Mai putin stres la locul de munca!

Practic sportul de performanta in ramura tenis de masa. Se spune, intr-adevar, ca sportivii de performanta isi sacrifica total copilaria...
Practic sportul de performanta in ramura tenis de masa. Se spune, intr-adevar, ca sportivii de performanta isi sacrifica total copilaria. Nu este adevarat! Nu te obliga nimeni sa continui, daca te simti atat de sacrificat. Iti faci bagajul si pleci. Nu te tine nimeni cu forta, dar daca ai ramas, da dovada de demnitate, du-ti cariera pana la capat. Sunt ferm convinsa ca sportul creeaza caractere dintre cele mai puternice.

Avand in vedere faptul ca oricine isi doreste ca in activitatea pe care o desfasoara sa fie cat mai bun, iar progresele sa fie facute in scurt timp si chiar vizibile de  foarte multe ori apare si stresul.
 

Stresul apare din momentul in care rezultatele nu sunt pe masura muncii depuse. Un alt motiv este drumul lung si obositor inaintea unei competitii, conditiile neadecvate de cazare sau perioada lunga de concurs. Stresanti pot fi si oamenii din bransa cu care lucrezi si care nu-ti inteleg obiectivul final.

In sport sunt mai multe etape ale stresului, in perioada pregatitoare, in perioada competitionala si in perioada de dupa competitie. Pentru mine ca sportiv fiecare etapa din cele mentionate sunt etape stresante, dar de fiecare data am inteles ca trebuie sa depasesc aceasta perioada prin ceea ce reusesc sa fac la masa de joc, deci depasesc aceste momente prin concentrare si prin faptul ca-mi doresc victoria finala.
Ma streseaza foarte mult perioada de antrenament cand gresesc la nesfarsit cateva elemente pe care caut sa le corectez.  Apoi ajung la concluzia ca tot prin exercitiu, prin perseverenta si cu mult calm reusesc sa depasesc acest moment de stres. Cand sunt foarte stresata prefer sa fac plimbari in aer liber, sa respir cat mai profund, sa merg la inot, sa am compania cea mai placuta si atunci stresul nu mai exista. Din punctul de vedere al daruirii, sportivul de performanta si artistul sunt poate cei mai de admirat. Un sportiv de performanta nu poate fi sportiv 8 ore pe zi.


El isi asuma un stil de viata si o conduita fizica, morala, pentru o clipa de glorie. In spatele celor pe care noi ii vedem pe podium, sunt mii de alti sportivi de performanta despre care de multe ori nici nu aflam, care insa si-au asumat acelasi risc si aceleasi sacrificii.

Sursele de stress sunt foarte multe si se accentueaza cu timpul, intrucat izolarea de lume, imposibilitatea de a te abate de la reguli devin tot mai evidente si frustrante.

Pentru a reusi sa depaseasca aceste momente, are nevoie de mult echilibru, relaxare si de gasirea resurselor intr-o viata implinita, cu persoane care sa il sustina neconditionat.



Cui i se potriveste “meseria” de sportiv de performanta?

Trebuie sa fie un om foarte corect cu el si cu mediul din care face parte. De obicei, sunt oameni care se potrivesc acolo, sunt oameni foarte onesti, modesti, rigurosi, stabili, de incredere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod