Kinetoterapia in afectiunile venoase

Afectiunile venoase sunt: tromboflebitele, insuficienta venoasa cronica si varicele. In general acestea sunt progresive si nu pot fi prevenite complet.
Obiective

1. Reducerea stazei venoase si a consecintelor sale;
2. Ameliorarea circulatiei de intoarcere si a schimburilor gazoase la nivel pulmonar;
3. Prevenirea si tratamentul insuficientei venoase;
cronice si a sindromului posttrombotic;
4. Stimularea circulatiei de intoarcere prin punerea in functie a pompelor musculare.

Mijloace: masajul membrelor inferioare evitand traiectele venoase in sens centripet, mobilizarea pasiva a membrelor inferioare si ridicarea acestora deasupra planului, gimnastica respiratorie, gimnastica de postura, mersul, stimulari galvanice, compresiuni pneumatice externe intermitente, in ritm de 5s/contractie, cu aparatul angiomat.


Tromboflebitele


Prin tromboflebita se intelege stanjenirea circulatiei prin vene determinata de inflamarea peretelui venos.


Semne: durere pe traiectul venei, accentuata in punct fix si la palparea venei, vena varicoasa cu eritem inflamator pe traiect, vizibil pe piele, edem si caldura locala.

Obiective:
1. Aplicarea masurilor profilactice in scopul activarii circulatiei periferice;
2. Prevenirea edemului;
3. Activarea circula?iei venoase;
4. Tonifierea musculaturii, centurilor si a  extremitatilor inferioare.

Mijloace: pozitionarea membrului inferior in plan procliv, mobilizari pasivo-active si active analitice a membrelor inferioare, exercitii respiratori, masaj cu scop hiperemiant la nivelul circulatiei superficiale a extremitatii bolnave, mers.

In convalescenta: masaj usor initial superficial apoi profund sub forma de glisari cu presiune si periaj de activare a stazei si edemului veno-limfatic, contractii statice si mobilizari pasive ca in stadiul anterior, mobilizari active cu rezistenta in decubit dorsal si ventral sau in pozitia asezat pentru extensia gambei pe coapsa prin aplica rea de greutati, exercitii respiratorii, aplicarea bandajului elastic, instituindu-se mersul ca mijloc terapeutic de stimulare a circulatiei de intoarcere, prin punerea in functiune a pompelor musculare.


Insuficienta venoasa cronica


Rezultat al obstruarii venoase si al distrugerii valvelor.
In cazul in care aceasta insuficienta venoasa cronica se manifesta prin edeme, se folosesc urmatoarele mijloace ale kinetoterapiei: repaus la pat cu membrele inferioare ridicate in sprijin pe un suport mai sus decat restul corpului de 2-3x/zi (aceasta pozitie trebuie sa fie obligatorie in timpul nopti), masajul membrului inferior, manevre cu caracter circulator executate bland deasupra regiunii bolnave pentru a usura circulatia de intoarcere, aplicarea de fese elastice sau ciorapi elastici dimineata care se mentin toata ziua, practicarea inotului.

In cazul in care insuficienta venoasa cronica nu se manifesta prin edeme, se folosesc urmatoarele mijloace: exercitii active ale membrelor inferioare din pozitii in care acestea se gasesc peste nivelul trunchiului, in asa fel incat sa favorizeze circulatia de intoarcere (decubit, patrupedie, asezat sprijinit), contractii si relaxari ritmice ale grupelor musculare mari la nivelul membrelor inferioare, masajul membrelor inferioare - manevre cu efect circulator.


Varicele


Varicele sau ectazia venoasa consta din dilatarea venelor determinata de insuficienta valvulelor venoase.


Semne: desen venos accentuat, oboseala sau dureri difuze in membre, crampe musculare, in special nocturne.

Obiective:
1. Depistarea precoce a dilatatiilor;
2. Limitarea ortostatismului;
3. Instituirea unui regim de repaus cu membrele inferioare deasupra planului orizontal;
4. Favorizarea circulatiei de intoarcere.

Mijloace: exercitii de gimnastica vasculara (gimnastica Bürger), mobilizarea analitica a membrelor inferioare, mobilizari active ale membrelor inferioare din pozitii peste nivelul orizontalei, masaj.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • VLAD pe 9 Dec 2012, 04:15
    BUNA

    BUNA ZIUA SUNT VLAD AM 19 ANI IMPLINITI ANUL ACESTA DE MIC AM O PROBLEMA PE PARTEA STANGA SEMIPAREZA DAR M-AM RECUPERAT MULT CU MEMBRELE LE FOLOSESC DAR NU LE FOLOSESC 100% LE FOLOSESC VREO 87% IMI TREBUIE SA IMI DEZVOLT PUTIN MUSCHII CA SA IMI STEA DREPT LA POZITIA LOR .DE EX DESCHID USA INCHID MA IMBRAC IMI FAC SIRETURILE DECI POT FAC FITNESS DAR NU MI SE DEZVOLTA PARTEA ADICA PARTEA CU DEGETE LA MANA CA SA SE INTINDA SI INCHIETURA DOAR ASTA TREBUIE SA IMI FAC. AM PUTIN DEVIATI DE COLOANA PENTRU CA AM PARTEA STANGA MAI LASATA DAR NU CU MULT CU FOARTE PUTIN CU PICIORULTREBUIE SA FAC MUSHI DOAR LA GAMBE SI COAPSE ATAT CA SA POATA SA STEA DREPT LA POZITIA LORR.MA PUTETI AJUTA CU EXERCITII CEVA DACA STIE CAREVA TRIMITETIMI UN E-MAIL LA MMyLIFE89@YAHOO.COM VA ROG MULTUMESC

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod