Kinetoterapia bolnavilor valvulari

Valvulopatiile realizeaza un real impact medico-social, pe de o parte prin limitarea functionala indusa de insuficienta cardiaca generata de viciul valvular ± angorul asociat iar pe de alta parte, prin directiile evolutive ale bolii: sincope, aritmii grave, embolii periferice, accidente survenite in cursul tratamentului anticoagulant.
Recuperarea valvularilor neoperati

In recuperarea bolnavilor valvulari pentru selectionarea cazurilor ce pot beneficia de rezultatele unui program de antrenament fizic, se recurge la un test de efort deliberat submaximal, definit ca un criteriu limitativ al probei: 80% din FCMxt (frecventa cardiaca maxima teoretica), TAS (tensiunea arteriala sistolica) de 200 mmHg.

Obiective

Recuperarea valvularului poate antrena corectia unei conditii fizice precare, ea insasi capabila sa amplifice dispneea, prin deficitul de utilizare periferica a oxigenului.

1. Ameliorarea conditiilor efortului muscular in periferie - se poate spera la o economie de travaliu cardiac si deci la restrangerea tahicardiei de efort;  
2. Antrenamentul fizic pe termen scurt - se urmareste mentinerea unei bune ventilatii si, prin aceasta, conservarea functiei pulmonare;
3.
Determinrea capacitatii fizice a bolnavului valvular si/sau precizarea programului de intoleranta functionala (utilizarea testului de efort);
4. Evitarea efectelor nocive ale sedentarismului, in ceea ce priveste deconditionarea aparatului cardiovascular si locomotor;
5. Imbunatatirea activitatii motrice, asa incat ea sa se desfasoare intr-un mod economic, fara contractii musculare inutile, excesive, fara a impune cordului un efort prea mare;
6. Dezvoltarea mobilitatii articulare, a fortei musculare segmentare si a coordonarii motrice.

Mijloace: kinetoterapia respiratorie, exercitii fizice globale, exercitii analitice a tuturor segmenelor corpului, elemente din diferite sporturi si jocuri sportive, masaj, tehnici de relaxare, antrenament de rezistenta realizat prin efort prelungit sau "cu intervale", pe bicicleta ergometrica, alergare sau elemente din sporturi.


Recuperarea valvularilor operati

1.
Pregatirea preoperatorie


Obiective
1. Elementul "recuperator" esential in aceasta etapa il reprezinta kinetoterapia respiratorie;
2. Asigurarea nu numai a unui drenaj bronsic eficient ci si "invatarea" respiratiei diafragmatice;
3. Corectarea respiratiei prin exercitii respiratorii;
4. Furnizarea de informatii generale privind interventia chirurgicala si modalitatile de recuperare postoperatorie.

Mijloace: gimnastica respiratorie, drenaj, kinetoterapie sub diferite forme cayului dat .

2. Postoperator

Obiective
1. Asigurarea unei ventilatii corecte;
2. Prevenirea complicatiilor decubitului;
3. Readaptarea progresiva la efort;
4. Obtinerea rapida a autonomiei functionale.

Mijloace: exercitiile fizice de mobilizare a centurilor si a membrelor, exercitii pentru mobilizarea musculaturii respiratorii.

Faza I - intraspitaliceasca

Obiective:
1.
Profilaxia complicatiilor de decubit;
2. Asigurarea permeabilitatii cailor respiratorii.

Mijloace: mobilizare pasivo + activizanta a membrelor inferioare; mobilizare activa a membrelor inferioare; exercitii respiratorii; mobilizari active ale centurilor, forme de mers.

Faza II - convalescenta

Marcheaza trecerea de la perioada acuta postoperatorie la revenirea la viata socio-profesionala.

Obiective
1. Cresterea capacitatii de efort - precizarea programului de antrenament: intensitatea, frecventa, durata si tipul efortului muscular, in functie de particularitatile evolutive si modalitatile de repaus la recuperarea initiala, in perioada anterioara;
2. Invatarea masurilor de profilaxie si tratament (atentie la riscul carditei reumatice evolutive);
3 Deprinderea, pe cat posibil, a tehnicilor de relaxare.

Mijloace: exercitii respiratorii; exercitii fizice globale, mobilizari analitice, antrenament de rezistenta: cicloergometru, elemente si metode de relaxare.

Faza III sau de intretinere

Intensitatea programului de antrenament ales va trebui sa evite o tahicardie marcata sau o ejectie sistolica importanta.
Pornind de la o pregatire fizica globala se va continua cu gimnastica respiratorie si se va insista asupra grupelor musculare ce urmeaza a fi preferential solicitate prin profesie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod