Recuperarea dupa cancerul la san

Tot mai multe femei trec prin suferinta unei diagnostic de cancer la san si lungul si durerosul proces de recuperare care urmeaza dupa. Pentru cele mai multe dintre ele, lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel.
Chinul si suferinta prin care au trecut, dar mai ales faptul ca au fost puse in fata mortii le schimba intr-un mod fundamental. Dar nu intotdeauna suficient de mult pentru a-si da voie sa se simta bine, sa isi refaca si sa isi asume viata asa cum este ea, cu limitele ei.

Sansa de a trai pentru o persoana care a trecut sau trece printru-un diagnostic de cancer depinde foarte mult de medicamente, de un tratament si o ingrijire adecvate, dar si de modul in care bolnava priveste lucrurile, pe sine, viata pe care o duce si boala pe care o are. Acest lucru face evolutia unui diagnostic atat de subiectiva. De multe ori, la doua persoane aflate sub acelasi tratament, in acelasi stadiu al bolii, cursul este diferit fundamental de la una la alta, pentru ca fiecare dintre ele se raporteaza diferit la boala pe care o are, o "trateaza" in mod diferit.


Nu astepta ajutorul doar de la medicamente sau de la medicii care sunt in jurul tau. Mobilizeaza-te si din interior si lupta pentru viata ta. Iti poti gasi multe motivatii. Poate cei pe care ii iubesti, poate lucrurile pe care nu le-ai facut sau nu le-ai vazut inca, poate credinta ca ai un rost pe aceasta lume. Fiecare persoana in parte are nevoie sa priveasca in interior si sa gaseasca acest lucru magic care sa dea sens vietii. Atunci cand apare depresia si disperarea data de boala, e destul de greu sa o facem. Insa odata gasit acest lucru, el ne da sansa de a trai.

Multe persoane care dezvolta cancer la san au incetat cumva sa traiasca inca inainte ca simptomul sa apara.
Fie au trait un sentiment de inadecvare in raport cu propria fiinta, cu propria sexualitate, fie cu mediul in care traiesc. Oricare ar fi dilema, e nevoie ca ea sa fie rezolvata pentru a putea sa isi dea voie sa se reinventeze si sa nu ajunga din nou la dezvoltarea unei tumori maligne. Caci rezultatele bune sunt o sansa noua de a trai. Dar si un semn ca nu poti trai la fel ca inainte si ca ai niste lucruri pe care trebuie sa le schimbi sau sa le ajustezi pentru a nu ajunge de unde ai plecat, adica la boala.

Nu cauta explicatii supranaturale ale bolii si nu cauta alti responsabili pentru asta. Singura explicatie care te poate ajuta sa schimbi lucrurile in favoare ta e in tine.
Are mai mult sens sa te schimbi pe tine decat sa schimbi lumea din care faci parte. Asa ca priveste lucrurile cu responsabilitate si cu incredere in tine. Nu e timpul sa te lamentezi. E timpul sa lupti si sa crezi in tine. Poate parea cinic cand ti-o spune cineva dinafara, si poate te gandesti ca nimeni nu simte prin ce treci tu acum. Si chiar asa este. Dar intelege.

Nu folosi boala pentru a controla mediul din care faci parte. Incearca sa te integrezi ca si inainte, sa iti asumi rolurile pe care le ai in aceasta lume, de femeie, de mama, de prietena, de fiica sau de iubita. Incearca sa nu fii doar o bolnava si sa te porti ca atare. Dimpotriva, uita de rolul de bolnava si bucura-te de celelalte.
Cei din jurul tau vor face curand acelasi lucru. Si daca iti este frica ca atunci cand nu esti bolnava nu mai esti iubita, sau trebuie sa faci foarte multe lucruri, sau ti se cere foarte mult, gaseste-ti locul in care esti respectata de ceilalti nu pentru ca esti bolnava, ci pentru ca esti tu insati. Caci esti cu siguranta o fiinta minunata exact asa cum esti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod