Nasterea prin metoda Lamaze

Potrivit filozofiei Lamaze, nasterea este un fenomen normal, natural si sanatos pentru femeie, iar aceasta experienta unica afecteaza profund viitoarea mamica, dar si restul familiei. In ce consta, dar mai ales, ce beneficii poate aduce, ne spune dr. Oana Melinte-Moraru, presedintele Asociatiei Lamaze Romania.
Doctorul Fernand Lamaze a introdus pentru prima data in Franta, in anul 1959, conceptul de psihoprofilaxie pentru nastere si a dezvoltat o metoda de control a durerii din timpul travaliului. De atunci, cursurile Lamaze se desfasoara frecvent in Statele Unite si in majoritatea statelor dezvoltate.


In ce consta metoda Lamaze?

Potrivit specialistului, multi ani la rand, Lamaze a fost asociat cu un anumit stil de respiratie in timpul travaliului si nasterii. Ceea ce multe femei nu realizeaza cu adevarat este ca aceasta metoda aduce mult mai mult decat respiratia Lamaze. Cursurile incearca sa ajute femeile sa se simta increzatoare in fortele lor proprii, sa fie capabile sa dea nastere si sa devina participanti activi in procesul travaliului si nasterii.

Lamaze nu face ca nasterea sa fie nedureroasa, dar datorita tehnicilor invatate in cadrul cursurilor si intelegerii modului de a raspunde natural organismului, femeile invata sa inteleaga si sa raspunda durerii care apare in travaliu si sa utilizeze aceasta durere in avantajul lor. Astfel, se obtine scurtarea travaliului, rezultate finale favorabile atat pentru mama, cat si pentru copil,  durerea resimtita este mult mai mica, etc.

Filozofia Lamaze descurajeaza, de asemenea, utilizarea interventiilor medicale daca ele nu sunt necesare. Prin cursurile Lamaze, participantii pot invata foarte multe despre utilizarea medicatiei in travaliu si despre modul cum aceasta medicatie afecteaza copiii si femeile. Stiind toate aceste informatii, familiile se pot implica cu adevarat in procesul de luare a deciziilor.


Cand te poti inscrie?

Dr. Oana Melinte-Moraru ne spune ca femeile se pot inscrie la aceste cursuri imediat ce isi doresc sa o faca. Cursurile incep insa dupa saptamana 28 de sarcina si se intind pe parcursul a 6 saptamani consecutive, avand ca ritm de desfasurare o sedinta de 2 ore, 2 ore si jumatate pe saptamana.


Ce inveti la curs?

  • In primul rand, trebuie sa stii ca acesta nu este un curs ca oricare altul: nu este conceput ca un curs rigid si nici nu vei sustine un "examen" la final. O etapa importanta este nasterea copilului tau, care va fi un eveniment unic si fericit;
  • Vei obtine informatii utile despre travaliu si nasterea normala. Cursul este interactiv, se bazeaza pe invatarea activa cu ajutorul imaginilor, a filmuletelor specifice sau a jocurilor;
  • Vei invata tehnici de respiratie controlata in timpul travaliului, dar si alte metode de relaxare naturale, menite sa te ajute sa treci peste durerile nasterii;
  • Partenerul tau, in cazul in care este posibil sa fie langa tine in timpul nasterii, va fi si el invatat cum sa te sustina in timpul travaliului;
  • De asemenea, vei afla care sunt complicatiile ce pot sa apara in timpul nasterii si ce interventii sunt necesare in astfel de cazuri;
  • Cursul Lamaze te mai invata cum sa interactionezi cu copilul tau din primul moment al vietii sale si cum sa-l alaptezi.

Potrivit specialistului, de-a lungul acestei perioade familiile participante invata sa faca fata si sa inteleaga schimbarile aferente ultimei perioade de sarcina, sa recunoasca semnele premergatoare travaliului, sa recunoasca travaliul - facilitarea lui prin diminuarea perceptiei durerii, etc. De asemenea, discuta despre temerile lor cu privire la nastere si perioada postpartum, invatand sa gestioneze aceste perioade cat mai bine cu putinta.

Metoda Lamaze le ofera femeilor cunoasterea prin exploatarea propriilor resurse. Atunci cand stii la ce sa te astepti, teama inceteaza sa mai fie principala sursa de durere. Si fiecare dintre noi avem deja un pachet de metode pe care le aplicam - mai mult sau mai putin intentionat - pentru a face fata stresului si durerilor cotidiene, precum si muncii grele sau provocarilor care fac deja parte din viata noastra. Nasterea reprezinta numai o alta provocare, de altfel cea mai frumoasa dintre toate, la care trebuie sa raspunzi prin munca si autodepasire.

"In orice alt sector din viata noastra, cand apar aceste elemente, ne ambitionam, ne adunam intreaga energie si ne dorim sa reusim atat pentru a ne dovedi noua insine ca putem, cat si pentru a le arata celor din jur cat de capabile, creative si cu adevarat implicate suntem. Si, chiar daca ne place sau apreciem munca in echipa, sunt momente cand vrem sa ne individualizam pentru a demonstra ca putem.
Nasterea este tot o astfel de provocare!", afirma dr. Oana Melinte-Moraru. "Nu trebuie decat sa intelegem ce avem de facut, care este scopul final al muncii noastre si apoi, sa ne mobilizam si sa ne autodepasim pentru a obtine cea mai frumoasa recompensa posibila - un zambet dulce, de copil", mai adauga aceasta.
 

Cine se poate inscrie la curs?

Cursurile se adreseaza absolut tuturor gravidelor. Informatia, cunoasterea, forta si increderea pe care le ofera un astfel de curs gravidelor participante sunt instrumente absolut necesare unei povesti frumoase despre nastere. Cu Lamaze gravidele invata sa faca fata oricarei situatii in cele mai bune conditii posibile. Iar educatorul isi creeaza si isi adapteaza cursul in functie de necesitatile participantilor. Pentru Lamaze singurul lucru important este noua familie.
 

Cat dureaza si cat costa cursul?

Cursul dureaza minim 12 ore. Fiecare educator prenatal certificat Lamaze are libertatea sa imparta cursul cum considera de cuviinta, in functie de necesitatile familiilor cu care lucreaza.

Costul cursului este de aproximativ 450 lei, dar  variaza in functie de fiecare instructor Lamaze. Pentru a gasi un educator certificat Lamaze poti accesa site-ul www.lamaze.ro. Informatii exacte referitoare la durata, cost si numar de participanti, iti poate oferi numai un educator personal.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztayzoltan pe 1 Iun 2009, 08:16
    Kinetoterapeuti Lamaze

    Felicitari pentru articol, Avem si kinetoterapeuti care au facut aceasta specializare si la noi in tara . Informatie , informatie si iar informatie dragi viitoare mama si tinere fete . Cu drag Z>P>

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod