Numarul copiilor abandonati din Romania s-a dublat

Numarul copiilor institutionalizati pe la mijlocul anilor ’90 s-a dublat fata de numarul acestora la sfarsitul dictaturii Ceausescu din 1989. Doar in judetul Bihor la cei 600.000 de locuitori, in prezent sunt abandonati de mame 10 - 15 noi-nascuti pe luna.
Romania continua sa aiba cel mai mare numar de orfani din Europa, insa lucrurile se imbunatatesc. Statisticile privind protectia copiilor au aratat evolutii pozitive in ultimii ani. Politica plasarii acestor copii in interiorul unor familii trebuie sa continue. Prin programul "Sanse egale", fundatia ALTA asigura sprijin in vederea includerii sociale si reducerii somajului in randul tinerilor, care parasesc institutiile de protectie din Bucuresti, prin crearea unui centru de tranzit.

Vechea mentalitate conform careia "in cazul in care eu nu sunt in stare sa-mi intretin copilul trebuie s-o faca statul in locul meu", la care a contribuit si starea economica precara, se mentine si in zilele noastre.
Majoritatea copiilor sunt lasati in maternitate. Chiar si in tarile din vest sistemul de protectie sociala a fost suprasolicitat prin numarul mare de copii abandonati. Consecinta a fost de departe: camine de copii supraaglomerate in conditii inumane, lipsa instruirii, lipsa scolarizarii si lipsa unor perspective de a deprinde o profesie.

Copiii institutionalizati reprezinta o categorie de persoane care necesita o atentie si o grija speciala din partea statului fiind privati de afectiunea si sprijinul unui mediu familial natural.
La implinirea varstei de 18 ani, daca nu-si continua studiile, obligatiile sistemului legal de ocrotire a copilului inceteaza, tanarul trebuind sa-si asume responsabilitatile vietii adulte.

Anual, aproximativ 5000 de tineri urmeaza sa paraseasca sistemul de ocrotire fiind nevoiti sa se integreze in viata sociala si profesionala. Este o etapa a vietii dificila pentru orice tanar, dar cu atat mai dificila pentru tinerii care au beneficiat pana la aceasta varsta de o protectie in sistemul de ocrotire public sau privat si raman fara nici un sprijin, in lipsa unui suport familial.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod