Stangaci sau dreptaci?

Multe controverse, teorii, cercetari, pedepse... legate de folosirea predominanta a mainii stangi... De-a lungul timpurilor, stangacii au fost fie considerati oameni "alesi" mai ales pentru avantajul pe care il aveau in lupta cu arma, luand adversarul prin surprindere, atacandu-l pe partea pe care nu se apara, fie "insemnati", purtatori ai unui pacat, blestem.
Ca tot ce este diferit, a nascut reactii dintre cele mai diverse iar uneori intensitatea lor a facut din "stangacie" o mare problema. Pe de alta parte, cercetatorii au aratat ca daca a fi stangaci ar fi fost un dezavantaj sau o anomalie, ar fi disparut prin selectie naturala de-a lungul timpului.

Multe studii au incercat sa compare din diferite puncte de vedere pe dreptaci cu stangaci. Unele au ajuns la concluzia ca stangacii sunt mai inclinati catre activitati artistice, altele ca sunt mai sensibili, mai intuitivi in comparatie cu dreptacii care sunt mai logici. Cert este ca printre stangaci gasim aceleasi meserii, performante, caractere, boli ca si printre dreptaci astfel incat chiar daca stangacia coreleaza cu ceva, aceasta corelatie este fie prea subtila, fie prea rara pentru a deveni vizibila.
 

Departandu-ne insa de istorie si de modul oamenilor de a privi ceea ce este diferit, ne propunem sa discutam despre copiii stangaci si despre atitudinea pe care este bine sa o avem fata de ei. Asta pentru ca nu demult si, din pacate, chiar si in zilele noastre, multi copiii sunt certati si pedepsiti pentru ca folosesc mana stanga acolo unde altii o folosesc pe cea dreapta, in special la mancat, scris, taiat.

Unii adulti considera ca inca de cand este mic, copilul "trebuie invatat sa foloseasca mana dreapta", astfel incat ii dau in dreapta jucariile, ii iau ce apuca cu stanga si ii muta in mana cealalta, ba chiar ii leaga mana stanga pentru a nu o folosi. Pentru ei a fi stangaci este "rau", sau "rusinos", fie se simt vinovati ca n-au "corectat" la timp copilul.
Din nefericire, gasim si printre educatori si invatatori unii care forteaza copiii sa foloseasca la scris si desenat mana dreapta sau ii pedepsesc cand o folosesc stanga.

Este adevarat insa ca ambele maini sunt folosite in mod natural in diferite activitati si un copil stangaci fortat sa scrie cu dreapta va ajunge sa scrie cu dreapta, ce-i drept cu dificultate si efort in plus si uneori cu alte tipuri de tulburari asociate. Asta nu inseamna insa ca a devenit dreptaci pentru ca in alte activitati cum ar fi taiatul cu cutitul, cusutul, folosirea foarfecii, surubelnitei sau altor unelte va folosi stanga.

In cazuri mai grave, copilul nu reuseste sa invete sa scrie sau apar tulburari ca disgrafia, dislexia, balbaiala, scrisul in oglinda, discalculia, dezorientarea spatiala.


De fapt, stangacia se mosteneste, astfel incat daca un parinte este stangaci, va exista probabilitatea ca unul dintre copiii sai sa fie stangaci. Desi uneltele sunt construite pentru dreptaci, un stangaci se poate descurca in orice meserie si cu aceleasi performante ca un dreptaci. Mari pictori, jucatori de tenis, de scrima, muzicieni au dovedit-o prin performantele lor de-a lungul timpului.

Pana la scoala, copilul nu este "afectat" de folosirea celeilalte maini daca la gradinita nu incepe sa scrie sau nu este certat ca deseneaza cu stanga, arunca mingea sau apuca jucariile. La scoala insa, situatia se schimba pentru ca este "peste mana" sa scrii cu stanga de la stanga la dreapta si de aceea ei au tendinta fie sa scrie de la dreapta spre stanga, fie sa scrie "in oglinda".


La copiii stangaci apare adesea tendinta de a face literele si cifrele invers sau de a adopta o pozitie aparte atunci cand scriu astfel incat sa vada literele. Daca insa parintii si invatatorii nu fac o tragedie din asta si ajuta copilul sa isi corecteze erorile, el va reusi in acelasi timp cu ceilalti sa scrie, sa citeasca si sa socoteasca, sa linieze, sa deseneze, sa decupeze etc.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • stefan pe 15 Mai 2014, 15:46
    stangacia

    Sunt stangaci. Am o fetita care este si ea stangace. De mic mi-a fost mai usor sa fac lucrurile cu stanga. La scoala am fost invatat (mai cu forta) sa scriu cu dreapta. Mi s-a parut greu, pentru ca nu era scris natural, dar am reusit. acum am 32 de ani si in timpul liceului si al facultatii mi-a fost foarte usor sa iau notite, deoarece in momentul cand imi obosea mana dreapta de la scris, continuam cu stanga. Nu mi se pare o greseala sa iti fortezi putin copilul sa deprinda scrisul cu dreapta. Cred ca este nevoie de munca pentru a deprinde noi abilitati, iar scrisul cu dreapta pentru un stangaci este o buna abilitate. Mi se pare gresit totusi sa stai cu mainile in san si sa zici "lasa ca e stangaci, trebuie sa scrie cu stanga". In acest fel copilul va sti ca daca este greu nu este nevoie sa continue. Intr-adevar, un stangaci va ramane stangaci, dar acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa incerci sa faci lucrurile corect. Eu ma consider norocos ca sunt stangaci. Am un avantaj fata de dreptati, ca stiu sa scriu "si cu stanga", cu toate ca folosesc cutitul cu stanga sau ciocanul il voi tine in mana stanga pentru a nu imi turti degetele. Bucurati-va ca sunteti stangaci, dar nu uitati si de dreapta. Va salut.

    0
    0

  • interesant pe 14 Sep 2010, 17:36
    :)

    Eu pot scrie si cu stanga si cu dreapta. In clasa 1 scriam cu stanga, de la dreapta spre stanga, puteai intelege ce scriu doar daca citeai in oglinda. Doamna invatatoare a reusit, adica m-a obligt, sa scriu cu mana dreapta. Au trecut anii buni, in care nu am mai scris deloc cu stanga. Recent, am incercat sa scriu cu stanga, de la dreapta spre stanga iar spre uimirea mea, scriam foarte usor cu mana stanga. Interesant este ca daca ma concentrez sa scriu fiecare litera, nu reusesc sa scriu cu stanga, dar daca imi spun cuvantul in minte si las mana sa scrie fara sa gandesc ce litere scriu, reusesc foarte usor :) Am atasat si un film ca sa puteti vedea. http://www.youtube.com/watch?v=xnLBZtS96v4

    0
    0

  • Florin pe 27 Ian 2009, 20:57
    Ador stanga

    Am 16 ani si scriu cu stanga. Parintii mei nu au avut nimic impotriva ca scriam cu stanga si nici educatoare, dar cand am fost mutat la alta scoala invatatoare m-a fortat sa scriu cu dreapta si le-am zis parintilor ca daca mai imi cere acest lucru nu am sa ma mai duc la scoala, dar imi este este foarte bine cu stanga parca ma simt altfel fata de dreptaci, parca simt ca am avantaj fata de ei (mai ales ca eu fac tenis de camp si am avantajul mainii stangi). Multi si-ar dori sa ma aiba stanga mea (chiar mi-au spus), daca s-ar putea sa-mi explicati avatanjul stangagilor fata de dreptati cu un mail la florinel222@yahoo.com.

    1
    0

  • ELA pe 17 Iun 2008, 01:30
    si eu sunt stangace si ma mandresc

    Am 16 ani si scriu cu stang... cand eram mik parintii au incercat sa m determine sa scriu cu dreapta, incercare esuata de altfel... pana si invatatoarea a incerkt asta, insa in zadar... si ma bucur intr-un fel k nu au reusit pt k am ceva diferit de ceilalti. Pana si un profesor imi zice "nepoata lui Bil Clinton" din motiv k si el scrie sau a scris c stanga... cel mai mult imi place knd lumea se mira k scriu cu stanga si mai ales spun ei k scriu fff frumos si ordonat. Unora nu le vine sa kreada, deci eu toate alea le fac cu stanga: scriu, mananc, tai, cos etc..

    0
    0

  • mya pe 25 Mar 2008, 14:47
    Si eu sunt stangace

    De knd ma stiu am scris cu mana stanga... imi aduc si acum aminte de perioada in care eram la gradinita si educatoarea imi impunea sa scriu cu mana drapta... insa de fiecare data cand ea pleca de langa mine...mutam creionul in stanga:))... nu a reusit sub nicio forma sa ma faca sa scriu cu stanga. A urmat apoi clasa I... la fel... invatatoarea a incercat sa ma faca sa scriu cu stanga, insa si incercarea ei a fost sortita esecului. Toti se mira cum de pot scrie cu stanga asa de frumos, pentru mine e ceva normal, uneori ma si amuz pe seama manifestarilor lor de surprindere :D:D... imi place k am "ceva" aparte... acel "ceva" ma face speciala;;)

    0
    0

  • tanase elena pe 24 Mar 2008, 13:37
    Copil stangaci

    Eu am un baiat in clasa 1 si este stangaci, l-am lasat sa scrie cu mana stanga si scrie foarte frumos. Cand am incercat sa-l fac sa scrie cu dreapta mi-a zis sa incerc si eu sa sciu cu stanga, corect!

    1
    0

  • Corina pe 24 Mar 2008, 09:14
    Invatatori cretini...

    Pe vremea cand eram in clasele primare... se obisnuia "bataia" cu aratatorul, pentru aproape orice lucru pe care il faceai si care nu era pe placul "doamnei" invatatoare primeai aratatoare la palma. iar eu, stangace fiind primeam aratatoare numai la palma stanga..pentru faptul ca scriam cu aceasta mana! si acum, cand ma intalnesc intamplator cu invatatoarea mea, pe strada..am o repulsie fata de ea! Cretini..putin spus!

    0
    0

  • Corina pe 15 Mar 2008, 05:58
    Stangaci sau dreptati?

    Eu am 23 de ani si de mica am fost stangace, numai ca de la gradinita m-au obligat sa folosesc mana dreapta ptr ca nu li se parea normal ca eu toate le puteam face la fel de bine si de repede cu stanga. E o prostie sa iti fortezi copilul sa stie cu mana stanga,sunt multi copii in ziua de azi care sunt stangaci si sunt la fel de normali ca si cei dreptati.Imi pare rau ca acum mi-am pierdut acel noroc si talent pe care il aveam din cauza multora minti inchise,fixe cu tipare pe creier.Se spun ca stangacii sunt mai speciali si chiar si este,au mult noroc,creativitate si imaginatie artistica,sunt mult mai receptivi la mesajele altora si multe altele.De mica mi-a placut din nimic sa fac ceva maret..confectionez martisoare din lut,decorez cutii de cadouri pentru diferite evenimente,decoratiuni artistice,arte din flori..etc Imi doresc ca toti profesorii si psihologii sa mai iasa si ei in lume prin strainatate si acolo nu le va permite nimeni sa faca "legea" asa cum o comand ei aici.Eu am facut de mica singura la 14 ani si ceva naveta Ro- NYC si am vazut la copii prietenilor parintilor mei un adevarat AS in educarea celor mici.

    0
    0

  • Rosca Rozalinda pe 14 Mar 2008, 14:24
    Stangaci sau dreptaci ?

    Am fetita in clasa a sasea. De mica folosea mana stanga, insa la sfatul medicului nu am fortat-o sa foloseasca mana dreapta. Este un copil care nu are niciun fel de probleme din aceasta cauza, are 10 pe linie si faptul ca este stangace nu deranjeaza pe nimeni. Tot ceea ce face, face foarte bine. Parerea mea este sa nu chinuim copii cu metode prostesti numai ca sa scrie cu mana dreapta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod