"Nedetectabil" - cuvant care aduce speranta pacientilor cu HIV/SIDA

"Nedetectabil" este un termen care aduce multa speranta in sufletul pacientilor cu HIV/SIDA si asta pentru ca inseamna ca nu exista niciun risc pentru pacient de a dezvolta infectii grave.
Infectia cu HIV/SIDA este, pentru Romania, boala generatiei de copii nascuti intre 1987 si 1990. Aceasta a devenit boala unei generatii de tineri, pentru ca multi dintre acesti copii au crescut, au devenit adulti, depasind cele mai optimiste asteptari de odinioara, demonstrand astfel ca vointa, dedicarea si stiinta pot face minuni impreuna.


Nedetectabil = normalitate

Pentru persoanele infectate cu HIV, normalitatea este masurata in numarul de virusuri HIV din organism. "Normal" este atunci cand pe buletinele de analiza poate fi citit ca virusul nu poate fi gasit in sange (sub 50 de copii virale pe ml de sange). In acest caz, normal este sinonim cu "nedetectabil". "Nedetectabil" inseamna ca incarcatura virala din sange este atat de mica, incat si contagiozitatea pentru cei din jur este minima.


Obiectivele terapiei

Obiectivul terapiei HIV este acela de incetinire a progresiei afectiunii si a aparitiei evenimentelor care definesc sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA). Pentru a atinge acest obiectiv terapeutic, pacientii au nevoie de terapia antiretrovirala (ARV) care sa asigure scaderea concentratiei de virus si care sa o mentina pentru o perioada de timp cat mai indelungata, sa previna mutatiile virale si dezvoltarea rezistentei la tratament.

Insa nicio terapie ARV nu poate distruge complet virusul, iar acesta se poate multiplica in continuare.
Din acest motiv este necesara schimbarea terapiei, obiectiv dificil avand in vedere faptul ca pacientii devin din ce in ce mai dispusi la numeroase experiente terapeutice.


Monitorizarea

Momentul potrivit pentru schimbarea tratamentului in cazul in care incarcatura virala creste, difera de la specialisti la specialisti. Unii medici recomanda schimbarea tratamentului imediat ce se observa o ridicare in nivelul incarcaturii virale. Altii recomanda monitorizarea pentru o perioada de timp a tendintei generale a incarcaturii virale inainte de a lua o decizie de schimbare a schemei.

Schimbarea medicamentelor mai devreme decat era necesar poate implica epuizarea mai rapida a optiunilor de tratament. Dar schimbarea mai tarzie poate creste riscul dezvoltarii rezistentei la unele medicamente. Acest fapt ar putea limita serios optiunile de tratament pe viitor. Schimbarile care pot fi facute regimului medicamentos depind de medicamentele utilizate curent, numarul de limfocite CD4 si starea generala de sanatate.


Povestea mea...

Infectia cu HIV este o boala de care cei mai multi dintre noi se tem, dar cu care altii au invatat sa traiasca.
Cei care au crescut cu aceasta boala au inteles inca de mici ce pretioasa este fiecare clipa castigata, ce importanta este lupta pentru fiecare zi. Povestile lor emotionante sunt, pentru cei care le asculta, adevarate lectii de viata, exemple si modele de urmat.

"In 1992, cand am aflat ca baiatul meu este infectat cu HIV, am fost distrusa. Nu numai ca nu credeam ca apuc vreodata sa il vad implinind 10-12 ani, dar imi era foarte teama de tot ce insemna aceasta infectie, de necunoscut... Atunci stiam atat de putine... Acum fiul meu are 23 de ani. Alaturi de el, am invatat din nou sa sper. Am inteles ca este extrem de important sa nu renunti, sa lupti pentru fiecare ora de viata, sa crezi ca ziua de maine poate sa aduca o noua descoperire, un nou tratament – pentru ca asta s-a intamplat... Astazi infectia cu HIV nu mai este o drama – noi facem din ea o drama mult mai mare, pur si simplu pentru ca ne temem in continuare de ea si de cei care o poarta..."
C. M., 54 ani

"Eu stiu ca sunt infectat cu HIV de mai mult de 10 ani. Am luat virusul prin contact sexual – eram tanar si nu credeam ca asa ceva mi se poate intampla mie.
Partenera mea era frumoasa, la fel de tanara, la fel de increzatoare si nestiutoare. Daca ar fi sa dau un sfat tinerilor, acesta este sa nu se increada in nimeni si nimic – doar analizele si prezervativul te protejeaza. Stiu ca mii de alte persoane fac la fel ca mine – dupa 2-3 luni de relatie ti se pare ca stii persoana de langa tine de o viata si ai incredere in ea – de ce sa mai folosesti prezervativul? Si asa te loveste, fara macar sa stii cum a fost posibil..."


"De fiecare data cand merg sa imi fac analizele, ma pregatesc sa imi primesc "sentinta" – adica buletinul de analize pe care sa scrie ca situatia nu mai este sub control. Daca la un moment dat medicamentele nu mai pot tine sub control infectia din corpul meu, primele semne "se vad" pe hartie, cu mult inainte ca eu sa simt ca ceva poate fi in neregula. Este ca un al saptelea simt pe care aparatele il au pentru mine, in locul meu, avertizandu-ma pe mine si pe medici ca ceva trebuie schimbat in tratament. Eu am trecut daja o data printr-un astfel de moment, cand tratamentul a trebuit sa fie schimbat pentru ca incepuse sa nu mai fie eficient.
Atunci cand, dupa schimbarea schemei de tratament, am vazut ca redevin "nedetectabil", nu imi venea sa cred – era ca si cum fusesem nascut inca o data. Amenintarea trecuse pe langa mine, ziua de maine putea din nou sa aduca lucruri bune. Si speranta."

D.Z, 24 ani

"Nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca incarcatura mea virala ar creste si as deveni detectabil. Acum traiesc o viata normala, sunt impreuna cu sotia mea de 3 ani – ea nu este infectata cu HIV – si stiu ca atat eu, cat si ea si mai ales viitorul nostru impreuna sunt in siguranta. Desi ne protejam, pentru ca vreau ca ea sa nu fie expusa niciunui risc, stim ca vom putea avea un copil si stiu ca, atata timp cat raman nedetectabil, am toate sansele sa imi vad copilul mare."
B.M. 26 ani
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gabi pe 13 Nov 2013, 21:27
    hiv.....

    Ce sa spun sunt nou diagnosticat este foarte foarte greu sa treci prin asa ceva.....

    6
    0

  • m v 55 de ani pe 2 Feb 2013, 18:39
    sanatate

    Prin jocurile eratice orale, (fara ejaculare orala) se poate transmite hiv?

    8
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod