Paharele din plastic iti afecteaza sanatatea

O cantitate semnificativa de bisfenol A (BPA) - substanta chimica intalnita in compozitia produselor din plastic (pahare, vesela, lighean, cani, etc) - este eliberata in alimente cand in vas este turnata apa fiarta. BPA este un distrugator al hormonilor endocrini si determina reducerea cantitatii de hormoni naturali din organism. Mai mult, cercetatorii au demonstrat ca BPA afecteaza si aparatul reproducator si dezvoltarea creierului.
Din studii anterioare se stia ca atunci cand pui apa fiarta intr-un pahar din plastic, compusul BPA se elibereaza de 55 ori mai repede decat in alte situatii. Insa, de curand s-a aflat ca eliberarea BPA continua si dupa ce apa fierbinte a fost indepartata din pahar, lucru care indica ca pana si simpla spalare a paharurului sau sticlei din plastic conduce la cresterea continutului de BPA, care va fi eliberat la urmatoarea folosire a paharului.

Potrivit studiului realizat la Centrul de Control al Sanatatii, compusul BPA a fost identificat in urina la mai bine de 95% dintre persoanele testate.
De asemenea, oamenii de stiinta au masurat cantitatea de BPA din sange, cordonul ombilical si placenta la femeile insarcinate, si astfel, s-a descoperit ca acesta se afla la nivele atat de ridicate, incat poate afecta dezvoltarea fatului.


Efecte secundare ale compusului BPA:


  • leziuni structurale ale creierului;
  • hiperactivitate, sporeste agresivitatea si slabeste puterea de invatare;
  • creste depunerea grasimilor si riscul obezitatii;
  • slabeste sistemul imunitar;
  • la pubertate stimuleaza dezvoltarea glandei mamare, rupe ciclurile reproductive si provoaca afectiuni ovariene;
  • stimulare sexuala anormala;
  • stimuleaza celulele canceroase pentru prostata;
  • creste marimea prostatei si scade cantitatea de sperma.

Cel mai ridicat risc il prezinta femeile gravide, deoarece BPA duce la aparitia erorilor cromozomiale chiar daca in organismul respectiv se afla intr-o cantitate mica. Aceste erori cromozomiale care se dezvolta asupra fetusului pot conduce si la avort spontan.


8 sfaturi pentru a reduce expunerea la BPA


Posibilitatea eliminarii expunerii indelungate la BPA este foarte scazuta si cu toate acestea mai exista sanse si medici specialisti competenti care sa aibe grija de sanatatea noastra:

1. Pentru copil este bine sa folosesti numai sticlute si vesela speciala, cumparata din farmacii;
2.
Cumpara-i copilului tau numai jucarii din tesaturi naturale in locul celor din plastic;
3. Rezervele de mancare trebuie tinute in recipiente din sticla si nu din plastic.
4. Cand vrei sa incalzesti la cuprotul cu microunde nu folosi recipiente din mase plastice;
5. Nu cumpara si nu consuma aliemnte si bauturi conservate;
6. Evita sa ambalezi mancarurile in plastic;
7. Daca alegi sa folosesti ustensile de bucatarie din plastic (lingura, furculita, polonic) evita sa le bagi la masina de spalat vase sau sa le speli cu un detergent aspru, deoarece acestea pot stimula eliberarea chimicalelor intr-o cantitate mai mare in mancare;
8.
Ultimul sfat si poate cel mai important si cel mai sigur este sa arunci vesela si paharele din plastic si sa le inlocuiesti cu cele din sticla.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Eu pe 26 Ian 2014, 00:12
    Plasticul

    Mai analfabetilor degeaba va feriti de plastic cind voi mancati margarina singurul remediu este distrugerea planetei si sa nu ramana decit natia care e ok restul daca sar putea sa nu se inventeze ar fi ok (r,t,e,r si asa mai departe)

    1
    0

  • Gigi pe 23 Iul 2008, 11:21
    News

    Ce noutate! Articole pe plan international despre BPA circula inca din 2005-2006: http://www.sciencedaily.com/releases/2005/12/051203123328.htm

    0
    1

  • irina pe 11 Iul 2008, 10:11

    sunt de aceeai parere cu cititorul de mai sus, de ce nu se face reclama la tv, daca dauneaza atat de tare? Pai atunci nu iti mai vine sa mai folosesti nimic, ca mai nou acum cateva zile am auzit la stiri ce 2 oameni din America au murit din cauza aerului conditionat.Ce sa mai facem?|?????????sau sa nu facem\????

    0
    1

  • dora pe 10 Iul 2008, 12:36
    masuri

    daca sunt atat de daunatoare, de ce nu le scot de pe piata. ca si inainte se foloseau portelanul si sticla si nu a mai murit nimeni

    0
    1

  • Karina pe 4 Iul 2008, 20:25
    plasticul e peste tot

    Ce stiti despre bauturile pastrate in PET-uri?...asa nici apa minerala nu vom mai putea bea din PET-uri....sau smantana din cutiile de plastic? Si exemplele pot continua.

    0
    1

  • dorina pe 4 Iul 2008, 18:34
    paharele din plastic

    foarte bun articolul.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod