Peste 50% dintre persoanele infectate cu HIV sunt femei

De la primele cazuri de SIDA raportate in 1981, infectia a crescut la proportii pandemice. Conform informatiilor publicate de OMS si UNAIDS, la sfarsitul lui 2007 traiau peste 33,2 milioane persoane cu HIV / SIDA, numarul femeilor infectate reprezentand mai mult de 50% din total si 2,5 milioane fiind copii.
Se estimeaza ca numai anul trecut s-au infectat cu HIV / SIDA peste 2,5 milioane persoane si peste 2,1 milioane persoane au decedat din aceasta cauza. Conform acelorasi surse, in 2007 s-au raportat peste 7.000 de persoane nou infectate in fiecare zi, peste 95% provenind din tarile sarace si cele in curs de dezvoltare. Aproximativ 5.000 dintre acestia au varsta cuprinsa intre 15-49 de ani, peste 50% fiind femei si 50% avand varsta intre 15-24 de ani.

Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV / SIDA in Romania - IBI "Prof.Dr.M.Bals", in tara noastra s-au inregistrat in perioada 1985 - 2008 peste 15.000 de cazuri cu HIV / SIDA.
Dintre aceste cazuri au survenit peste 5.000 de decese, iar aproximativ 600 de pacienti sunt pierduti din evidentele medicilor. Conform distributiei pe grupe de varsta a persoanelor aflate in evidenta la 30 iunie 2008, 54% dintre persoanele infectate se afla in grupa 15-19 ani, 42.8% au peste 20, 2,95% au intre 1-14 ani si 0,3% sub un an. Romania a inregistrat progrese in tratarea acestor pacienti, inregistrand cea mai mare rata de supravietuire din zona. In Romania costul mediu lunar al tratamentului este intre 500 - 1.500 euro pe luna.


Aderenta la tratamentul antiretroviral poate fi insa o problema importanta, un studiu aratand ca numai aproximativ 25% din pacienti au ramas pe tratamentul initial dupa 4 ani. Aderenta scazuta poate conduce la o supresie virala suboptimala, la rezistenta virala si la scaderea sperantei de viata (aproximativ 2 ani intr-un studiu). Toxicitatea este cel mai frecvent motiv citat pentru aderenta scazuta la tratament. Rezistenta la medicamente devine din ce in ce mai frecventa, pana la 10% din pacientii naivi terapeutic (netratati cu antiretrovirale) si pana la 88% din pacientii pre-tratati, fiind rezistenti la cel putin o clasa de medicamente antiretrovirale.


Celsentri (Maraviroc) este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacientilor infectati cu HIV, lansat in ultimii zece ani. Maraviroc, in combinatie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacientilor adulti infectati cu virusul HIV, aflati sub tratament antiretroviral si cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arata ca intre 50-78% dintre pacientii HIV pozitiv prezinta aceasta carateristica. Acest medicament blocheaza accesul viral in celule: in loc sa actioneze impotriva virusului HIV in interiorul globulelor albe, asa cum actioneaza celelalte tratamente, Maraviroc impiedica patrunderea virusului in leucocite prin blocarea caii de acces (co-receptorul CCR-5).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod