Ingrijirea danturii in perioada sarcinii

Nu trebuie sa uiti de dantura ta in timpul sarcinii. Este important sa ai grija de dinti si gingii in aceasta perioada. Sarcina implica schimbari hormonale care maresc riscul aparitiei afectiunilor gingivale, care, la randul lor, pot afecta dezvoltarea fatului.
Mai jos vei gasi cateva sfaturi folositoare pentru a-ti pastra o dantura sanatoasa inainte, in timpul si dupa sarcina.


Inainte de a ramane insarcinata

Mergi la stomatolog inainte de a ramane insarcinata (daca tu hotarasti momentul sarcinii). In acest fel, dintii tai vor fi curatati de un profesionist, gingiile vor fi examinate cu atentie si orice problema a sanatatii orale poate fi tratata inainte de aparitia unei sarcini.


In timpul sarcinii


- Spune-i dentistului ca esti insarcinata. Ca o masura de precautie, tratamentele dentare vor fi evitate (pe cat posibil) in timpul primului trimestru si in a doua jumatate a celui de-al treilea trimestru.
Sunt momente critice in cresterea si dezvoltarea fatului si este recomandat ca viitoarea mamica sa nu fie expusa unor proceduri care pot "influenta" in vreun fel dezvoltarea fatului. Procedurile obisnuite pot fi executate in siguranta in timpul celui de-al doilea trimestru. Este indicat ca procedurile care nu sunt urgente sa fie amanate pana dupa nastere;

- Informeaza-ti stomatologul despre medicamentele si dozajul pastilelor pe care le iei (inclusiv vitaminele si medicamentele prescrise de doctorul tau) si indicatiile date de medic. Aceste informatii pot fi importante, iar, in functie de acestea, stomatologul iti poate modifica tratamentul.
Anumite medicamente, precum tetraciclina, pot afecta dezvoltarea danturii copilului tau si trebuie evitate in timpul sarcinii;

- Evita expunerea la raze X in timpul sarcinii. Daca razele X sunt necesare (urgente), dentistul tau va fi precaut si te va proteja atat pe tine cat si pe bebelus. Tehnologia a evoluat si, azi, razele X sunt mult mai sigure decat in trecut;

- Nu "uita" de vizitele obisnuite la stomatolog doar pentru ca esti insarcinata. Acum, controalele periodontale (gingiilor) regulare sunt foarte importante, pentru ca sarcina duce la schimbari hormonale care maresc riscul aparitiei afectiunilor periodontale si a gingiilor sensibile care sangereaza usor (afectiune denumita "gingivita sarcinii").
Fii atenta la orice schimbare pe care o sufera gingiile tale. Daca acestea devin mai sensibile, se umfla sau sangereaza usor, contacteaza-ti stomatologul cat de curand posibil;

- Nu uita de programul de ingrijire al danturii si vei reusi sa previi sau sa reduci problemele de sanatate orala;

- Daca greturile de dimineata te impiedica sa iti cureti dintii, schimba pasta de dinti cu una cu gust mai placut. Cere-i dentistului tau sa-ti recomande cateva;

- Evita gustarile bogate in zahar. Pofta de dulce este foarte des intalnita pe perioada sarcinii. Nu uita insa ca aceste gustari duc la cresterea sanselor aparitiei cariilor, asa ca nu abuza de ele.
Unele studii au demonstrat ca bacteria responsabila pentru carierea dintiilor poate fi mostenita de copil. Asa ca, atentie la ce mananci.


Dupa nastere

Daca, in timpul sarcinii, ai suferit de boli gingivale, mergi la stomatolog pentru un control amanuntit si pentru evaluarea sanatatii periodontale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod