Sangerarile nazale la copii: motiv de ingrijorare?

Sunt destul de frecvente cazurile de sangerari nazale la copii. Desi, sunt copii care se confrunta cu aceasta problema chiar si de doua sau trei ori pe saptamana, rareori hemoragiile nazale pot fi semn al unei probleme mai grave.
Denumite si epistaxisuri, hemoragiile nazale pot aparea la toate varstele, insa sunt mai frecvente la copii, din cauza capilarelor nazale mai firave.


Sangerarile nazale la copii: Ce provoaca sangerarile nazale?

"Sangerarile nazale apar cand unul dintre micile vase de sange de la nivelul mucoasei nazale se sparge," explica dr. Mihai Mariana, medic primar pediatru. Acest lucru se poate intampla ca urmare a unor actiuni precum:
  • suflarea cu putere a nasului, atunci cand cel mic este racit;
  • lovitura primita in timpul jocului in zona nasului;
  • introducerea unui obiect in nas;
  • expunerea la soare;
  • alergii;
  • administrarea unor medicamente, precum aspirina.

De asemenea, sangerarile pot aparea si in cazul in care copilul are caile nazale uscate sau iritate din cauza unei alergii sau infectii respiratorii. Rareori se intampla ca acestea sa aiba drept cauze afectiuni precum: tulburari de coagulare, leucemie, hipertensiune sau vasculite.


Sangerarile nazale la copii: Cum trebuie sa procedeze un parinte in astfel de cazuri?

Hemorogiile nazale pot fi traumatizante pentru copii, acestia putandu-se speria la vederea sangelui. Din acest motiv, parintii nu trebuie sa-si piarda calmul. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca parintele este acela de a-si linisti copilul pentru ca ritmul cardiac crescut accentueaza sangerarea.


  • strange intre degetul mare si cel aratator partile moi ale nasului - aripile nasului. Astfel apesi direct pe vena care sangereaza, ceea ce opreste hemoragia si lasa sangele sa se coaguleze;
  • preseaza ferm aripile nasului de oasele faciale;
  • in cazul in care este necesar, repeta aceste miscari pana cand sangerarea se intrerupe;
  • asaza copilul pe un scaun sau pe un fotoliu, tinandu-si capul in pozitie verticala - nu il lasa sa se intinda la orizontala. Intins pe spate, sangele poate fi inghitit, iar copilul se poate ineca;
  • aplica un cub de gheata in zona nasului.

"In cazul in care hemoragia nu se opreste, medicul poate face o injectie cu vitamina K sau sa foloseasca bureti cu substanta coagulanta," explica pediatrul.
 

De ce unii copii sunt mai sensibili?

Unii copii au astfel de sangerari de cateva ori pe saptamana, iar altii niciodata.
De ce? Pentru ca la anumiti copii vasele de sange sunt mai aproape de mucoasa nazala si astfel se pot sparge mai usor. De asemenea, unii copii introduc degetul in nas mai des.


Sangerarile nazale la copii: Cand trebuie sa consulti un medic?

Dr. Mihai sfatuieste parintii sa consulte imediat un medic daca:

  • in urma unei lovituri puternice, copilul s-a ranit in zona nasului;
  • sangerarea nazala nu poate fi oprita;
  • sangerarile nazale recidiveaza sau dureaza mai mult de 10 minute;
  • sangerarile sunt masive;
  • micutul intampina probleme de respiratie;
  • apar sangerari si in alte zone, precum urechi sau gingii;
  • un obiect strain blocheaza caile nazale.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Niculina pe 2 Ian 2015, 22:34
    sangerare nazala

    Buna seara! Am un baiat de 13 ani si de o luna ii curge sange din nas de 3-4 ori pe zi si nu stiu cauza. Ma puteti ajuta cu vreun sfat?

    11
    4

  • ciobotaru pe 13 Nov 2013, 15:19
    sangerarile nazale

    Buna ziua, am si eu un baietel de 9 luni si este un pic racit mai exact are nasul infundat si cand ii aspir nasucul ies mucisorii cu sange, ar trebui sa ma ingrizorez,i sa mai intimplat asa ceva cuiva,multumesc

    8
    3

  • stefan anisoara pe 3 Iul 2013, 08:00
    sangerarile nazale la copii

    am o nepotica de 4 ani de la 7-8 luni a aanceput sai curga sange din nasuc dar nu foarte des ,acu de vro doua saptamani ai curge chiar si de doua ori pe zi an urma cu cateva zile ia curs foarte mult si am ajuns cu ia la spital ca neam speriat ca nu se mai oprea iar domnul doctor nea spus ca are vasele de sange foarte sensibile si nea dat o crema si picaturi i le am pus dar tot dupa 4 zile a anceput sai curga iar chiar nu exista nici un remediu sau datine mai multe lamuriri are voie la mare sau ce trebuie facut va multumesc si astept urgent raspuns

    12
    2

  • maria mirabela pe 22 Ian 2013, 14:19
    sangerari nazale la copii

    am un baietel de 1,6 ani.de cateva zile ii curge sange din nas in cantitate nu prea mare ,dar des.chiar si de 3 ori in interval de 6 ore,si in timpul somnului.nu este racit si alergie nu prea are l-a ce sa faca,avand in vedere ca aspir in fiecare zi si este iarna.trebuie sa mentionez ca refuza laptele cu biberonul( bea foarte rar cu cana) si mananca mancare obisnuita(piure,ciorbe,supe,orez).

    12
    9

  • gabytza pe 10 Aug 2012, 12:39
    am un baietel de 3 anisori si la cateva luni ii curge sange din nas

    am fost la medic si mi-a spus ca are mucoasa prea uscata e posibil sa aibe altceva ?e si slabut nu prea mananca

    11
    10

  • mihaela pe 3 Mai 2012, 10:14
    sangerari nazale

    buna! am un baiat de 13 ani. o data la 1-2 ani ii curge foarte mult sange din nas. am fost cu el la urgenta la consultat si a spus ca are o viroza trecatoare si mi-a prescris un preparat unguient sa il pun in nas. as vrea sa stiu acum dupa 2 ani pot relua acel tratament sau nu?

    12
    3

  • radu andreea pe 17 Feb 2012, 23:02
    sangerari nazale

    am si eu un baietel care are 7ani si sufera de sangerari nazale sunt de multe ori frecvente iar dar totodata si rare de aceea nu stiu ce sa fac ce ma sfatuiti am fost la doctori si a spus ca nu este nimic grav si nu am de ce sa ma tem dar totusi nu inteleg de ce apar.

    19
    6

  • mihaela pe 19 Nov 2011, 10:27
    sangerarile nazale

    am un baetel de 3 anisori si de cateva zile sangereaza pe o nara din somn ce ma sfatuiti sa fac e ceva normal

    50
    16

  • flory pe 28 Sep 2011, 19:45
    sangerarile nazale la copii

    buna,sunt Flory si am un baietel de 5 ani care are sangerari nazale frecvente.Doctorul a zis ca trebuie cauterizat pe la 8-9 ani.Peste cateva saptamani urmeaza sa-l operam de polipi si imi este f. frica sa nu sangereze in timpul operatiei.ce ma sfatuiti?

    26
    14

  • Iuliana pe 2 Sep 2011, 10:00
    ajutor

    Buna ziua. Am un baietel de aproape 4 anisori si cam o data pe luna are sangerari nazale care tin cate 10-15 minute. Uneori se intampla sa fie si de doua ori in aceeasi zi. Problema este ca aceste sangerari se petrec si atunci cand doarme. Mi s-a intamplat sa intru in dormitorul lui sa vad daca mai doarme, iar el era plin de sange din cap pana la brau. Spuneti-mi ce sa fac, cat de grav este. Mentionez ca locuiesc in Canada, iar programare la doctor am pe 26 septembrie fiindca asa este sistemul aici. Va rog sa imi spuneti daca este foarte grav, pentru ca de ceva timp apar niste iritatii pe fata urmate de inrosirea ochilor. Va multumesc anticipat, Iuliana Hilw.

    39
    5

  • alina pe 16 Mai 2011, 20:57
    sangerarile nazale

    Buna seara, Am o fetita de 5 anisori si deseori sangereaza doar pe o nara, sangerarea se opreste repede insa nu respira normal si pe deasupra vorbeste si pe nas. Nu stiu exact cum trebuie procedat cu ea.Am fost la mai multi medici insa nu ne-au zis nimic clar. Exista posibilitatea sa aiba polipi?

    55
    11

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod