Tips-uri pentru a evita epuizarea la locul de munca

Fiecare dintre noi ne confruntam, la un moment dat, cu epuizarea la locul de munca. Indiferent daca lucrezi ca agent de vanzari, doctor sau tamplar, aceasta epuizare apare atunci cand munca de zi cu zi nu ne mai aduce satisfactii si devine mult prea obositoare, fara sa stim motivele.
Iata cateva sfaturi pentru identificarea problemelor si solutii care iti pot fi de ajutor.


1. Alunga plictiseala

Multe persoane devin plictisite de slujba, la un moment dat. Postul pe care il ocupi nu ti se mai pare captivant, ca la inceput, sau, pur si simplu, realizezi ca ocupatia zilnica a devenit incredibil de neinteresanta.

Exista multa cai prin care poti preveni plictiseala de la locul de munca. De exemplu, iti poti condimenta rutina zilnica cerand sefului tau diferite sarcini suplimentare, care iti par provocatoare. Poti lua in considerare si schimbarea functiei, in cadrul aceleiasi companii, sau chiar una noua.

Daca intr-adevar te simti dezamagit/a de meseria pe care o practici, ia in considerare schimbare acesteia.
Multe persoane fac asta. Iti poti chiar relua studiile daca asta te poate ajuta sa obtii o slujba care sa-ti ofere mai multe satisfactii. Munca pe o faci zilnic nu trebuie sa fie una neplacuta. Viata ta se va imbunatati daca esti multumit de slujba ta.


2. Evita sa devii dependent/a de munca

Uneori ajungem sa ne construim intreaga viata in jurul slujbei pe care o avem. Este gresit. Slujba trebuie sa ne ajute sa ne imbunatatim viata, fie prin placerea pe care o simtim cand o practicam, fie prin siguranta materiala pe care ne-o ofera (sau cate putin din fiecare). Cand viata ta se bazeaza pe slujba, riscul aparitiei epuizarii este mai mare.

Nu este nimic gresit in nevoia de a te concentra asupra meseriei si de a sacrifica timp suplimentar.
Dar daca exista si alte lucruri importante pe care le sacrifici (precum viata sociala, familia sau chiar sanatatea) este timpul sa-ti modifici lista de prioritati.   

Ofera-i locul corespunzator in viata ta si gaseste numarul de ore adecvat pe care trebuie sa le petreci muncind.  Acorda atentia cuvenita familiei si vietii sociale si discuta cu seful tau despre nevoia de a-ti gasi echilibrul in viata. Majoritatea inteleg ca firma la care lucrezi nu trebuie sa devina viata ta (iar daca nu inteleg acest lucru, poate este timpul sa cauti o noua companie).


3. Nu exagera cu munca

Unele persoane, pur si simplu, nu pot spune "nu" la orice are legatura cu slujba.
Acestea cred ca astfel vor demonstra ce colegi buni sunt si ca acorda echipei o importanta mare. Dar daca le urmezi exemplul, poti ajunge cel de pe urma caruia profita colegii si cel care face munca celorlalti.

Evita sa te transformi in persoana la care apeleaza toti, la care se asteapta sa faca tot, usurand astfel munca celorlalti. Este bine sa-ti ajuti colegii, cand este nevoie, insa fara a exagera.


4. Organizeaza-ti timpul

Uneori ne simtim epuizati, pentru ca suntem tot timpul foarte ocupati, multe de facut si timp putin. Acesta poate fi un semn ca nu iti imparti corect timpul si ca pierzi mult timp indeplinind sarcini neimportante (cum ar fi verificarea mail-ului la fiecare 5 minute).
Astfel iti ramane putin timp pentru ce conteaza intr-adevar.

Solutia este sa iti programezi timpul in functie de prioritati. Nu toate sarcinile sunt la fel de importante.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • uma pe 10 Feb 2008, 11:49

    Chiar daca sefii mi-au schimbat pozitia in companie tot foarte stresata si epuizata fizic sunt. Si ce e mai trist ca high management-ul din firma mea nu poate intelege de echilibrul intre job si viata particulara, pentru ca pentru ei firma a devenit viata lor si vor sa implanteze aceasta idee si celorlalti.

    0
    0

  • angy pe 8 Feb 2008, 00:19

    Si eu chiar recent mi-am schimbat pozitia de la servici... de fapt seful a vrut asta, pentru ca a vazut ca nu ma atrage deloc ceea ce fac si sunt indiferenta si stresta... si a decis sa ma puna in alta functie... era de acum monotonie... si a facut un lucru bun, chiar daca mi-a dat o functie mai putin platita. Conteza sa imi placa ceea ce fac... e mult mai bine.

    0
    0

  • Andra pe 7 Feb 2008, 13:01

    Mda... e adevarat ca atunci cand faci ceea ce iti place parca e mai putin obositor, dar totusi... ce te faci cand obositor inseamna un program in 3 ture.... sa lucrezi sambata si duminica si sa ai liber in cursul saptamanii, sa lucrezi uneori si 10 zile legate (chiar daca alteori, lucrezi doar cate 2-3, prin compensatie). Oare este posibil sa faci un job care poate te satisface profesional si financiar dar care te oboseste fizic... timp indelungat? Si cel mai tare ma sperie faptul ca sunt la inceput de drum, ca mai am mult pana la pensie, si... ca atunci ca mai vor sa si prelungeasca varsta de pensionare!!! Daca ar fi dupa mine, as reduce programul de lucru de la 40 de ore pe saptamana la 30... chiar cred ca e necesar in ziua de azi cand foarte greu iti gasesti job-uri cu program de luni pana vineri de la 8-16.

    0
    0

  • laura pe 6 Feb 2008, 20:23

    E foarte bun sfatul si eu am un servici destul de obositor si dupa aproape 10 ani mi-am pus in gand sa-mi continuii studiile pentru ca sigur nu mai pot continua asa. Va multumesc pentru sfaturile pe care ni le dati.

    0
    0

  • Cristina pe 4 Feb 2008, 17:19
    Eiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!!

    Asta stie si bunica!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod