Interviu cu un consilier scolar despre fenomenul "emo"

Discutam astazi cu doamna Caterina Daniliuc, consilier psiho-pedagogic la scoala Alexandru Macedonski din Craiova.
Anca Pietraru: Lucrand intr-o scoala, va intalniti mereu cu copii. Pana acum ati intrat, direct sau indirect, in contact cu ce s-ar putea numi "emo-kids"?

Consilier scolar: I-am intrebat ce inseamna curentul emo, ce inteleg ei prin acest curent, daca e un stil vestimentar asociat unului muzical, cum sunt copiii emo, de ce-si spun asa. Copiii, fete si baieti de 13-14 ani, mi-au explicat ca cei care sunt emo adopta un stil vestimentar de tipul haine negre, stramte, asimetrice, coafuri care acopera o parte a fetei, baietii se fardeaza la fel ca si fetele cu mult negru si/sau roz in jurul ochilor asculta Tokio Hotel, in general. Denumirea de emo/emo-kid vine de la cuvantul emotion - copii sensibili, hiper-sensibili, introvertiti, care se refugiaza intr-o lume imaginara mai buna, deoarece cea in care traiesc este falsa si dezamagitoare.

Anca Pietraru: Cum prezinta copiii acest "fenomen"? Care este impresia lor despre "a fi emo"?

Consilier scolar: Impresia mea in urma unor discutii a fost ca unii dintre ei au o atitudine de respingere si desconsiderarefata de cei care se declara a fi emo. Cu alte cuvinte, "mai bine sa fii manelist si fericit". Exista, de asemenea, in randul celor care par a fi emo prin vestimentatie, o tendinta de a ascunde acest lucru, de a fi oarecum jenati din cauza valvei care s-a facut in mass-media ca a fi emo e ceva indezirabil, malefic. Copiii stiu, de asemenea, ca emo "adevarati" au o "doctrina", aceea de a-si suprima nefericirea prin auto-mutilare, gestul suprem fiind suicidul. Si poate ca vom intelege mai bine nefericirea lor...


Anca Pietraru: Vedeti "emo" ca pe un curent, cu muzica, stil vestimentar, machiaj, activitati si distractii specifice sau mai degraba ca pe o suferinta?

Consilier scolar: Nu cred ca l-am putea numi un stil muzical sau un curent asa cum putem spune ca a fost curentul punk, new wave, hippie, hard-rock, metal. Este nevoie de artisti, trupe, formatii deschizatoare de drumuri care sa il initieze asa cum au fost Black Sabbath pentru muzica rock sau Sex Pistols in punk, ca sa-l numim un curent muzical. In ceea ce priveste "emo" nu exista din punct de vedere muzical un curent. Este o moda i-as spune eu. Cei care ascultau rock se imbracau in negru si nu numai, aveau plete si par scurt sau chiar deloc, tatuaje sau nu, lanturi, bratari, cercei sau nu. De asemenea, cei care se numeau hipioti purtau bluze inflorate, accesorii din lemn, lucruri in general lejere, aveau mesaje scrise pe tricouri "make love not war" - dar nu era stilul vestimentar o caracteristica definitorie a celor care erau rockeri, punkeri, hippie. Nu a fost stilul vestimentar cel care a dat tonul si nota specifica. Poate ca au existat anumite elemente vestimentare care ne-au facut sa spunem: "uite, tipu' asta e metalist sau asta e punker sau fata asta e hippie!".

Daca acceptam punctul de vedere conform caruia muzica, vestimentatia la care adera si grupul din care face parte un copil ca fiind "amenintatoare" pentru sanatatea si integritatea sa, daca acceptam faptul ca tinerii sub presiunea anturajului si a lipsei capacitatii de discriminare, a influentabilitatii se angajeaza in comportamente de risc, atunci vom fi de acord cu faptul ca mesajul transmis de "emo" nu este in niciun caz unul pozitiv.
Uitandu-ne in urma nici mesajul punk "Anarchy is the best policy", "Sex and drugs" sau formatiile death sau trash metal, precum Sepultura, Morbid Angel nu erau diferite.

Anca Pietraru: Din punct de vedere psihologic si psiho-patologic, ar putea avea toti acesti copii o problema asemanatoare sau sunt suferinte diferite sub aceasta denumire?

Consilier Scolar: Se pare ca ideile, gandurile de moarte si tendinta depresiva sunt prezente, iar acest lucru este evident pentru oricine care priveste videoclipul "Don't jump" al trupei Tokio Hotel, care reda un adolescent ce se arunca in gol de pe un bloc.

Anca Pietraru: Cer ei vreodata ajutor pentru problemele lor? Dar parintii lor?

Consilier scolar: Copiii care au 13-14 ani solicita din propie initiativa  mai rar ajutor fata de cei cu varste mai mici. In cazul pre-adolescentilor, solicitarile vin mai mult din partea parintilor, ca si in cazul copiilor aflati in primii 2 ani de scolaritate. Cred ca aceasta este o chestiune de a cunoaste rolul consilierului scolar, care e munca lui in cabinetul din scoala, de a construi o relatie de incredere cu consilierul, de a se asigura ca ceea ce ii spune consilierului este confidential, ca nu vor afla parintii sau colegii de clasa. Aici este definitorie implicarea consilierului in a se face cunoscut, in a gasi solutii si mijloace de a fi impreuna cu ei. Apoi, incet incet, tinerii incep sa ia in considerare si varianta "consilier scolar" atunci cand intampina dificultati. Majoritatea solicitarilor incep cu "probleme" aparente de felul "nu stiu cum sa ma imbrac diseara la petrecere" ca apoi, in urma construirii relatiei de consiliere sa apara adevaratele nemultumiri, conflicte.

Anca Pietraru: Ne putem referi la o tulburare a relationarii si comunicarii cu parintii, colegii, ceilalti oameni in cazul "emo"?

Consilier scolar: Se pare ca exista o tendinta de auto-izolare, de refugiu in muzica, poate si alte forme de exprimare cultural-artisitce.
Spun asta gandindu-ma la modul elaborat in care-si picteaza ochii cu acele linii geometrice, acel machiaj dramatic din teatru, coafura asimetrica cu parul care acopera jumatate din fata care se aseamana cu fetele si baietii din benzile desenate, picturile graffitti. Purtarea parului pe o jumatate de fata, deci acoperirea unui ochi semnifica faptul ca ei vad doar partea din lume care este reala, imperfecta; isi acopera un ochi care ar putea sa vada o lume ideala, o lume mai buna. Se pare, de asemenea, ca una din cauzele sau consecintele respingerii lor, este si prezenta fizica (in special a baietilor) considerata ambigua, homosexuala, transexuala. Putem sa ne intrebam daca: este vorba doar despre o evolutie istorica, sociala a muzicii, modei si implicit al impactului pe care-l au asupra formarii si dezvoltarii tinerilor in forme tot mai abstracte, ermetice si bizare, daca este vorba de "necesitatea" pe care o resimt tinerii de a se adapta si integra acestui nou spirit care nu pare a fi contestatar asa cum se spune ca este adolescenta ci, mai degraba de retragere din lume, daca influenteaza emo dezvoltarea psihosexuala din adolescenta in sensul de a impiedica/bulversa construirea identitatii sexuale a adolescentilor.

Anca Pietraru: Va ganditi la un mod de a ii ajuta sa-si descopere suferinta, sa o exprime in cuvinte si nu in tunsoare sau machiaj? Ar putea fi posibil acest lucru la varsta lor sau modul lor de manifestare este singurul prin care se pot exprima?

Consilier scolar: Faptul ca isi exprima preferinta pentru un anumit gen muzical, artistic, ca adopta tendintele respective, ca se individualizeaza si identifica la nivel grupal cu un anumit stil, curent nu mi se pare ceva care merita sa fie blamat.
Adoptarea unei anumite tinute, piercingurile, tatuajele, vestimentatia care socheaza sunt dintotdeauna elemente caracteristice acestei etape de varsta. Important este ca parintii/parintele impreuna cu copilul sa fie in acord in ceea ce priveste existenta unei suferinte si sa gaseasca modalitati de a o rezolva. Dramele prin care trec adolescentii si pe care avem tendinta sa le privim ca fiind modalitati de a-i pune in alerta pe parinti necesita o abordare terapeutica.

Anca Pietraru: Exista pericolul de a trece cu vederea suferinte adanci si patologii grave, cum ar fi auto-vatamarea, tendinta suicidara, deoarece sunt eclipsate de manifestari exterioare (par, haine, muzica) pe care adultii nu le iau in serios?

Consilier scolar: Parintii sunt cei care pot detecta cel mai usor suferintele copiilor; desigur este de dorit ca parintii sa poata percepe si simti problemele pe care le au copiii dincolo de ceea ce comunica ei prin machiaj si haine.

Discutie cu o mamica despre fenomenul "emo"
 

Comentarii (20)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kid@ pe 7 Nov 2010, 19:37
    nu stiti ce inseamna sa fi emo

    salut :).. hei, stiti ce este emo?? e ca si cum ai spune pe mess "dnd" dar spui "emo"... cuv "emo" vine de al emotiv... dar cum am vazut si mai sus.. stiti despre ec e vorba... stiu ce inseamna emo... multi ii urasc dar nimeni nu se sinchiseste sa inteleaga un emo kid... sa zicem asa: vezi pe strada un tip cu parul negru, cu bretonul pe ochi, cu mainile in buzunar si din ce in ce mai mult te apropii de el [sa zicem ca mergeti in directii diferite] gandeste'te ca opresti timpul si uita'te macar pentru o secunda in ochii lui [ca nah, tot se vede prin breton:))] parca toti se uita in gol spre un infinit de insuccese.. incercari esuate... vise distruse... si intr'un final, speranta de a gasi un prieten... care sa'l inteleaga si sa'l consoleze... De obicei.. de fiecare data cand ceva chiar te intereseaza si gasesti raspunsul la ceea ce te intereseaza te intrebi "de ce?" dar numeni nu'si da atata interesul si nimeni nu intreaba "de ce?" de ce vrei sa suferi? nu'ti e de'ajuns cu durerea sufleteasca?? de ce apelezi si la cea fizica?... raspunsul meu: -Parca durerea sufleteasca amorteste cand ma "auto-distrug" iar in acele momente numai pot gandi limpede la nimic... al absolut nimic.. durere, afectiune, sperante distruse.. durere fizica.. totul dispare... iar dupa tot acest timp si ranile fizice se vindeca.. dar cele sufletesti raman, nu mai dor ca la inceput dar raman... je_3v3 e id-ul meu.. pt emo kids.. si daca are cineva intrebari :(

    0
    0

  • lool pe 2 Sep 2010, 21:46
    emo

    consilier scolar sau ce o fi.....

    0
    0

  • lool pe 2 Sep 2010, 21:40
    emo

    emo vine de la emotinal......eu spun k nu ar trebui judecati ........ar trbui sa fie intelesi sh chiar sa fie admirati fiind k sunt sh ele fiinte iar trupele astea rock oricum sunt sh platite pt chestiile astea extravagante sau fac asta pt publicitate........cei mai multi zic k emo vine de la Eu Ma Omor.....nu e adv......emo a aparut p la inceputul anului 1990 din cate stiu eu.......sh oricum e viata lor sh sio traiesc cum vor ei.....dak lor le place e trb lor.......mai nou am auzit k se vor da declarati k pericol public.....nu este nevoie....nu sunt infractori .....dupa parerea mea.......cei care sunt emo sunt vicima unnui soc sau a mai multor sau a unor evenimente nefericite care e posibil sa le fi schimbat viata......asta e parerea mea iar doamna asta psiholog dak ar fi fost emo sunt sigura k ar fi avt o alta parere......una mai buna......sh nu fluturasi de ai ei de prin creier.....mai documenteazate femeie!!! consulteaza un emo sau punel sati dea lectii nu vorbi aiurea ca te faci de cacao:)))=))

    0
    0

  • kat2108 pe 1 Iul 2010, 22:10
    adultii au pierdut sange si nu li`se mai oxigeneaza creieru`

    bai oameni buni, voi chiar nu mai stiti sa ganditi inainte sa vorbitzi? pt voi e asa: emo=tokio hotel=sinucidere. voi nu mai stiti sa ganditzi inainte de a vorbi. imi vine sa ma dau ku kapu de perete knd va aud. ce naiba trebuie sa va invatzam noi ce e bun shi ce e rau? nu am nimik ku emo kids pt k eu stiu k ei nu sunt sinucigasi sau mai stiu eu ce. eu ii vad k pe niste aolescenti originai, rockeri shi f. romantici. shi ce dka se macheaza? moare vreo oaie dka se machiaza? sa isi lase paru p ochi dka vor, sa isi fka unghile negre dka vor, sa asculte ROCK nu emocore sau mai stiu eu ce. emocore nu exista! exista doar rock shi rock interpretat. cum erati voi mamaligilor in `80 cu pletele ale de martian asa sunt si ei ``emo``. shi ce dreak meu albastru aveti cu tokio hotel? dna pshiholog va rog sa va documentati inainte a vorbi pt ca ati starnit certuri si neintelegeri. si ce? eu ma mandresc k asc th, e trupa mea favorita shi eu nu`s emo!!! dar, pt voi adulti tampitzi voi fi, iar dupa ce veti muri voi reveni la mine, libera sa fiu eu.

    0
    0

  • diana pe 22 Iul 2009, 21:48
    controversat subiect

    nu intseleg dc toata lumea ii critika....ei nu se exteriorizeaza deoarece toti ii resping sh ii considera ciudatzi....am fost emo...shtiu foarte bine cum e....akm nu pot sa zic ca nu mai sunt....am renuntat la stilul vestimentar datorita insistentelor parintilor :-@ ...insa continui sa ascult muzika emo....acum nu ma mai influenteaza....ce`i drept am ramas cu amintiri neplacute din perioada knd eram emo....nu aveam prea multi prieteni.... ktiva colegi mai apropiatsi kre nu erau emo....sh akm e la fel...nu s`a schimbat nimic.....

    0
    0

  • d3yu crov@t pe 19 Feb 2009, 13:28
    LASATI`I ODATA IN PACE...SUNT SI EI OAMENI

    mie imi pl fff moolt fenomenul emo...desi nu sunt emo...dar nu este nik rau in a fi emo.sunt si ei oameni...nush c rau va fac voua da nu va mai luatzi atata de ei...poate deaia ajung sa se sinucida din cauza lumii asteia in care traim..incercatzi sa`i intzelegetzi...eu nu am vazut niciodata un emo..bn fatza in fatza..dar as vrea fff moolt sa cunosc unul...LOVE EMO 4EVER..:X:X:X...va rog...mai lasati`i in pace

    0
    0

  • mimi pe 13 Feb 2009, 11:21
    democratia!

    curentul emo, ziua sf. valentin si alte asemenea importuri sunt posibile acum, in democratia asta turbata pe care o traim! dar, cine vrea sa traiasca dupa legile bunului simt nu poate fi impiedicat cu nimic. chiar, nu s-a mai scris demult o carte despre bunul simt! sau, poate, niciodata?

    0
    0

  • Rapha3lla13 pe 6 Feb 2009, 14:29
    EMO

    EMO aștia sunt niște îngâmfați și răsfățați, care nu au primit educația corespunzătoare.

    0
    1

  • alejandro pe 3 Feb 2009, 22:06
    emo

    si eu is emo si rog lumea sa ne lase in pace

    0
    0

  • Cris nu e emo ;) pe 27 Ian 2009, 23:25
    dc emo?

    Nu inteleg ce aveti cu ei? De ce nu ganditi altfel: de exmplu daca ar fi sa se omoare (desi se intampla rar), se omoara pe ei nu pe altii ca cei care umbla liberi pe strazi. Majoritatea emo kids`ilor sunt fake, adica le place doar stilul nu zic ca nu sunt si emo reali si recunosc ca si mie imi place stilul emo nu pentru ca vreau sa ma omor, ci pentru ca stilul lor este deosebit si uneori ma simt ca ei, dar asta nu inseamna ca ma tai. Este adevarat ca unii au si probleme cu capul, dar este un caz la un milion. Deci si eu simt cateodata ca nimeni nu ma intelege, ca nimeni nu ma place si daca am nervi ma lovesc singura, dar nu ma tai sau ceva de genul imi dau una pe picior... In fine asta este tot ce am avut de spus si cei de la televizor sa nu mai dramatizeze atat pentru ca se omoara copiii si fara sa fie emo, si sunt omorati copii de unii asupra carora ar trebui sa puneti atentia. Copiii emo nu ranesc pe nimeni, sunt doar sensibili si eu ii inteleg oarecum!

    0
    0

  • raluk pe 2 Nov 2008, 13:51
    Emo

    Am inceput si eu sa fiu emo, sa ascult muzica celor de la tokio hotel, sa imi asez parul intr-o alta forma, sa vb altfel cu cei din jur, sa ma imbrac uneori in negru alteori in culori deschise, sa port accesorii diferite dar nu accept drumul catre moarte cum fac unii! Am exclus acest lucru din viata mea! Am 14 ani si nu ma feresc sa o spun: urasc moartea! Cu toate ca sunt trista si deprimata uneori...!!

    0
    0

  • mali pe 17 Oct 2008, 21:58
    E sooper

    Si eu sunt emo si daca va intereseaza nu e asa cum spuneti voi; emo inseamna niste copii care se imbraca in negu si roz si au parul asezat altfel sa fii emo e soooper. Va spun asta am 15 ani si la 12 ani nu stiam ce e aia emo dar mi-a placut muzica lor am inceput sa o ascult si mi-am dat seama ca as putea fiu si eu asa.

    0
    0

  • claudia pe 26 Sep 2008, 11:04
    Kitty

    Emo sunt ok atat timp cat nu exagereaza gandindu-se la sinucidere.

    0
    0

  • tinityblood pe 7 Aug 2008, 17:32
    Emo

    Parerea mea este ca putini oameni inteleg copii emo din zilele de azi, pentru greselile altora de acum 100 de ani platesc cei de acuma si daca unu s-a sinucis normal ca musai si cei care sunt emo vor face acelasi lucru. Minciuni totul depinde de noi, de trairile noastre, de lumea din jur avand in vedere ca si stilul vestimentar este la moda si multi adopta stilul accesta din diferite motive nicidecum ca sa se sinucida sau automutileze.

    0
    0

  • emo kid pe 2 Aug 2008, 15:00

    Sunt un copil emo si pot s-o zic cu mandrete ca imi place cum sunt, ador muzica mea . PS: eu nu ma automutilez fac kick box (si sunt fata:P)

    0
    0

  • ---- pe 2 Aug 2008, 13:38
    -----------

    In primul rand clipul "Don't jump" nu te indeamna sa te omori... daca nu stiati "Don't jump" inseamna NU SARI... si pana la urma tokio hotel nu este trupa emo... astazi putea spune ca simple plan e trupa emo... my chimical romance... si nush mai ce... alea chiar sunt emo dar Tokio Hotel NU

    0
    0

  • .... pe 17 Iul 2008, 14:19
    ---

    pentru interesul lumi.....tokio hotel nu sunt emo

    0
    0

  • marian pe 14 Iul 2008, 15:23
    noi astea care ascultam black metal cum ne numim

    eu nu stiu ce sa zic, dar si eu m-am auto mutilat si ascult black metal si nu sunt emo

    0
    0

  • IRINA pe 5 Iul 2008, 18:19
    ....

    thoamne ce tampitzi

    0
    1

  • elena pe 1 Iun 2008, 17:10
    ingrijorator

    Cred ca asistam la o noua etapa in lumea pe care o traim. Este rezultatul lumii care ne inconjoara cu tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Goana dupa o viata ai buna ne face pe toti copii si parinti mai izolati. Nici macar in weekend-uri nu ne mai vedem cu prietenii. Asa se intampla in afara si ne miram de ce locatarii unui bloc nici nu se cunosc. Vom ajunge si noi nu peste mult timp. Probabil copii nostri nu vor sti cine sta altaturi in peretele apartamentului vecin. Asta e lumea in care traim si efectele stiintei isi vad roadele. Castigam pe de o parte dar pierdem pe sute.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod