SMS-ul - un mod de a petrece timpul

Vedem cu totii ca telefonul mobil a devenit un obiect indispensabil. Toti au unul, doua sau mai multe, le folosesc peste tot, tot timpul. Oricand si oriunde te uiti de jur imprejur, cineva trimite sau citeste un mesaj sau vorbeste la telefon. Pe strada, la scoala, in autobuz, la serviciu, chiar la spectacole, se aude sunetul unui telefon.
Privind toate acestea, ne vin multe intrebari in minte. Prima dintre ele este fireste: Cum se descurcau oamenii inainte de aparitia telefoanelor mobile? Ce s-ar intampla fara ele? Care este utilitatea lor reala? Ne simtim mai aproape unii de altii folosindu-le? Exista dezavantaje din punct de vedere psihologic si social?


Telefonul - mijloc de comunicare indispensabil?

Mult timp, am simtit lipsa unui astfel de mijloc de comunicare. Telefoanele publice, telefoanele fixe, telegramele apoi faxurile au fost modalitati de a transmite informatii la distanta. Apoi internetul le-a inlocuit progresiv si fara drept de apel. Cu toate aceastea, telefoul mobil este purtat mereu in buzunar si pe el gasim tot felul de mesaje scrise, poze, melodii si chiar filmulete.
El suna de multe ori pe zi, fara sa mai numaram beep-urile!


Sms-ul: transmitere rapida de informatii

Poate primul lucru care ne vine in minte despre sms este graba intrucat cu siguranta mare parte din acele informatii ar putea fi transmise mai tarziu. Nerabdarea i-am putea spune. Multe persoane intreaba in sms: "Unde esti?", "Cand vii?", "De ce nu ai ajuns inca?"

Alt aspect este plictiseala. La semafor, la sedinta, la rand la magazine, in sala de asteptare oamenii se plictisesc. Telefonul mobil ii ajuta sa gaseasca o activitate. Este adevarat ca unii folosesc jocurile dar este mult mai placut din punctual altora de vedere sa scrii si sa citesti sms-uri.
Deja nu mai esti singur, ci cu persoana sau persoanele cu care iti scrii. Nu este o necesitate, ci o placere, un mod de a petrece timpul.
Si nu e doar atat... Oamenii nu doar se intreaba ce mai fac, unde sunt. Nu doar isi spun ca se iubesc, ca le e dor unul de altul, ci se si... cearta prin sms! Acuzatii, reprosuri si chiar despartiti, iertari, impacari, negocieri si cate altele.


Substitut pentru convorbirea telefonica

Folosit initial pentru a lasa un mesaj atunci cand persoana nu este disponibila pentru a vorbi la telefon, sms-ul a ajuns un mod de comunicare in sine si nu doar un substitut pentru convorbirea telefonica. Se pare ca unii prefera sa scrie decat sa spuna, sa citeasca decat sa asculte.
Le da oare mai mult timp de reactie? Se pot gandi suficient la ce vor sa transmita? Nu se mai simt presati, grabiti ca in timpul unei convorbiri? Pot "discuta" prin sms si cand sunt in sedinta, in timpul cursului sau in alta parte unde nu pot vorbi?


Dependenta la adolescenti

Adolescentii si tinerii sunt cei care folosesc cel mai mult acest mod de comunicare. Se vorbeste chiar de o dependenta de telefonul mobil si de un comportament obsesional. Senzatia ca nu te poti descurca fara el, ca este ceva esential. Ce contribuie la asta? In plus, vorbim despre control. Parintii le cumpara copiilor si adolescentilor telefoane pentru a-i controla, a vedea unde sunt, cand vin sau daca intarzie, pentru a le putea veni in ajutor oricand in caz de nevoie.
De asemenea, exista un control in cuplu, de obicei exercitat cu preponderenta de unul dintre parteneri. De aici nenumarate motive de gelozie, suspiciuni, cautari in agenda celuilalt sau in mesajele acestuia. "Pe cine ai sunat?", "De la cine ai primit mesaje sau apeluri?", "De ce ai sters mesajele de la X?"

Asteptam parerile vostre despre unul dintre cele mai de succes obiecte ale secolului, cel mai utilizat de toate categoriile de varsta, sociale si profesionale.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • anonim pe 4 Mar 2011, 22:06
    subject

    nu m as descurca fara telefon, sunt sigur de asta,eu chiar fac ce scrie acolo, chiar intreb de ce ai sters mesajele, de la cine ai primit apel, pe cine ai sunat, caut in agenda,sun incontinuare sa vad unde se afla ce face cu cine e, crecunosc ca am avut si multe neplaceri din cauza telefonului, am primit vesti proaste sau am vazut ceva ce era mai bine sa nu vad. oricum, telefonul este indisensabil pentru mine si pentru foarte multa lume

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod