Pastreaza-ti spatele sanatos prin mers

Persoanele care experimenteaza, in mod frecvent sau nu, dureri de spate se pot bucura de beneficiile mersului mai energic pe jos, transformandu-l intr-un exercitiu de intensitate scazuta.
Pentru anumiti pacienti, mersul pe jos le poate cauza mai multa durere si din acest motiv le sunt recomandate alte tipuri de exercitii cu intensitate scazuta, in special cele efectuate in apa.


Beneficiile mersului

Toata lumea stie ca mersul pe jos este benefic pentru sanatate. Iata cateva dintre beneficiile pe care ti le poate oferi:

1. Intareste muschii picioarelor, talpilor, soldurilor si posteriorului. Mersul creste stabilitatea coloanei si ofera forta muschilor care sprijina corpul pentru a sta in pozitie dreapta;
2. Hraneste structurile spinale. Mersul faciliteaza circulatia sangelui, aducand nutrienti tesuturilor si eliminand toxinele;
3.
Imbunatateste flexibilitatea si postura corpului. Mersul impreuna cu exercitiile de stretching ofera mai multa libertate de miscare, previne miscarile necontrolate si accidentarile;
4. Intareste oasele si reduce pierderea densitatii osoase. Previne osteoporoza si amelioreaza durerile in cazul osteoartritei;
5. Ajuta in controlarea greutatii. Orice tip de activitate fizica ajuta la mentinerea greutatii, mai ales ca pe masura ce inaintam in varsta metabolismul devine mai lenes.

Pentru a te bucura de aceste beneficii, exista anumite reguli care trebuie respectate, precum cele de mai jos.


Stretching inainte de mers

Inainte de a parcurge o distanta mai lunga, este recomandat sa efectuezi exercitii usoare de stretching pentru a pregati muschii, articulatiile si pentru a capata mai multa flexibilitate.


Discuta cu un specialist pentru a-ti recomanda cateva exercitii de stretching care sa includa gatul, mainile si picioarele.


Sfaturi

1. Este recomandat un mers energic, insa nu atat incat sa ramai fara aerul necesar pentru a purta o conversatie;
2. Poti incepe cu plimbari de 5 minute ca apoi sa ajungi la 30 de minute de mers, de cel putin 3-4 ori pe saptamana;
3. Pastreaza-ti o postura corecta in timpul mersului, pentru a obtine mai multe beneficii, pentru a-ti proteja spatele si pentru a evita accidentarile:
  • Cap si umeri: Trebuie sa tii capul ridicat si pozitionat la mijlocul distantei dintre umeri, cu privirea inainte.
    Umerii pastreaza-i relaxati, dar drepti. Evita sa-i indrepti in fata;
  • Muschii abdominali: Este important sa iti lucrezi muschii abdominali pentru a putea sprijini partea de sus a corpului si coloana vertebrala. Pentru asta, trebuie sa-ti incordezi muschii abdominali si sa-ti tii stomacul tras (asemanator cu atunci cand iti tii respiratia). Mergi cu spatele drept, fara a te cocosa.
  • Brate: Bratele trebuie tinute aproape de corp si coatele indoite la 90 de grade. In timpul mersului, bratele trebuie sa se afle intr-o continua miscare (in fata si in spate), miscandu-se in acelasi timp cu piciorul opus.
    Nu uita sa iti pastrezi mainile relaxate.


Folosirea benzii rulante

Cand folosesti banda rulanta pentru mers, toate sfaturile de mai sus raman valabile.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztayzoltan pe 25 Aug 2008, 13:32
    Complectari pertinente Kinetoterapeutice

    Foarte bine, Ok. Din punct de vedere kinetoterapeutica insa ar mai exista mici indicatii: -incaltaminte special si nu in papuci sau slapi! Chiar este indicat desculti daca e posibil - zone cu iarba sau cu nisip! Aici apare Cura Kneeip ala Germania plimbare de dimineata in iarba cu roua etc !(e multa poveste poate revine eu odata )< Zona unde se efactueaza (aer curat). Este important cand se realizeaza in grup - lungimea pasilor,(inaltimea omului, persoanei) ritmul de mers dictat de unii care sunt mai antrenati poate obosii pe altii. Tipul de respiratie folosita??! Pauze ala fartleck cu acele tehnici de stretching pentru a mentine tensiunile musculare la lungimi egale (muschii agonisti - antagonisti). Variante de mers, adica si cu spatele este de multe ori benefic, tehnici de mers pe malul marii sau in diferite piscine. Va doresc sanatate cu practicare acestei forme de miscare. Cu stima si continuati, Zoltan P.

    0
    0

  • nadya67 pe 25 Aug 2008, 08:03
    Beneficii

    Este super! Am ce invata din acest articol! Va multumesc mult! Astept cu nerabdare si alte sfaturi!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod