FRAX - aplicatia care masoara riscul de osteoporoza

Acum avem la indemana o aplicatie care ne permite sa calculam riscul de fractura al pacientilor cu osteoporoza. Un program pe calculator (FRAX), niste campuri completate si parerea unui medic specialist: sunt instrumentele de care ai nevoie pentru a-ti masura riscul de osteoporoza.
Aplicatia a aparut sub egida Fundatiei Internationale de Osteoporoza (IOF) si a fost elaborata cu sprijinul Universitatii din Sheffield, Marea Britanie, avandu-l ca lider de proiect pe prof. John A. Kanis.


Cum functioneaza aplicatia?

Practic acest instrument de calcul a riscului de osteoporoza este un program de calculator in care se completeaza campurile si se ajunge la o valoare care poate fi evaluata de un medic.

Dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului si directorul Centrului de Boli Reumatice "Dr.
Ion Stoica" din Bucuresti ne spune ca FRAX este un instrument de calcul care ne ajuta sa determinam riscul absolut de fracturare pentru o persoana, tinand cont de factorii de risc precum: sexul, greutatea, inaltimea, existenta unei fracturi antecedente sau in istoricul familiei, in special la mama, fumat, corticosteroizi, artrita reumatoida, consumul de alcool si evaluarea densitometrica.

"Scopul instrumentului FRAX este acela de a pune la indemana doctorului o metoda simpla si ieftina de evaluare, iar in functie de valoarea calculata se poate spune daca o pacienta are nevoie de tratament", mai precizeaza dr.
Catalin Codreanu.

Algoritmul FRAX estimeaza probabilitatea pe 10 ani de a suferi o fractura, mai precis probabilitatea de a suferi o fractura de sold in 10 ani si de a suferi o fractura osteoporotica majora (coloana vertebrala, antebrat, sold sau umar) in 10 ani.


Unde il gasim?

Aplicatia se gaseste pe site-ul www.shef.ac.uk/FRAX si poate fi completata gratuit de oricine.


De ce nu poate fi completat de persoane sub 40 de ani?

Printre cele mai frecvente intrebari despre FRAX la care au raspuns specialistii pe site-ul aplicatiei se gaseste si cea cu referire la faptul ca acest instrument permite calcularea riscului doar in cazul persoanelor cu varsta peste 40 de ani.
Modelele FRAX au fost dezvoltate pentru studiul cohortelor populationale din Europa, America de Nord, Asia si Australia, tinandu-se cont de limita de varsta. Astfel ca daca vei introduce o varsta mai mica de 40 de ani, aplicatia va calcula probabilitatea pe care o ai de a suferi o fractura osteoporotica la varsta de 40 de ani.  


Cum ma decid asupra tratamentului?

O alta intrebare elementara si frecvent utilizata se refera la tratamentul pe care il poti urma. Trebuie sa tii minte ca aplicatia FRAX nu iti va spune cum sa te tratezi, ci sa tii cont de rezultat si sa consulti intotdeauna parerea unui specialist.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod