Mai putin stres la locul de munca!

Probabil am cea mai frumoasa meserie din lume! Imi place foarte mult sa lucrez cu oamenii, sa-i ajut sa ajunga la dimensiunil si greutatea mult visate!
Ma consider foarte norocoasa! Probabil am cea mai frumoasa meserie din lume! Imi place foarte mult sa lucrez cu oamenii, sa-i ajut sa ajunga la dimensiunil si greutatea mult visate!

Zambetul si satisfactia lor imi fac munca mai palcuta, mai usoara. Fiecare meserie implica un oarecare stres. In cazul meu acesta se rezuma la numarul de ore lucrate zilnic (uneori 18-20) si la responsabilitatea pentru fiecare “caz” in parte.

Recunosc ca am avut situatii in care pur si simplu nu ma puteam gandi decat la cum as mai putea motiva si ambitiona o anumita persoana sa vina constant la antrenamente si sa nu calce stramb in privinta alimentatiei. Destul de dificil, insa in majoritatea cazurilor am reusit!

Zilnic am antrenamente, in grupuri sau individuale, scriu articole, filmez sau pozez pentru publicatii de specialitate, dau sfaturi...totul intr-un ritm foarte alert. Imi organizez foarte bine timpul si nu am liniste pana nu bifez toate activitatile din agenda.

Intreaga mea activitate implica un oarecare stres psihic, oboseala fizica, insa m-am obisnuit. Si repet, imi place, altfel nu stiu cum as reusi sa fac fata! Nu m-as vedea facand altceva.
Cum ma relaxez? Desi pare ciudat...facand sport, antrenamentele mele si mult stretching. In week-end ma intalnesc cu prietenii si dorm foarte mult! Este o meserie care presupune foarte multa interactiune, o foarte buna dispozitie, capacitatea de a socializa foarte mult si o foarte buna conditie fizica. Factorii stresori pot veni din 2 directii diferite:



  • externa: presiunea de a-ti intretine sala, de a aduce banii necesari, de a face afacerea sa mearga in pozitia in care esti tu, fie ca esti simplu angajat sau patron. Presiunea de a corespunde unei anumite imagini pe piata, pentru a-ti intari credibilitatea in fata clientilor tai;

  • interioara: este vorba despre o presiune referitoare la anumite dimensiuni ale personalitatii tale care nu se potrivesc cu cerintele locului de munca.

De exemplu, chiar daca ai conditia fizica foarte buna, o personalitate introverta va depune un efort extraordinar pentru a rezista acolo.
Pe de alta parte, o persoana care este foarte marcata de celelalte planuri ale vietii ei va reusi foarte greu sa se detaseze pentru a fi zambitoare si relaxata, sa arate ca este plina de energie de fiecare data cand isi face jobul, pentru a transmite acest lucru mai departe.

Oamenii cu care interactioneaza in calitate de clienti nu se bazeaza doar pe un anumit set de exercitii, ci se bazeaza pe personalitatea instructorului care dinamizeaza, care-i face sa se simta bine, le ofera o viziune, o perspectiva ca vor slabi nu stiu cate kilograme, ca-si construiesc corpul intr-o anumita directie. Instructorul trebuie nu doar sa vanda un vis, ci trebuie sa-l intretina, sa construiasca puntile intre obiectiv si restul, iar pentru asta ai nevoie de o foarte mare deschidere si disponibilitate.

Unul dintre riscurile meseriei ar fi acela ca daca toate trairile acestea sunt impuse in mod artificial, daca instructorul nu le simte, ci le construieste poate sa decompenseze in celelalte laturi ale vietii, devenind foarte obosit/a, fara chef sa interactioneze, depresiv chiar, fara chef sa mai iasa, fara puterea de a mai face lucruri pentru propria persoana.



Cui i se potriveste meseria de instructor de aerobic?

Instructorul de aerobic care practica meseria pentru ca i se potriveste si pentru ca vrea si nu a ajuns in acea functie din intamplare, neavand alta varianta este un om caruia ii place sa se simta in centrul atentiei.

Dar daca a ajuns acolo din intamplare, cu un consum interior foarte mare ca sa faca fata trebuie sa-si echilibreze acest lucru, adunand altfel energia:

  • sa gaseasca activitati care sa-i umple persoana interioara, astfel incat sa poate face fata la foarte multe interactiuni;
  • sa faca si meditatie, de exemplu in afara de aerobic sa faca yoga sau un alt tip de activitate prin care sa se umple interior;
  • la sfarsitul setului de exercitii sa faca meditatie 5 minute, timp in care relaxarea este reciproca.

Persoanele de tip intro vor face foarte greu fata in aceasta meserie, daca vorbim despre munca intr-o sala.
Asadar, persoanele introvertite s-ar preta mult mai bine la munca "one to one", pentru ca acolo interactioneaza mai usor si se simt in siguranta.

In acest job, cand persoana constientizeaza ca e stresata poate sa nu-si dea seama ca acest aspect vine din ea si din cauza consumului foarte mare de energie, in raport cu structura interioara, incercand astfel sa caute cauze externe: ca o muncesc prea mult, ca programul este aiurea, etc. Gasind mereu cauze in exterior, ea de fapt nu constientizeaza natura problemei si in felul acesta nici nu o poate rezolva. Stresul e continuu si la un nivel ridicat, de aceea e foarte important sa te intrebi: "Pot sa fac chestia asta, oare ma potrivesc acestui job?"
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod