Pestele: inamicul diabetului

Diabetul va fi una dintre principalele provocari la adresa sanatatii publice in urmatorul mileniu, care va afecta, atat statele prospere, dar si comunitatile sarace. Potrivit statisticilor, numai jumatate din numarul celor bolnavi de diabet isi controleaza propria afectiune, aceasta reprezintand o problema majora pentru educatie sanitara. Aceasta in conditiile in care sansele de a continua o viata activa si sanatoasa au sporit considerabil.
Interventia asupra stilului de viata

Aceasta presupune pierdere in greutate, exercitii regulate, obiceiuri sanatoase de alimentatie.

Pierderea din greutate este prioritara, deoarece 80 % dintre persoanele cu diabet sunt supraponderali si au obezitate abdominala. Slabitul reduce sansa aparitiei diabetului, incetineste evolutia lui, imbunatateste controlul glucozei. Alte beneficii ale slabirii sunt presiunea sangvina scazuta, lipide sangvine reduse si riscul micsorat de aritmii cardiace.

Exercitiile regulate contracareaza multe dintre efectele negative ale rezistentei la insulina. Acestea imbunatatesc controlul glucozei si nivelurile de lipide sangvine, cresc fluiditatea sangelui si functia vasculara, imbunatatesc forma fizica, reduc riscul de boli cardiace si pot usura slabitul.
Pentru a nu exista controverse in legatura cu timp acordat exercitiilor, specialistii recomanda sesiuni de 30 pana la 60 de minute de exercitii cu intensitate moderata, de 3-4 ori pe saptamana.

Modificarea dietei este o strategie pentru controlarea diabetului. O dieta sanatoasa pentru diabetici include cat mai multe mancaruri bogate in proteine, cum este carnea de pasare, de peste dar si legumele. Aceste alimente nu cresc nivelul de glucoza din sange.

In mod traditional, dieta diabeticului accentueaza restrictia zaharului. Recomandarile moderne ale medicilor nutritionisti recunosc ca este mult mai importanta cantitatea totala de carbohidrati, decat tipul de carbohidrati.
Dietele foarte sarace in carbohidrati tind sa fie bogate in grasimi, astfel sunt asociate cu ingrasare si boli de inima. Esential este consumul moderat de carbohidrati din cereale integrale, legume, fructe si vegetale. Aceste alimente au, in general, cel mai scazut indice glicemic.

Exista noi dovezi, care indica faptul ca uleiurile din anumiti "pesti grasi" pot ajuta la combaterea acestui flagel. Diabetul apare frecvent la oamenii, care mananca mai mult grasimi. Limitarea consumului de grasimi poate usura scaderea in greutate si poate imbunatati unii parametrii ai diabetului. Este inteleapta folosirea in principal a grasimilor mononesaturate, cum ar fi cele din masline, rapita si uleiuri bogate in acid oleic, iar pe de alta parte, restrictionarea grasimilor saturate.
Consumand peste oceanic gras, cel putin de 2 ori pe saptamana, sunt adaugati in dieta binefacatorii acizi grasi.

Tipul de grasime consumata pare a fi cel mai important. Producatorii de alimente semipreparate adauga grasimi sau uleiuri vegetale la aproape toate aceste produse, incarcandu-le cu grasimi de tip omega-6, cum sunt cele din uleiul de floarea soarelui, porumb, soia etc. Aceasta a condus la modificarea raportului dintre acizii grasi omega-6 si omega-3 in dieta noastra de la nivelul traditional de 1 sau 2 la 1, la 20-30 la 1.

Sursele cele mai bune de acizi grasi omega-3 sunt semintele (si uleiul) de in, cerealele integrale, nucile, semintele de dovleac, zarzavaturile de culoare verde, uleiul de rapita, dar si pestele oceanic (somnul, tonul, heringul, macroul).
In dieta moderna, aportul acestor acizi este deficitar, iar consecintele sunt aparitia bolilor cronice, diabetul de tip II, dar si a bolilor de inima.

Articole utile:
Afinele: "insulina verde pentru diabetici"
Cand vointa nu e suficienta pentru diabetici
Hipertensiunea si Diabetul: un cuplu periculos
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • dragan victor pe 17 Nov 2015, 13:00
    sfat

    am trigliceride mari (176) si glicemia pe data de 05.11.2015 a iesit 104.47 si dupa un consum destul de mult de struguri negri si 2 pastile de omega a iesit 171(17.11.2015).rugamintea este pot sa mai iau omega 3 de 1000?.ce sfat imi dati?.cu respect

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod