Sanatatea orala si afectiunile organismului

Sanatatea orala iti poate oferi importante indicii despre starea ta generala de sanatate. Uneori se intampla ca primele simptome ale unei afectiuni sa apara in cavitatea bucala, iar in alte cazuri infectiile din cavitatea bucala, precum afectiunile gingivale, provoaca probleme in alte zone ale corpului.
Cavitatea bucala abunda, in mod normal, in bacterii, insa aceste bacterii pot fi tinute sub control printr-o igiena orala corespunzatoare. Saliva, de asemenea, ofera protectie impotriva bacteriilor si virusilor, datorita continutului de enzime care distrug bacteriile. Se poate intampla insa ca bacteriile daunatoare sa se inmulteasca si sa provoace chiar si periodontita, afectiune gingivala grava.

Cand gingiile sunt sanatoase, bacteriile din cavitatea bucala nu reusesc sa ajunga in sange, insa afectiunile gingivale le ofera sansa de a patrunde in fluxul sanguin. Exista si anumite medicamente sau tratamente care pot reduce nivelul de saliva sau care pot mari numarul de bacterii din cavitatea bucala si astfel ajuta bacteriile sa ajunga in sange.



Afectiunile medicale si sanatatea orala


Bolile cardiovasculare. Cercetarile efectuate pana in prezent sugereaza ca aparitia anumitor afectiuni cardiovasculare poate fi influentata de sanatatea orala. Desi anumite studii asociaza afectiunile periodontale cu bolile de inima, sunt necesare mai multe studii pentru ca acest fapt sa fie confirmat.

Conform uneia dintre teorii, afectiunile gingivale permit intrarea bacteriilor in fluxul sanguin, unde adera la depozitele adipoase din vasele coronariene. Astfel se pot forma cheaguri de sange care pot provoca un infarct miocardic.

Sarcina si nasterea. Exista studii care au asociat bolile gingivale cu nasterea prematura. Acesta este unul dintre motivele importante pentre care trebuie sa ai grija de sanatatea dintilor si gingiilor tale atat inainte de sarcina cat si in timpul acesteia.


Nu uita ca in aceasta perioada nivelul hormonilor se schimba considerabil, iar un nivel crescut de progesteron poate duce la gingivita (in timpul lunii a doua de sarcina pana in luna a opta). De asemenea, "consumul mare de calciu din timpul sarcinii (pentru formarea oaselor bebelusului) favorizeaza aparitia cariilor," completeaza dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generala.

Diabetul. Diabetul creste riscul de aparitie al afectiunilor gingivale, cariilor, pierderii dintilor, xerostomiei (senzatia de gura uscata) si a diferite infectii orale, iar o sanatate orala precara poate ingreuna controlarea diabetului. Infectiile pot provoca si cresterea nivelului de zahar din sange si astfel este nevoie de mai multa insulina.
"Diabetul creste fragilitatea capilarelor, fluidizeaza sangele si scade pH-ul salivar. Astfel este favorizata aparitia cariilor, suportul osos al dintilor si ligamentelor se deterioreaza si apar parodontopatiile," declara dr. Oprea.

HIV/SIDA. Afectiunile orale sunt foarte frecvente la persoanele cu HIV/SIDA si asta din cauza "scaderii imunitatii si a bolilor provocate de scaderea imunitatii," informeaza specialistul.

Osteoporoza.
Primele simptome ale pierderii densitatii osoase pot aparea la nivelul dintilor. Stomatologul te poate suspecta de osteoporoza in cazul in care ai o problema cu pierderea dintilor. Cauza este scaderea nivelului de calciu din organism, specifica acestei afectiuni, care afecteaza maxilarul si mandibula.

Tulburari de alimentatie.
O persoana bulimica trece prin episoade de excese alimentare si de autoinducere a varsaturilor.
Acidul gastric din voma afecteaza smaltul dentar, ducand la aparitia cariilor. "Refluxul gastric creste aciditatea si astfel provoaca eroziunea smaltului si favorizeaza aparitia cariilor," adauga dr. Oprea.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Teo pe 12 Feb 2009, 19:14
    dureri de masele

    Foarte interesant si chiar va rog sa veniti mai des cu subectu asta

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod