Tipuri de dializa

Dializa presupune curatarea substantelor nefolositoare din sange cu ajutorul unor tuburi si membrane speciale. Intr-un organism sanatos, aceasta sarcina este indeplinita de catre rinichi.
Exista 3 tipuri de dializa


Homeodializa


In cazul pacientilor care sufera de o afectiune a rinichilor temporara sau permanenta, curatarea sangelui poate fi realizata ca ajutorul unei tehnologii, numita rinichi artificial. Procedeul este cunoscut ca hemodializa.

Se utilizeaza 2 tuburi de plastic, unul conectat la o artera si unul la o vena, care sunt implementate in bratul sau piciorul pacientului. In timpul dializei, care poate dura 3-4 ore la fiecare tratament, sangele din tubul conectat la artera intra in aparatura, unde vin in contact cu o membrana subtire.


Substantele din sange trec prin membrana si ajung in circulatia sangelui. Celulele din sange nu pot trece singure prin membrana. Astfel, sangele este curatat si introdus iarasi in organismul pacientului prin tubul conectat la vena.  


Dializa peritoneala


In cazul dializei peritoneale, propriul peritoneu al pecientului (dublura cavitatii abdominale) este folosit ca membrana pentru dializa. Un tub steril din plastic, cateter, este introdus in cavitatea abdominala si o solutie realizata glucoza si sare minerala este periodic introdusa si apoi retrasa din cavitate.
Lichidul vine in contact cu delicate vase de sange in peritoneu.

Din cauza diferentelor de concentratie a anumitor elemente chimice din sange si solutia pentru dializa, reziduurile din sange sunt fortate sa treaca prin membrana peretelui peritoneal. Lichidul pentru dializa este periodic retras si inlocuit cu una proaspata.


Dializa peritoneala in sistem ambulatoriu


O nou metoda numita dializa peritoneala in sistem ambulatoriu a scazut foarte mult costurile dializei si a facut ca procedura sa fie mult mai convenabila si comoda.
Cu ajutorul acestei metode dializa poate fi facuta acasa de pacient, fara a avea nevoie de echipamentul complex si de supravegheaza unui cadru medical calificat care a determinat ca procedeul de dializa sa fie atat de costisitor.

Tubul este implementat chirurgical in organism, chiar dedesubtul ombilicului. La aproximativ 4-5 ore si inainte de culcare, pacientul scoate vechiul lichil cu ajutorul tubului de drenaj, apoi isi introduce o cantitate de lichid proaspat pentru dializa in cavitatea abdominala tot cu ajutorul tubului.
Lichidul ramane in cavitate, absorbind reziduurile din sange, in timp ce pacientul doarme sau isi vede de activitatile zilnice. Acest nou procedeu da posibilitatea pacientului sa fie activ si independent.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 19 Mai 2011, 18:03
    termen gresit

    nu exista "homeodializa"

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod