Relaxarea - o metoda eficienta de a combate stresul

Starea de relaxare este o stare opusa, din punct de vedere fiziologic, celei de stres. Ceea ce inseamna ca atunci cand suntem relaxati, corpul nostru este orientat intr-o directie diametral opusa celei din starea de stres: stresul accelereaza bataile inimii, creste tensiunea arteriala, frecventa respiratiei, contracta muschii, modifica traseul encefalografic.
In mod spontan corpul nostru cunoaste doua stari: raspunsul de stres care este innascut si starea de relaxare completa din timpul somnului, indeosebi faza somnului profund, atunci cand corpul nostru este complet destins: muschii sunt total relaxati, inima bate lent, iar respiratia este mult incetinita. Starea de relaxare din timpul de veghe necesita antrenament pentru a o utiliza atunci cand dorim.
       

Tensiunea permanenta ne oboseste

Atunci cand ne relaxam, in fapt ne eliberam de tensiunile musculare si psihice acumulate de-a lungul timpului.
Tensiunea permanenta a corpului nostru pe intreaga durata a zilei explica cu usurinta starea de oboseala pe care o putem resimti la sfarsitul zilei. Toate aceste contractii, oricat de mici ar fi ele, se aduna incetul cu incetul, zi dupa zi, si ocazioneaza "scurgeri" de energie foarte importante: corpul incepe sa-si piarda din mobilitate, iar gesturile devin sacadate, fara gratie si armonie.

Daca nu suntem vigilenti, se creeaza zi dupa zi o adevarata stare de incordare care impiedica orice gest armonios, orice libertate de miscare, de expresie, de creativitate.
Spontaneitatea, bucuria de a trai ne sunt inhibate.
        
Un alt efect al relaxarii il reprezinta incetinirea activitatii functiilor vitale. Acest lucru este indicat de o reducere a consumului de oxigen, o crestere a rezistentei electrice a pielii, o diminuare a ritmului cardiac si o reducere a vasoconstructiei. Acest aflux de sange suplimentar antreneaza catre muschi un aport de oxigen care permite diminuarea cantitatii de lactat acumulat in timpul incordarii musculare.
Acesta este un lucru important, caci testele medicale au demonstrat ca sporul de lactat in organism se traduce printr-o crestere a oboselii si a anxietatii.


Combate tulburarile de somn si depresia

Este de retinut, totodata, faptul ca relaxarea poate avea aplicatii terapeutice diverse si foarte eficace. Ea poate sa ajute la combaterea tulburarilor de somn, a depresiilor si a anxietatii. De asemenea, relaxarea poate sa joace un rol pozitiv in tratamentul hipertensiunii arteriale si  bolilor cardiovasculare.



Viorica Dragomir , psihoterapeut  Clinica Aquamarin
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod