Mutarea la alta scoala: cum este resimtita?

Mutarea la alta scoala este o situatie destul de frecventa in ultimul timp si care geneareaza teama si dificultati atat pentru copii cat si pentru parinti. Este vorba de schimbarea colectivului, a invatatoarei, educatoarei, profesorilor, schimbarea locatiei, spatiului, drumului.
Aceste shimbari de scoala pot avea diferite motive, precum: schimbarea locuintei, mutarea parintilor in alta oras/tara; nemultumirea fata de scoala/gradinita actuala; situatia in care copilul este respins din respectiva scoala sau gradinita; dorinta parintilor de a duce copilul la o scoala/gradinita "mai buna".


Deseori copilul nu reuseste sa exprime ce simte


Uneori parintii nu-si pun intrebari inainte de a decide mutarea si considera ca ea este utila, comoda sau necesara fara sa ia in considerare eventuale dificultati sau dezavantaje. Adesea copilul nu reuseste sa exprime ce simte sau nu este intrebat, iar parintii considera ca ei stiu cum e mai bine pentru el.

In contextul in care apare aceasta necesitate sau dorinta schimbarii scolii sau gradinitei ne punem cateva intrebari: Cum va resimti copilul mutarea, schimbarile care decurg din ea? Daca se va acomoda si cum anume, cum il putem ajuta? Daca situatia dificila va reaparea, in cazul in care schimbarea a avut drept cauza o situatie conflictuala, o lipsa de acomodare, un incident la vechea locatie?


Cum va resimti copilul mutarea?

Unii copii primesc cu bucurie schimbarea pentru ca au avut dificultati sau au suferit la vechea scoala/gradinita, nu si-au putut face prieteni, au avut o relatie proasta cu adultii.
Altii insa regreta mult colegii cu care se intelegeau bine si chiar invatatoarea sau anumiti profesori, curtea scolii, anumite lucruri din clasa, de care se simteau atasati. In functie de capacitatea copilului sau adolescentului de a face fata situatiilor noi, de a se adapta, de a suporta frustrarea inerenta unei astfel de situatii caracterizata prin necunoscut, el va fi mai anxios sau mai calm cu cat se apropie momentul inceperii noii scoli. Uneori insa aceasta teama, curiozitate, anxietate, nemultumire nu poate fi exprimata in cuvinte si atunci ajunge sa se manifeste inconstient prin diferite simptome (stari de rau, greata, voma, dureri, disconfort, frica, fobii, izolare, tristete, nervozitate etc).


Ce determina schimbarea scolii?

In plus, adesea aceasta schimbare a scolii este legata de o alta schimbare, care poate fi si ea bulversanta pentru copil.
Schimbarea orasului, separarea parintilor, recasatorirea unuia dintre ei – sunt dintre schimbarile care o determina pe cea a scolii. Schimbarea scolii ca urmare a unui conflict sau a unei nemultumiri fata de scoala sau invatatoare, mutarea disciplinara sau pentru ca "nu face fata" este o alta categorie asupra careia trebuie sa ne aplecam pentru ca schimbarea in sine nu aduce succesul.

Adesea problema ajunge sa se repete la noua scoala sau gradinita sau apare o alta problema. Asa ajungem la concluzia ca nu mutarea era esentiala ci ca este nevoie sa vedem ce este dincolo de conflictul, problema respectiva. Daca neintegrarea in colectiv a fost cauza, nu inseamna ca ceilalti copii au fost "rai" si ca daca shimbam scoala, copilul va nimeri inre altii "mai buni".
In aceeasi categorie se inscriu conflictele dintre parinti si educatoare, invatatoare, diriginta.


Stari de confuzie, teama, incertitudine...


Este clar pentru toata lumea ca in momentul cand copilul este "intre" vechea si noua scoala, el trece printr-o stare de confuzie, teama, incertitudine. Este momentul potrivit pentru a discuta cu el despre cum simte si cum isi imagineaza noul loc, noii colegi sau profesori. De asemenea, copilul poate fi ajutat sa exprime sentimentele si  trairile lui fata de cei "vechi" si fata de situatia de asteptare in care se afla. Daca insa i se impune ca va fi bine, ca nu va aparea nicio problema, ca trebuie sa se descurce, ce de data asta "nu mai merge", atunci asupra lui va apasa o tensiune pe care n-o va putea gestiona.
In loc sa capete incredere, sa devina curios si sa-si doreasca sa vada cum este noul loc, noii colegi, ii va fi din ce in ce mai teama, pe care insa nu-si va permite s-o exprime.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • evelina pe 21 Iun 2012, 18:33
    buna ziua

    as avea si eu o intrebare....fetita mea momentan termina grupa mica la gradinita....eu si cu educatoarele nu ne intelegem si am ajuns chiar si la o cearta deoarece ele nu doresc sa fie deranjate tlefonic sa ma interesez de propriu copil...si as dori sa o transfer la o alta gradinita din toamna cand incepe drupa milocie....ce am de facut???? fetita nu prea a frecventat aceasta gradinita din motive de sanatate(raceli, viroze foarte dese, varicela, operatie polipi) si de aceea mergea mai rar....nu e vb de acomoditatea ei pt ca sunt sigura ca se acomodeaza usor, e vorba ca din moment ce eu nu mai agreeaz o persoana nu as mai accepta sa imi las copilul pe mana lor....va rog mult sa ma ajutati va rog raspuns pe email

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod