Terapii chirurgicale in cazul tumorilor la san

Interventia chirurgicala este necesara in majoritatea cazurilor de cancer la san. Scopul acesteia este de a indeparta tumora maligna. De obicei este urmata de terapii precum chimioterapia, radiotarepia sau tratamentul hormonal.
"Interventia chirurgicala face parte din planul de tratament multimodal al oricarui stadiu de cancer mamar", explica Conf. Dr. Monica Dragomir, medic primar oncologie medicala la Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu". "In stadiile incipiente este posibil sa se faca doar interventie conservatoare, adica sa nu se extirpe intreg sanul, dar numai in anumite conditii de boala", adauga aceasta.

Astfel, dupa ce s-au luat in considerare mai multi parametrii (dimensiunea tumorii, de exemplu) se decide ce optiune chirurgicala se alege. Cele mai intalnite tipuri de operatii sunt:

1. Chirurgia conservatoare a sanului urmata de radioterapie
2. Mastectomia
3. Mastectomia cu reconstructia plastica a sanului

1.
Chirurgia conservatoare a sanului


Prin chirurgia conservatoare se extirpa doar tumora si tesutul sanatos din jurul acesteia
. Pentru chirurgia conservatoare se folosesc termeni precum: lumpectomie, mastectomie partiala, mastectomie segmentara.
 
Operatia de conservare a sanului este urmata de radioterapie. Aceasta previne recidiva cancerului. Unele femei au nevoie de asemenea si de chimioterapie si de hormonoterapie dupa operatie.


2. Mastectomia

Mastectomia este tratamentul chirurgical cel mai folosit pentru femeile care sufera de cancer la san aflat in stadiul 0, sadiul I, stadiul II sau stadiul III. In cazul acestei operatii se extirpa intreg sanul si mamelonul. Uneori, operatia este urmata de radioterapie, chimioterapie, tratament hormonal sau toate cele trei tipuri de terapie.

Tipuri de mastectomie:

  • mastectomia totala (simpla) - se extirpa intreg sanul, uneori si ganglionii limfatici axilari;
  • mastectomia radicala modificata - in acest caz, se extirpa intregul san, ganglionii limfatici axilari si uneori o parte din muschiul pectoral.
  • mastectomia dubla - se extirpa ambii sani in acelasi timp operator, chiar daca tumora se afla doar intr-un san.
    Aceasta operatie este efectuata mai rar, doar in cazul in care exista riscul ca tumora sa se dezvolte si in celalalt san.


3. Reconstructia plastica a sanului

Daca ai suferit o mastectomie, pentru restabilirea aspectului aproximativ normal al sanului, poti apela si la o operatie plastica de reconstructie a sanului. Acest tip de interventie este efectuata de catre un chirurg plastician. Operatia se va realiza la un anumit interval de timp dupa mastectomie, la recomandarea specialistilor.

"In cazurile in care trebuie extirpat intreg sanul se poate face concomitent sau ulterior plastie mamara, in functie de ce fel de tratament postoperator trebuie sa faca femeia", precizeaza Conf. Dr. Monica Dragomir.

Reconstructia sanului este o alternativa la proteza externa.
Exista 2 tipuri de operatii de reconstructie a sanului:

  • implanturile de san, umplute cu ser fiziologic sau gel de silicon;
  • grefele de tesut, formate din muschi, grasime si piele prelevate din alte parti ale corpului.

Daca te decizi pentru o astfel de interventie, trebuie sa tii cont de factori precum probabilitatea unui tratament prescris de medicul tau curant (radioterapie sau chimioterapie) sau starea generala de sanatate.

Retine: Este foarte important sa pastrezi o legatura stransa cu medicul curant, sa comunici cu acesta si sa ii urmezi sfaturile. Indiferent de tipul interventiei pe care ai suferit-o, mergi la controlul de specialitate periodic pentru a evita si a preveni complicatiile.

Afla mai multe despre metodele de tratament impotriva cancerului de san:
Cum functioneaza chimioterapia?
Radioterapia: moduri de realizare
Hormonoterapia si cancerul la san
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • simona pe 9 Nov 2008, 22:09
    sanul

    Care sunt primele simptome ale cancerului la san?

    1
    0

  • dana pe 9 Nov 2008, 10:03
    Mastectomie

    Foarte bun articolul dar trebuia sa precizatii si costurile unei reconstructii mamare care dupa parerea mea sant foarte ridicate, mai ales dupa tratament chimioterapie. Ar trebui de asemeni aratate poze cu sani refacuti ca sa vedem care este deosebirea. Va multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod