Psihoterapie versus medicamente

Psihoterapia este, se stie, o modalitate de a te echilibra interior si de a gasi raspunsuri care sa te ajute sa faci alegeri potrivite, cu mai mult respect fata de propria persoana si cu mai putina suferinta.
Multe persoane aleg sa apeleze la psihoterapie doar in momentele in care suferinta a ajuns atat de mare incat este de nesuportat. Si atunci, apare dilema: stau si sufar sperand ca poate va fi mai bine, sau iau niste medicamente si rezolv problema? Raspunsul nu e atat de simplu si nici intrebarea nu este prea bine pusa, de fapt. Psihoterapia si medicatia nu sunt alternative diferite cu efecte similare. Fiecare are rolul sau diferit si modalitati diferite de a atinge efectul.
 

Cum apare o problema?

 
Fiecare din noi are o vulnerabilitate mai mica sau mai mare interioara.
Obisnuim sa spunem ca suntem mai sensibili dintr-un anumit punct de vedere, ca suntem mai predispusi la anumite lucruri, ca nu facem sau ca facem anumite lucruri. Atunci cand apare o problema dinafara (un factor de stress, indiferent ca vine din viata profesionala, personala sau sociala), faptul ca noi suntem vulnerabili face mai dificila puterea noastra de a face fata situatiei. De aceea, fara macar sa ne dam seama de unde, apare simptomul. Adica suferinta, neputinta, disperarea.
 

Lupta cu simptomul
 
Una din consecintele aparitiei unui factor stressor pe un fond vulnerabil poate sa fie depresia.
Daca te simti deprimat, de exemplu, emotiile si gandurile tale negative sunt corelate unui dezechilibru la nivel sinaptic. Medicamentul are rolul de a echilibra acest lucru si astfel iti permite sa te simti mai bine. Insa medicamentele nu pot fi luate la nesfarsit. Odata ce starea de bine este restabilita, persoana poate inceta medicatia. In acel moment ea redevine vulnerabila si un nou factor stressor va fi chiar mai periculos ca inainte, pentru ca acum se va simti si mai dezamagita ca a recazut, desi credea ca si-a rezolvat problemele.
 
Exista situatii in care medicatia este absolut necesara pentru a ajuta persoana sa depaseasca momentul dificil, pentru ca ea se simte incapabila sa faca acest lucru singura.
Pe suportul medicatiei, psihoterapia poate construi alternative pozitive de incurajare si motivare.
 
Psihoterapia poate, la fel ca si medicatia, sa lupte doar cu simptomul. In cadrul procesului psihoterapeutic, persoana gaseste modalitati pe care le considera adecvate de a lupta cu simptomul si de a construi alternative la starea de depresie. Vulnerabilitatea insa va ramane aceeasi.
 
O alta modalitate de abordare psihoterapeutica poate fi insa una mai profunda, prin care persoana intelege modul in care ajunge la simptom. Intelege cum uneori, suferinta este alternativa unor intrebari la care nu stim sa raspundem, sau nu consideram ca suntem pregatiti sa o facem.
Aceasta dezvaluire si intelegere ne da voie sa alegem in mod constient alte cai prin care sa ne putem atinge scopurile, fara sa suferim. Odata facuta aceasta alegere, schimbarea poate fi definitiva, pentru ca persoana se va simti mai puternica decat simptomul si se va purta ca atare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod