Frigiditatea – mit sau realitate?

Dincolo de glume sau de etimologii prost construite, frigiditatea nu este un apanaj de superioritate si distantare a persoanei. De cele mai multe ori, neputinta de a deveni "fierbinte" si de a avea o relatie sexuala pasionala, este semnul unor probleme si vulnerabilitati care tin de persoana sau de relatia in care este in acel moment.
In spatele distantarii este suferinta sau negare. Dupa cum ii spune si numele, frigiditatea ar trebui sa ne trimita catre o persoana "rece" sau "rigida"; de aici vin nu doar problemele, ci si glumele facute pe seama unor femei care sunt sau par inabordabile.


Probleme care tin de sine

In acest caz, problemele pot aparea inca de la inceputul vietii sexuale sau chiar inainte si sunt semnul unor retineri sau inhibitii pe care persoana le "mosteneste" prin educatie sau pur si simplu din modul in care a invatat sa perceapa lumea, relatiile cu ceilalti sau conceptia sa despre ce implica viata sexuala.
 

Astfel, desi intalneste persoana potrivita fata de care are sentimente si deschidere, chiar daca rational sau constient hotaraste sa mearga mai departe si sa inceapa o relatie sexuala cu acea persoana, inconstient ea este insa nepregatita si se poarta ca atare. Declarativ face lucruri care sa sprijine o relatie sexuala, dar nedeclarativ nu isi da voie sa se bucure sau sa se relaxeze, pentru a lasa lucrurile sa mearga pana la capat.  

Oricat ar vrea sa rezolve lucrurile schimband comportamentul, nu va reusi asta pana cand nu isi constientizeaza sursa adevaratelor problemele si nu incearca sa le rezolve acolo unde sunt, adica in interiorul lor, nu in alta parte, adica in pat cu alte persoane.


Uneori cauza acestor retineri este si mai dramatica si are in spate experiente de abuz sexual, de agresivitate, sau de corelare a actului sexual cu durere si suferinta. Si atunci, chiar daca isi da seama ca situatia actuala este diferita, daca nu si-a rezolvat problemele din trecut, ea nu va putea merge mai departe ca si cum ele nu au existat, caci isi vor pune amprenta in mod dramatic asupra calitatii vietii sale sexuale. Durerea, suferinta, acceptarea trecutului pot deveni un demers lung si costisitor, dar la capatul caruia se afla nu doar o stima de sine ridicata, ci si eliberare interioara, inclusiv din punct de vedere sexual.



Probleme care tin de relatie

In cuplu, chiar daca femeia nu are inhibitii sau a avut anterior relatii sexuale reusite, poate ajunge la manifestari ale frigiditatii atunci cand relatia sexuala nu este ceea ce si-a dorit, insa nu poate vorbi despre acest lucru sau crede ca nu exista iesire din aceasta situatie. Lipsa preludiului inainte de actul sexual, lipsa finalizarii sale cu un orgasm, neintelegerea si lipsa de comunicare intre parteneri in relatia lor intima poate duce la demotivare si la sentimentul ca viata sexuala nu este ceea ce si-a dorit sau cel putin nu este cea in care e acum.


Ca atare, libidoul scade si in timp se poate ajunge la inhibarea dorintei sexuale, inclusiv a dorintei de mastubare. In acest caz, rezovlarea poate fi in cuplu, sau inafara lui, caci de multe ori problema nu este frigiditatea, ci faptul ca cei doi parteneri nu se potrivesc, dar le este greu sa recunoasca asta.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andra pe 17 Aug 2010, 18:09
    frigidetatea.

    nu stiu daca sunt frigia si nu stiu cum sa imi dau seama de acest lucru,am o reletie de 2 ani cu un baiat si nu am reusit niciodata sa ajung sa orgasm ..este un se4mntiment ciudat de a urina si asta ma opreste .ce trebuie sa fac? va rog ast rasp

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod