Mi-e frica sa fac un copil

Esti majora, esti vaccinata, esti sau nu esti intr-o relatie, dar in ultimul timp ai inceput sa te gandesti la ideea de a avea un copil.
Oricat te-ai gandi la acest lucru, ti-e greu sa faci acest pas, dar in acelasi timp ti-e frica sa nu regreti mai tarziu ca nu l-ai facut. Atunci cand e vorba de decizii importante, ca aceasta, e bine sa le analizezi cu grija si cu respect fata de situatie.

Daca ai un partener, decizia va trebui sa o luati impreuna si sa hotarati de la inceput cum intentioneaza fiecare sa participe la viata copilului. Intr-un cuplu, copiii nu apartin doar mamei, asa cum se considera cu generatii in urma, cand tatal se implica doar in suportul financiar al copilului.


Daca esti singura, decizia iti apartine. La fel si consecintele ei. Cu alte cuvinte, nu astepta ca copilul sa iti aduca mai mult ajutor sau protectie de la cei din jur. Asa cum ai luat multe decizii in viata si asta poate fi una pe care o sa poti cu siguranta sa o asumi cu responsabilitate.


Copilul nu iti apartine

Multe mame considera copilul o asigurare pentru batranete, o companie care sta la dispozitia ta pentru cand nu e nimeni altcineva. Un copil trebuie tratat ca un egal al tau inca din primele zile de nastere.
Are drepturi si va avea si responsabilitati. Insa nu il poti transforma intr-un apendice al tau, care este la dispozitia dorintelor tale. El va avea dreptul la propria sa viata si propriile sale decizii. Gandind astfel si educandu-l ca atare, vei avea langa tine un prieten bun, care va sti sa te respecte si sa te ajute atunci cand vei avea nevoie, dar care isi va putea sustine si propriile opinii.


Nu stii daca vei fi o mama buna

Iti doresti copilul, dar nu stii daca vei fi in stare. Aceste temeri sunt firesti si apar la aproape orice mama.
Dorinta de a face lucrurile foarte bine ne duce si la anxietatea ca s-ar putea sa nu fie asa. Relaxeaza-te acceptand faptul ca mame perfecte nu exista, insa existe mame care isi iubesc copiii si au incredere in ei, mame care sa aiba curajul sa isi lase copilul sa incerce lucruri noi, sa faca greseli si sa invete din ele.

Nu stii daca o mama singura este suficienta pentru ceea ce are nevoie un copil. Un parinte bun e mai important decat doi parinti care nu se inteleg si transmit copilului valori conflictuale.
Aseaza-ti incet temerile si ia hotararea pe care o simti a fi cea mai buna. Indiferent daca vei avea sau nu un copil, vei putea fi sau ramane o persoana implinita. Insa, daca ti-l doresti cu adevarat si acum nu ai puterea de a infrunta aceasta decizie, s-ar putea sa iti para rau mai tarziu. Ca sa iti dai seama mai bine ce vrei, fa un exxercitiu de vizualizare a existentei tale peste 10-20 de ani. E si un copil pe acolo?
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod