Mai putin stres la locul de munca!

In zilele noastre, in meseria de contabil tot ceea ce conteaza este sa vrei sa muncesti pentru a capata cat mai multa experienta.
Tot ceea ce voi scrie despre meseria de contabil este din punctul de vedere al unei persoane care nu a lucrat in companii mari si nici nu a avut functii de conducere. Sunt sigura ca privita de la un alt nivel, meseria de contabil implica stres, risc si extenuare fizica. Pana in prezent nu m-am intalnit la locul de munca cu prea multe situatii, care sa presupuna un anumit risc sau stres. Acest lucru se explica tocmai prin faptul ca nu am lucrat pentru companii mari, dar daca acest lucru s-ar intampla undeva in viitor sunt sigura ca situatia ar fi cu totul alta.

Riscul legat de gasirea unui loc de munca atunci cand vorbim despre profesia de contabil nu cred ca exista, deoarece contabili se vor cauta tot timpul. Partea dureroasa este ca numarul mare de persoane care vor o cariera de contabil conduce la un plan de salarizare mai prost. Insa, acesta este un risc universal cu care se intalneste orice om, indiferent de domeniul de activitate. In zilele noastre, in meseria de contabil tot ceea ce conteaza este sa vrei sa muncesti pentru a capata cat mai multa experienta. Odata ce ai experienta “in buzunar” mi se pare imposibil sa nu gasesti macar 2-3 firme mai mici carora sa le tii contabilitatea.


Daca vrei un loc de munca intr-o companie mai mare, atunci lucrurile se mai schimba, deoarece acestea reprezinta tinta a foarte multe persoane, iar pentru a obtine un post intr-o asemenea companie conteaza foarte mult experienta, de fapt, trebuie sa te numesti expert in contabilitate.

In mod normal, dupa facultate ar trebui sa vrei sa devii expert contabil. Acesta este primul stres, adica prima etapa pentru acumularea de experienta in domeniu. Acest fapt presupune examene de acces, stagiu de trei ani si apoi un examen final de aptitudini. Intr-adevar, caracteristica principala a acestei perioade este stresul. In realitate eu cred ca este un stres normal deoarece, in fond, viata nu este numai lapte si miere... distractie, relaxare, voie buna, ci din cand in cand mai este nevoie si de ceva adrenalina pentru a simti ca traiesti.  

Fiind o persoana extrem de ordonata si calculata nu cunosc stresul raportarilor, care au termen limita. Mai mult, am avut norocul sa nu depind de altii in realizarea raportarilor de acest gen. As putea spune ca in contabilitate trebuie sa stapanesti foarte multe lucruri, tocmai pentru a nu depinde de nimeni.
Niciodata nu se stie cu cine vei face echipa si modul in care lucreaza acela.  

Singurul mare stres, pe care l-am simtit pe pielea mea de nenumarare ori este modificarea legilor de la o zi la alta. De asemenea, mai este o situatie de stres maxim, pe care insa nu am trait-o. Cum la noi in “tara contabililor” - si nu numai - ni se cer mai multe lucruri, exista multi contabili (cred ca majoritatea) care se ocupa inclusiv de intocmirea si depunerea declaratiilor lunare la CAS, somaj, CASS, dar si de problemele legate de ITM. Cozile de la depunerea acestor declaratii sunt un mare stres, luna de luna. In ultima perioada, au inceput sa apara din ce in ce mai multe firme care se ocupa doar cu aceste probleme, fapt ce ne da posibilitatea de a muta stresul acesta la ei “in curte”.

Un alt mare stres apare atunci cand patronul nu intelege ca nu poate sa faca absolut ceea ce doreste cu banii din firma, cu toate ca este firma lui. In aceste situatii trebuie sa gasesti argumente cu care sa-i demonstrezi ca acest lucru nu este posibil, insa de cele mai multe ori patronul respectiv parca nu vrea sa inteleaga motivele.
Sunt lucruri care nu pot fi spuse, lucruri pe care le stiu toti contabilii si acestea sunt legate de un posibil control. Insa acestea sunt de conpetenta contabilior si numai a contabililor. Pentru multi contabili, lumea cifrelor este una cu reguli clare, care le ofera siguranta si incredere. De cele mai multe ori, pe cifre te poti baza.

Un contabil bun fie este o persoana visatoare, care prin profesia lui se echilibreaza si descopera latura pragmatica a lucrurilor, sau dimpotriva, o personalitate riguroasa, care se identifica cu profesia sa. A fi contabil este o meserie in care trebuie sa ai controlul, deoarece cifrele nu te mint.

Principala sursa de stress a unui contabil este greseala, eroarea facuta din neatentie sau din alte cauze externe si asumarea consecintelor. Un contabil poarta in fiinta lui dincolo de niste cifre abstracte intreaga responsabilitate pentru firma mica sau mare care se gaseste in spatele acelor cifre.

O alta sursa de stress este presiunea venita din exterior pentru ca alte departamente le pot cere anumite lucruri si atunci ei trebuie sa aiba capacitatea de a adapta cerintele, respectand regulile.
Devin niste artisti ai cifrelor.

O alta presiune este cea care tine de proiectie, ei sunt priviti de obicei ca oameni fara imaginatie, fara simtul umorulu, tristi si de fapt nu sunt asa. Majoritatea sunt cu chef de viata, oameni obisnuiti, dar proiectia pe care ceilalti din firma o aduc asupra lor ii face sa se simta izolati de foarte multe ori. Acest lucru poate sa constituie o sursa de stress, pentru ca fiind obligati sa respecte regulile pot intra in conflict cu restul departamentelor nu prin natura lor, ci prin natura situatiei.


Cui i se potriveste meseria de contabil?

Persoanelor care nu au foarte multa nevoie de interactiune sociala, pentru ca in caz contrar se vor simti frustrati. Trebuie sa fie nu doar intuitivi, ci oameni care sa se bazeze pe fapte, rigurosi si care sa controleze lucrurile si sa nu le lase in voia sortii.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • florin, pe 15 Aug 2011, 13:11
    as dori sa corespondez pe mail cu autorul acestui articol

    de ajutor! doresc sa adresez mai multe intrebari in privat autorului acticoluluo.

    0
    0

  • merry pe 9 Aug 2011, 21:05
    dreptate sau nu?

    Am facut contabilitate in liceu apoi la facultate apoi la masterat si dupa 1 an de cautari am gasit datorita lipsei de experienta serviciu pe domeniu cu 900 ron in care lucrezi 16 ore zilnic.ma intreb ce poti face cu 900 ron in 2011 plus ca daca alegi norma jumatate primesti niscaiva 500.deci ganditi-va de 2 ori. Exista 2 tipuri de patroni in domeniu:1/cei care nu te angajeaza din cauza lipsei de experienta si 2. cei care profita de asta iti da un salariu de mizerie si munca multa. p.s Merita 500 ron responsabilitatea de pe umarul unui contabil?

    0
    0

  • Ioana pe 25 Mar 2010, 19:20
    contabilitate

    daca voua va place contabilitatea nu o sa va fie greu niciodata ... pentru ca o veti face din pasiune... parerea mea e sa continui cu liceul respectiv.. ca si facultate poti face ceva tot pe contabilitate :) succes !

    1
    0

  • Georgy pe 25 Iun 2009, 22:17
    as vrea sa imi raspundety la cateva intrebari.. georgy94t@yahoo.com

    Sunt la Virgil madgearu..liceu economic.. vreau sa devin contabil.. imi place se lucrez cu cifrele.. trec clasa a9a.. ce facultate mi-ati sugera.. ce imi mai trebuie in afara de facultate ?? e greu sa fi contabil ??

    1
    0

  • viitor contabil pe 25 Nov 2007, 21:23
    Ma pune pe ganduri articolul

    Sunt eleva la un liceu specializat de contabilitate, in cls. a IX-a. Citind articolul mi-am dat seama ca am gresit, poate liceul, dar nu vreau sa imi pierd speranta ca intr-o zi imi voi spune mie si parintilor mei: multumesc! As vrea totusi sa stiu care sunt avantajele unui astfel de loc de munca.

    1
    0

  • mariana pe 17 Nov 2007, 08:01
    solutie??!!!!!

    Sint deacord cu comentariul de mei sus,multi oameni asteapta ca in Romania politica fiscala sa aiba legi clare si stabile (macar un an calendaritic).Ei, dar asta este un vis.......

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod