Ghid de auto-ajutorare pentru persoanele care sufera de cancer

Cancerul este una din bolile care aduc cu ele multa suferinta. Dar asta nu inseamna ca nu mai ai dreptul la viata. Invata sa te bucuri de caldura sarbatorilor si sa profiti din plin de fiecare moment petrecut impreuna cu cei dragi.
Lucruri importante inainte devin ridicole atunci cand aflii ca ai un diagnostic care iti poate pune viata in pericol. S-a demonstrat ca persoanele care privesc diagnosticul cu speranta ca vor fi bine si ca vor reusi sa depaseasca boala au mult mai multe sanse de a supravietui si de a avea o viata lunga si normala decat persoanele care iau diagnosticul ca pe o condamnare si renunta sa mai lupte pentru viata lor.
 

1. Mobilizeaza-te

Da, e o boala grava si nu e usor, insa esti o persoana vie si faptul ca ai un diagnostic nu inseamna ca nu mai ai dreptul sa traiesti. Faptul ca acum stii cat de importanta e viata te poate mobiliza sa descoperi forta din tine si bucuria de a trai si sa le folosesti pentru a nu pierde timpul.
Fa lucrurile pe care le tot amanai pana acum, in loc sa te gandesti ca este prea tarziu. Viseaza si du-ti visele la indeplinire. Timpul trece oricum, insa depinde de tine sa il lasi sa se piarda printre lucruri mici sau sa il folosesti pentru a da un sens vietii tale.
 

2. Ajuta

Oricat de mare ti-ar fi suferinta, iti va fi de folos ca, in loc sa te concentrezi asupra problemei tale si sa ii dai amploare, sa vezi si nevoile celorlalti si sa ii ajuti. Acest lucru te va face sa te simti mai folositoare si sa descoperi latura ta sociala, umanizanta, care da cel mai mult sens unei existente. Masura in care vei reusi sa te implici poate deveni una salvatoare pentru tine. Iti va da forta, increderea de a te ajuta si pe tine, pentru ca vei intelege cat de nefolositor este sa nu lupti cu problemele care apar de-a lungul vietii.

 

3. Iarta

Sentimentele negative, revendicative nu te ajuta sa invingi boala. Rezolva-ti conflictele si tensiunile din trecut si prezent si gaseste o modalitate de a fi senin/a cu tine si cu lumea din care faci parte. De cele mai multe ori, alegem sa consumam energia pentru a rani pe cel de langa noi asa cum ne-a ranit si el. Si astfel, in loc sa se ajunga la o rezolvare a conflictului, se ajunge la o amplificare a lui. Nimeni nu castiga nimic decat bucuria de a rani pe cineva si asta nu poate fi decat o bucurie trista si de moment. Intotdeauna vor exista conflicte si probleme, insa e nevoie de doi pentru un conflict. De ce sa fii tu unul?
 

4. Fii optimista

A vedea lucrurile intr-o lumina pozitiva iti va da voie sa iti fixezi obiective pozitive.
Daca esti pregatit/a sa ti se intample doar lucruri rele, nu vei mai putea sa le vezi pe cele bune, chiar daca ti s-ar intampla. Pentru ca ai fi prea ocupat/a sa fii nefericit/a. Depinde de tine sa iei din realitate lucrurile bune sau nu. Daca ai avut o zi mai putin buna, opreste-te sa te plangi asa cum aveai obiceiul si gaseste partile bune din acea zi. Cu siguranta, daca iti vei da voie, vei gasi niste lucruri pentru care sa te bucuri. Vei deveni un om bun si intelept, pregatit sa ia din viata lucrurile care dau sens si consistenta.

Nimeni nu iti spune ca e usor. E greu si se invata putin cate putin, in fiecare zi. Dar merita efortul, caci rasplata e bucuria de a trai. Esti ceea ce vrei tu sa fii.
Te poti trezi in aceasta dimineata si sa iesi afara pregatita sa vezi lucrurile care fac o zi sa fie buna sau pe cele care o fac sa fie o zi trista. Invatand sa pretuiesti viata, clipa de clipa, chiar daca e greu, vei reusi sa dai un sens vietii tale si sa invingi prin asta boala; caci vei invata sa traiesti.

Asadar, foloseste fiecare ocazie, cum e cea a sarbatorilor, pentru a simti bucuria de a darui si a fi printre ceilalti.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgeta pe 23 Dec 2008, 00:12

    Trebuie sa aveti mare incredere in voi, credinta in Dumnezeu si sa nu uitati niciodata ca toti cei dragi sunt alaturi de voi, ca va iubesc si au o mare nevoie de voi. Pt asta trebuie sa luptati si sa nu lasati boala sa invinga, alege-ti sa traiesti sa fii tot timpul alaturi de cei dragi. Am trait o asemenea experienta cu mama mea si inteleg pe oricine care se confrunta cu aceasta boala.Dumnezeu sa va aiba in paza lui si ajute pe toata lumea, asa sa va rugati. Cu toata dragostea va urez tuturor sa aveti sarbatori linistite, cu sanatate. Multa dragoste si intelegere. La multi ani tuturor.

    0
    0

  • liana j pe 22 Dec 2008, 11:48

    Da, aveti perfecta dreptate... dar eu as mai adauga si un pic de dragoste pe care s-o iei de la cei apropiati tie pentru ca si forta asta de a lupta trebuie sa vina de undeva... Am 47 de ani la 42 am fost diagnosticata cu neoplasm mamar ...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod