Diabetul zaharat este o boala metabolica, care evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina. Din acesta cauza pacientul simte nevoia sa bea multe lichide, are o pofta de mancare exagerata, si urineaza cantitati mai mari de lichid. Totodata, acesta are frecvent: abcese, infectii urinare si paradentoza.

Diabetul zaharat este o boala metabolica, care evolueaza in timp, si care se manifesta prin cresterea glicemiei si aparitia zaharurilor in urina. Din acesta cauza pacientul simte nevoia sa bea multe lichide, are o pofta de mancare exagerata si urineaza cantitati mai mari de lichid. Totodata, acesta are frecvent: abcese, infectii urinare si paradontoza.

 

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si este caracterizat prin complicatii, care se dezvolta in timp si afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Aceste semne pot debuta brusc la pacientii cu varsta mai mica de 40 de ani, si care, de obicei, nu sunt obezi. La persoanele supraponderale simptomele apar gradat in a doua jumatate a vietii.


Tipuri de diabet

1. Diabet juvenil, cu prezenta de acetona in urina, dezechilibru acido-bazic si diminuarea rezervei alcaline. De regula, acesta este o forma grava, iar persoana in cauza este insulino-dependenta.  

2. Diabet gras, apare la adulti si batrani. In prima faza, aceasta forma de diabet poate fi tratata numai cu un regim igieno-dietetic, prin homeopatie si fitoterapie. Daca acestea nu dau rezultatele scontate se trece la pasul urmator, si anume, administrarea de insulina.

Forme secundare de diabet, date de exista conditiilor patologice care favorizeaza sau determina aparitia dibetului:

  • Boala pancreatica;
  • Tulburari hormonale;
  • Indus de medicamente si substante chimice;
  • Anomalii ale receptorilor insulinei;
  • Sindroame genetice.


Tratament

Fitoterapia, plantele cele mai cunoscute cu actiune hipoglicemianta:

  • radacita de brusture se administreaza sub forma de ceai, care este baut de 3 ori pe zi;
  • frunze de afin, de asemenea, se administreaza sub forma de ceai, dar sunt baute 2 cani pe zi;  
  • frunze de nuc se folosesc sub forma de infuzie si se beau 2-3 cani pe zi;
  • tecile de fasole din care se prepara un decoct din 250 g de teci uscate la 1 litru apa, care se fierb pana scade cantitatea la 3/4 din litru. Aceasta cantitate este bauta in fiecare zi, 4 zile pe saptamana;
  • frunzele de salvie trebuie macerate la rece si apoi consumate;
  • frunzele de urzica, administrate tot sub forma de infuzie, se prepara din 60g de frunze la un litru de apa si se beau 2 cani pe zi.
  •  

Regimul igieno - dietetic este cea mai importanta masura in fazele evolutive ale bolii. Astfel, bolnavul de diabet trebuie sa cunoasca cele 3 tipuri de alimente din viata sa:

1. Alimente interzise: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, stafide, curmale, prune), prajiturile, inghetata, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii.
2. Alimente care trebuie consumate in cantitati limitate: painea, cartofii, pastele fainoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, branza de vaci.
3. Alimente care pot si consumate fara restrictii: carnea si derivatele de carne, pestele, ouale, branzeturile, smantana, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide.

Dupa continutul de glucide alimentele sunt clasificate:

  • alimente cu 5% glucide: varza, conopida, stevia, ardeii grasi, vinetele, dovleceii, rosiile, castravetii, fasolea verde, ridichile, ciupercile, pepenele verde, portocalele, mandarinele, grapefruitul, afinele, laptele, branza de vaci;
  • alimente cu 10% glucide: morcovii, ceapa, sfecla, telina, mazarea verde, capsunele, ciresele, merele, perele, piersicile, strugurii, nucile, alunele, mamaliga;
  • alimente cu 15% glucide: merele ionatane, caisele;
  • alimente cu 20% glucide: cartofii, fasolea uscata, bananele, prunele, pastele fainoase.
  • alimente cu 50% glucide: painea.

Tratamentul balnear impotriva diabetului presupune o cura interna, in care se folosec apele minerale, alcaline, sulfuroase, sulfatate, calcice, magneziene. Acest tratament nu este recomandat bolnavilor diabetici dependenti de doze mari de insulina sau cu complicatii severe.


Complicatii

Prezenta diabetului zaharat face posibila aparitia a 2 complicatii majore:

1. Cetoacidoza diabetica, determinata de deficitul de insulina in paralel cu cresterea concentratiei de glucagon, apare, de cele mai multe ori, in cazul intreruperii tratamentului cu insulina. Pacientul nu are pofta de mancare, are greaturi, varsaturi, urineaza frecvent si in cantitate mai mare, are dureri abdominale. In lipsa tratamentului se poate ajunge la coma.

2. Coma hiperosmolara, sindrom de dehidratare accentuata in conditiile unui aport insuficient de apa. Tratamentul se realizeza urgent cu cantitati mari de lichide intravenos, potasiu, bicarbonat.
 

Insulina

Administrarea acesteia este necesara pacientilor care nu raspund la tratamentele naturiste, la dieta sau tratament cu agenti orali. In functie de durata intrarii in actiune si de perioada de actiune, exista 3 tipuri de insulina: rapida, intermediara si lenta. Insulina rapida incepe sa actioneze dupa o ora de la administrare, are efect maxim dupa 6 ore, iar durata maxima de actiune este de 16 ore.  Insulina intermediara incepe sa actioneze dupa 2 ore si jumatate de la administrare, efectul maxim se observa dupa 11 ore, iar durata totala de actiune este de 25 de ore.  

Terapia conventionala presupune administrarea a 1-2 injectii cu insulina intermediara pe zi. Terapia insulinica intensiva se realizeaza prin administrarea insulinei cu actiune intermediara sau lunga seara, alaturi de insulina rapida inainte de fiecare masa. Trebuie mentionat faptul ca inainte de un efort fizic este necesara scaderea dozei de insulina.


Articole utile:
Nivelul colesterolului la persoanele cu diabet
Beneficiile exercitiilor pentru diabetici
Pestele: inamicul diabetului
De sarbatori impaca-te cu diabetul
Diabet de tip 2
Afinele: "insulina verde" pentru diabetici
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iacobciuc ioan pe 8 Dec 2013, 13:24
    Medicamente pentru diabet.

    Trebuie să știm ce să cosumăm și din care alimente pentru a mentine diabetul sub control.

    3
    3

  • Luci pe 1 Oct 2013, 23:13
    tratament naturist

    Eu am luat gluconature timp de o luna si ma simt mult mai bine. Glicemia mi-a scazut la 120 de la 170-180 cat o aveam de obicei. Am vazut ca mi-a mai scazut si tensiunea si acum parca vad mai clar.

    11
    3

  • Ovidiu pe 16 Aug 2013, 16:01
    diabet

    Mama mea are diabet de 4 ani si de vreo 2 ani isi face si injectii de insulina in fiecare zi. Degeaba i-am zis de nenumarate ori sa tina dieta ca ea tot nesanatos si cu multa paine mananca. Acum 2 luni mi-a trimis un prieten din America niste pastile naturiste Gluconature. A inceput sa le ia si de vreo luna se simte mult mai bine. Nu mai e asa obosita, i-a mai scazut tensiunea si colesterolul si a zis ca e f multumita.

    8
    3

  • Dandea Claudiu pe 16 Apr 2013, 18:49
    Diabet

    Vreau sa donez un aparat pentru determinarea glicemiei din sange Accu-Chek Active; am si teste la el. Astept un mail cine are nevoie. Doar in Iasi. adresa mail: claudiu.dandea1@yahoo.ro

    4
    2

  • Adelin Tolan pe 3 Feb 2013, 11:10
    diabeticii nu cauta tratament

    Eu va spun sincer din experienta ca diabeticii pur si simplu nu sunt interesati sa se trateze. Eu stiu niste produse care regleaza glicemia, diabeticii care le-au luat au renuntat la 4 insuline pe zi in urma folosirii lor dar diabeticilor in general nici nu le pasa de ele, nici macar sa se informeze. Sunt ignoranti!

    21
    3

  • Mihaela pe 10 Ian 2013, 22:29
    Diabet:(

    Imi pare nespus de rau pentru cei care sufera de diabet.Si mama mea are diabet.Nu suport sa o vad de care ori i-a medicamente si cate o data lesina.Asta ma face si pe mine,pe mama mea si restul familiei mele sa suferim,vazandu-ne uni pe alti cum suntem necajiti.Sfatul meu pentru cilalti care au DIABET este sa isi i-a medicamentele la timp ca sa nu apara complicatii mai tarziu.

    11
    1

  • iaob anca pe 8 Dec 2012, 20:36
    diabet de diabet

    este chiar real are chiar bunica mea si ii este foarte greu dar asta este dar are o ploblema ca are 62 de ani dar cunosc o fata pe nume Ana Maria care face insulina dar mamaia nu face insulina dar tot ii este foarte greu. la revedere si aveti grija cu diabetul.pa pa?!

    1
    2

  • Anca pe 2 Iun 2012, 11:56
    Miracle Berry

    Aflati despre acest fruct si ingredientul sau activ. Un miracol pentru diabetici si nu numai: bit.ly/LYqrPF

    18
    4

  • Adrian pe 29 Dec 2011, 13:56
    Produse si sfaturi medicale pentru persoane cu diabet

    http://www.nutridiab-medical.ro

    27
    8

  • balu ionut pe 3 Mar 2011, 20:04
    1

    e foarte realist

    7
    3

  • nanau claudia pe 22 Feb 2011, 11:16
    diete pentru diabet

    am un baietel de 8 ani care a fost diagnosticat cu diabet care face insulina de 3 ori pe zi si m_ar interesa si pe mine o dieta in sensul asta

    6
    9

  • crintea g pe 31 Ian 2011, 19:13
    oare sa fe diabet

    am facut acum doua zile test de singe si ma gasit cu o glicemie de 229 si trigliceride serice 243 HDLcolesterol 36 LDLcolosterol 203 TGP 74,00 GLUCOZA DIN URINA 500 imi spuneti si mie ce este

    25
    6

  • dan2003 pe 23 Ian 2011, 14:29
    Site nou pentru diabetici

    Buna, am aflat doar de cateva zile ca sufar de diabet de tip II si, printre altele, am deschis un site unde noi, bolnavii de aceasta maladie, putem discuta. Eu sper sa veniti si sa faceti cat de multe comentarii, astfel incat sa ne ajutam pe noi si pe altii cu informatii cat mai concrete si complete. Va astept pe: http://psihologiadiabetului.blogspot.com http://psihologiadiabetului.blogspot.com

    25
    7

  • chioinea pe 4 Dec 2010, 22:04
    Si eu am diabet insulino-dependent(6unit.LANTUS/zi)!

    Si eu, as dori daca se poate, sa-mi trimiteti un model de regim alimentar!

    4
    4

  • fata sexi sylvia pe 9 Oct 2010, 18:11
    diabetul

    bunica mea are diabet de la 53 de ani acum are 63 as vrea o dieta pentru ea ash vreasai fac o surpriza su fere mult din cauza acestei boli cine poate sami dea un regim sa mil trimiza pe id pascan_silvia va rog atzi putea salva o viata cu un pik de ajutor va multzumesk

    4
    3

  • LAURA pe 29 Apr 2010, 12:57
    ,ce vitamine sunt bune la diabet?

    ,ce vitamine sunt bune la diabet?

    21
    8

  • ramona pe 9 Mar 2010, 16:12
    despre diabet

    va rog frumos sa-mi dati cv . un medicament o reteta care sa aiba efect asupra diaabetului.mama are diabet .arer peste 50 de ani.

    8
    2

  • anonim pe 9 Ian 2010, 20:17
    pentru STAVARARIU

    Pa daca citesti cu atentie articolele de mai sus poate ai fi un pic mai informata.Ce tip de diabet ai ?? nu ai specificat asta ca cineva sa iti de-a un raspun . Regimul igieno - dietetic este cea mai importanta masura in fazele evolutive ale bolii. Astfel, bolnavul de diabet trebuie sa cunoasca cele 3 tipuri de alimente din viata sa: 1. Alimente interzise: zaharul si produsele zaharoase, fructele uscate (smochine, stafide, curmale, prune), prajiturile, inghetata, vinul dulce, mustul, siropurile, strugurii. 2. Alimente care trebuie consumate in cantitati limitate: painea, cartofii, pastele fainoase, fructele, legumele cu peste 5% glucide, laptele, iaurtul, branza de vaci. 3. Alimente care pot si consumate fara restrictii: carnea si derivatele de carne, pestele, ouale, branzeturile, smantana, untul, uleiul, legumele cu 5% glucide. Citeste cu atentie ca mai sunt multe de citit si un control medical ti-as recomanda pt binele tau .

    2
    4

  • stavarariu pe 23 Nov 2009, 09:31
    am diabet

    as dori daca se poate sa-mi trimiteti un model de regim alimentar pt diabetici (este f greu de aflat ce si in ce combinatii se poate manca) multumesc

    10
    14

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod