Inima ta bate neregulat?

Fibrilatia atriala (FA) este cea mai comuna tulburare de ritm a inimii. In urma cu o luna, o noua optiune terapeutica pentru persoanele care sufera de fibrilatie atriala a primit aprobarea Administratiei Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA).
Noua optiune terapeutica are ca substanta activa dronedarona si a primit pe 1 iulie a.c. aprobarea FDA, iar in urma cu aproximativ o saptamana a fost aprobata si de Health Canada (autoritatea competenta din Canada). Tratamentul se adreseaza persoanelor cu istoric de fibrilatie atriala sau care prezinta un episod de fibrilatie atriala, cu scopul de a reduce riscul de spitalizare de cauza cardiovasculara.

"Multaq (dronedarona) ii poate ajuta pe pacientii cu fibrilatie atriala sa evite spitalizarea. Ne bucuram ca Health Canada a aprobat o noua optiune terapeutica pentru pacientii cu fibrilatie atriala, care ii poate ajuta sa isi controleze aceasta afectiune si poate contribui, in general, la reducerea impactului acestei suferinte”, a declarat Dr. Jean-Pierre Lehner, Chief Medical Officer la sanofi-aventis, compania producatoare.


Studiu: eficacitate si siguranta

Studiul Athena care a evaluat eficacitatea si siguranta tratamentului a cuprins 4.628 de pacienti (cu fibrilatie atriala (FA) sau flutter atrial (FLA, un tip de aritmie mai putin frecvent decat fibrilatia atriala, dar care evolueaza frecvent spre fibrilatie atriala) sau cu un episod recent de astfel de aritmii) care au fost urmariti pe o perioada de pana la 30 de luni (durata medie de urmarire a fost de 22 de luni).
71% dintre acesti pacienti nu manifestau insuficienta cardiaca, 29% dintre acestia prezentau o insuficienta cardiaca stabila de stadiu I - III dupa clasificarea New York Heart Association.  

Acest studiu si-a atins obiectivul principal si a aratat ca dronedarona 400 mg, administrata de doua ori pe zi, in completarea tratamentului conventional, reduce cu 24% criteriul combinat de evaluare care asociaza riscul de spitalizare pentru cauze cardiovasculare sau mortalitate de orice cauza, comparativ cu placebo.

Cateva dintre recomandarile facute pe site-ul Administratiei Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA) cu referire la noul tratament se refera la faptul ca:
  • tratamentul trebuie administrat dupa masa;
  • nu trebuie sa consumi suc de grepfrut in timpul tratamentului cu dronedarona;
  • tratamentul cu dronedarona nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni grave la inima;
  • poate sa interactioneze cu alte medicamente, de aceea trebuie sa ceri informatii medicului;
  • daca uiti o doza, nu se iau niciodata doua doze deodata;
  • cele mai frecvente reactii adverse sunt diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, astenie (slabiciune) si eruptie cutanata.

Mai multe detalii despre acest tratament gasesti pe site-ul Administratiei Statelor Unite pentru Alimente si Medicamente (FDA).


Cand este contraindicat acest tratament?

Tratamentul cu dronedarona este contraindicat la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva severa (stadiul IV dupa clasificarea NYHA, New York Heart Association) sau care prezinta alte afectiuni cu instabilitate hemodinamica (tulburari cardiovasculare) si trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva moderata (stadiul III NYHA). Pentru informatii complete despre prescrierea medicamentului, se poate consulta prospectul atasat la inceputul materialului.



Ce este fibrilatia atriala si flutter-ul atrial?

Fibrilatia atriala este cauza cea mai frecventa de aritmie (sau bataie neregulata a inimii) observata de catre medici si reprezinta aproximativ o treime din spitalizarile pentru tulburari de ritm cardiac. Spitalizarile pentru fibrilatie atriala au crescut dramatic (de la doua pana la trei ori) in ultimii ani. Se manifesta prin batai rapide si necontrolate (fibrilatie) ale inimii. Acest ritm rapid si necontrolat afecteaza circulatia normala a sangelui la nivelul inimii, determinand un puls neregulat si cateodata o senzatie de palpitatie in piept.

Cele mai intalnite simptome in cursul unui episod de fibrilatie atriala sunt: palpitatii (batai neregulate sau rapide ale inimii), puls neregulat, respiratie accelerata, slabiciune, oboseala, senzatie de ameteala si stare lesin sau durere in piept. Totusi, unele persoane pot prezenta doar simptome usoare sau chiar niciun fel de simptome (cand vorbim despre FA asimptomatica).

Cu toate ca FA poate fi determinata de o varietate de factori (abuz de alcool, stres, medicamente care stimuleaza inima, interventii chirurgicale cardiace, afectiuni cardiace, hipertiroidism, boli pulmonare, hipertensiune, diabet), cateodata nu exista o cauza evidenta pentru aceasta afectiune.


Cum este diagnosticata fibrilatia atriala?

De regula, la un control de specialitate se efectueaza anamneza, un examen fizic al pacientului, dar si o radiografie toracica.
De asemenea, tot in timpul consultului, medicul iti va verifica tensiunea. Cea mai folosita metoda pentru a diagnostica fibrilatia atriala este electrocardiograma (inregistrarea activitatii electrice a inimii). O alta investigatie este electrocardiograma Holter care inregistreaza ritmul cardiac continuu.

Testele de sange pot depista eventuale probleme ale glandei tiroide sau o anomalie chimica a sangelui care ar putea duce la fibrilatie atriala.

Ecografia cardiaca - poate detecta modificari structurale care se pot asocia fibrilatiei atriale.


Poti sa previi fibrilatia atriala!

  • renunta la fumat, care este de asemenea importanta in preventia bolilor coronariene;
  • normalizeaza nivelul colesterolului si a tensiunii arteriale prin dieta, exercitiu fizic si medicatie, daca este necesar;
  • adopta un regim alimentar echilibrat, sarac in sare, grasimi si care include peste;
  • evita consumul excesiv de alcool;
  • adopta un program regulat de exercitii fizice, care are multe efecte pozitive, inclusiv pierderea in greutate.

Fibrilatia atriala afecteaza 2,5 milioane de persoane in Statele Unite si 4,5 milioane in Uniunea Europeana. FA este o afectiune complexa care creste de cinci ori riscul de atac vascular cerebral, agraveaza prognosticul pacientilor cu factori de risc cardiovascular si dubleaza riscul de deces.

Mai multe detalii despre FIBRILATIA ATRIALA gasesti AICI

Citeste si ...
Tulburarile de ritm cardiac
Inima: ghid medical de vara
Kinetoterapia in bolile de inima
Cum determina colesterolul aparitia bolilor de inima
15 minute de exercitii pentru o inima sanatoasa
Stiai ca hipertensiunea arteriala iti afecteaza rinichii?

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • VasileC pe 11 Sep 2014, 17:00
    FA

    Buna. Numele meu este Vasile si sufar de FA. Am tot citit despre ablatia 3D si implicit cazuistica, insa din ce vad eu, marea majoritate nu isi rezolva problema asa si dupa ce dau o caruta de bani pe aceasta procedura raman cu aceeasi problema. In concluzie ce e de facut cu aceste fibrilatii? Imi vine greu sa cred ca nu exista ceva ce sa ajute pacientii cu FA… poate stie cineva cine a fost in strainatate cu aceeasi problema…caut informatii! Multumesc

    1
    0

  • mihaeladavid pe 5 Sep 2014, 12:36
    anticoagulante

    Buna ziua, sunt o tanara de 28 de ani care doreste sa ramana insarcinata insa marea problema este ca sufar de fibrilatie atriala, implicit sub tratament anticoagulant. Se stie ca nu este indicat sa sustii o sarcina sub acest tratament asa ca ce pot sa spun..? ca sunt disperata?!?! ca nici un medic nu ma ajuta?? nu mai stiu ce sa ma fac!!! Poate e cineva in situatia mea si ma poate ajuta..

    0
    0

  • Nistor Alexa pe 20 Iun 2013, 12:26
    batai neregulate ale inimii

    In timpul noptii, din somn ma trezesc ca inima are o bataie neregulata la interval de aprox. 1 minut. Sunt diagnosticata cu hipertiroidie de 5 ani, in acest interval aveam palpitatii doar, nod in gat, transpiratie rece la extremitatile mainilor si picioarelor.De un an au inceput durerile in piept si corespund in spate, deseori ma trezeau din somn.Am fost internata si diagnosticata cu angina pectorala dureroasa si iau tratament.De 4 luni, insa inima imi bate neregulat ...Se poate trata ?

    1
    2

  • Mirela pe 26 Aug 2009, 21:06
    incomplet!!!

    S-a mentionat despre flutter-ul atrial , dar a uitat sa-l defineasca , cu atat mai mult sa faca o paralela cu fibrilatia atriala, sau sa se explice ce este Aritmia.

    4
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod