Fobia si anxietatea stomatologica: cauze

Frica de medic este des intalnita, insa cei mai multi dintre noi se tem de medicul stomatolog, atat de mult incat amanam la nesfarsit vizita la dentist. Majoritatea procedurilor stomatologice nu sunt dureroase, insa chiar si o simpla examinare poate produce panica in randul celor mai sensibili.
Pentru persoanele cu o fobie fata de stomatolog, doar gandul la vizitele stomatologice pot fi terifiante. Acestia pot fi atat de inspaimantati incat sunt capabili de aproape orice pentru a evita programarea la dentist.


Frica - motivul principal pentru evitarea consultatiilor stomatologice

Fobia este o frica intensa, irationala. Oamenii se pot teme de o anumita activitate, obiect sau situatie. Persoanele cu fobie fata de stomatolog se tem atat de mult de dentist incat amana consultatiile periodice timp indelungat. Pentru a evita cabinetul stomatologic, o astfel de persoana infrunta singura durerea, afectiunile gingivale si chiar dintii sparti sau cariati.

Fobia si anxietatea stomatologia sunt foarte des intalnite si fac parte dintre motivele principale pentru care vizitele la stomatolog sunt evitate. Intr-unul dintre studiile efectuate pe aceasta tema, 36% dintre cei chestionati care nu merg la consult in mod regulat au declarat ca frica este motivul principal.


Fobie versus anxietate

Deseori se intampla sa folosim termenii "anxietate" si "fobie" ca avand acelasi inteles, insa acesti termeni sunt diferiti.
Persoanele cu anxietate stomatologica simt neliniste sau stanjeneala inainte de a merge la dentist, exagereaza temandu-se sau facandu-si griji fara un motiv real. Fobia stomatologica este o afectiune mai grava, o frica intensa. Persoanele cu acest tip de fobie nu sunt doar anxiosi, ci devin ingroziti si sufera atacuri de panica.

Fobia fata de stomatolog poate duce la cresterea riscului aparitiei afectiunilor gingivale si la pierderea prematura a dintilor. Evitarea dentistului are si efecte asupra psihicului. Dintii decolorati sau cariati pot face ca o persoana sa-si piarda increderea in sine, sa se simta nesigur de aspectul sau fizic. Zambesc mai putin sau deschid gura doar partial in timp ce vorbesc. Unele persoane devin atat de stresate de modul in care arata dantura lor incat atat viata personala cat si cea profesionala sunt afectate.


Fobia si anxietatea pot fi tratate

Exista mai multe stadii de fobie si anxietate stomatologica. Fobia severa poate face ca o persoana sa nu mai viziteze niciodata un cabinet stomatologic.
Alte persoane cu fobie se pot forta sa mearga la un consult, insa acest gand le poate provoca insomnii si stari de neliniste. Uneori, frica le poate produce stari de rau in sala de asteptare la cabinet.

Acest tip de fobie, ca si alte tulburari mentale, poate fi tratata. Fara un tratament corespunzator, fobia se poate inrautati odata cu trecerea timpului. Inrautatirea fobiei are loc din cauza stresului emotional.


Cauzele fobiei si anxietatii stomatologice

Fobia si anxietatea apar din diferite motive. Interogand pacientii, specialistii au gasit cateva motive comune:

Durerea - Dintr-un grup de persoane care nu a fost la un consult stomatologic de 12 luni, 6% dintre acestia au declarat ca frica de durere este principalul motiv. Frica de durere este cel mai des intalnita la adultii cu varste de peste 24 de ani. Acesta frica poate fi rezultatul unor experiente neplacute din trecut, inainte ca cele mai multe proceduri stomatologice nedureroase sa apara.

Sentiment de neajutorare sau lipsa controlului - Multi oameni dezvolta fobii pentru anumite situatii (precum deplasarea cu avionul) in care simt ca nu detin niciun control.
Cand se afla pe scaunul stomatologic, medicul le cere sa stea nemiscati. Din acest motiv, acestia simt ca nu pot controla procedura, nu stiu ce se intampla si nici daca va aparea durerea. Deseori acestia se simt neajutorati, lucru ce poate duce la dezvoltarea anxietatii.

Stare de jena, stanjeneala - Gura este o parte foarte intima a corpului. Unele persoane se simt prea rusinate sau stanjenite pentru a lasa un strain sa priveasca in interiorul gurii. De obicei, aceasta problema apare la persoanele care sunt foarte preocupate de aspectul lor fizic. De asemenea, tratamentele stomatologice necesita o apropiere fizica si acest lucru poate produce anxietate si disconfort.

Experiente neplacute in trecut - Oricine a experimentat durere sau disconfort in timpul unor proceduri stomatologice, poate deveni anxios si se poate teme de urmatoarea programare.


Simptome

Nu exista o limita bine stabilita care sa separe anxietatea "normala" de fobie. Toti avem preocupari si temeri carora le facem fata prin diferite metode.
Frica de stomatolog insa nu trebuie lasata sa ne afecteze afecteze viata.  

Simptomele fobiei includ:
  • Stari de neliniste si insomnii cu o seara inainte de controlul stomatologic;
  • Stare de nervozitate in sala de asteptare;
  • Doar gandul la examinarea stomatologica te poate face sa plangi;
  • Imaginea instrumentelor stomatologice sau a halatului alb sporeste anxietatea;
  • Ai un atac de panica sau intampini probleme de respiratie cand sunt introduse instrumentele stomatologice in gura.

Daca experimentezi aceste simptome, informeaza-ti dentistul despre trairile si temerile tale. Acesta te poate ajuta sa le depasesti schimband metoda de tratament sau recomandandu-ti un psiholog.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • beo pe 12 Apr 2013, 13:33
    sedare

    ce se intampla cu pacientul in timpul sedarii? poate vorbi? a trecut cineva prin vreo astfel de experienta?

    0
    0

  • Alexandra pe 13 Ian 2013, 17:03
    eu sufar de fobie grava

    Aman de cativa ani mersul la dentist din acest motiv. Frica este atat de mare incat din momentul cand imi fac pogramarea, nu mai pot sa mananc sau sa dorm, chiar daca este peste o saptamana. Sunt inspaimantata de ideea de a sta pe acel scaun si a imi fi introduse in gura instrumentele acelea, chiar si cele care teoretic nu au cum sa produca durere. As vrea ca dentistii sa stie ceva mai bine cum sa se poarte cu un pacient cu o frica mai deosebita.

    0
    0

  • Sebi pe 15 Aug 2011, 10:07
    Hmm...

    Dar urata treaba ca nu pot sa te anestezieze si in timpul unei lucrari in gura la stomatolog...n-as mai avea frica daca stiu ca dorm in timp ce lucreaza in gura...

    3
    0

  • ciux pe 22 Sep 2009, 19:44
    ...

    Articolul este cat se poate de adevarat, insa ce te faci cand medicul nu te crede ca esti foarte sensibil si face tot felul de glumite. Abia mi-am facut curaj sa merg la dentist si i-am explicat de la bun inceput ca am fobie fata de dentist insa... imi tot zicea ca e suportabil. PENTRU MINE NU E SUPORTABIL!!! Bine-nteles ca am avut probleme si ne-am certat acolo, in cabinet... Doctorul lucreaza extraordinat de bine, n-am ce zice... dar chiar l-ar durea mana daca mi-ar pune mai mult... tranchilizant sau ce-i ala? am vb cu el si i-am zis ca vorbesc cat se poate de serios, dar... degeaba!!! M-am panicat acolo, mai aveam un pic si lesinam... Ca sa nu mai spun ca am inceput sa plang in ultimul hal si abia atunci mi-a mai pus niste comprese cu... un calmant probabil, habar nu am... Greu, tare greu cu doctorii astia...

    1
    0

  • oana21 pe 3 Aug 2008, 11:17
    Fobia

    Mi-a placut foarte mult articolul... eu pana acum 3 saptamani aveam mari probleme cu dantura... de aproape 5 ani am tot amanat de frica, insa pana la urma mi-am facut curaj. Mi-am dat seama ca este foarte important sa rezolv aceasta problema deoarece mereu cand radeam ma simteam prost... nu-mi placea ceea ce vede cand ma uitam in oglinda... acum parca si cand zambesc am mai mare incredere in mine:)

    0
    0

  • otrava pe 1 Aug 2008, 23:21
    Gresesti

    Draga fobia s-au schimbat multe in stomatologie, mergi fara grija ca nu vei simti nimic...

    0
    0

  • nadina76 pe 1 Aug 2008, 14:44
    Fobia

    E bun articolul, dar nu m-a linistit. Am o problema mare cu dintii, ma dor nespus, si cu gingiile am probleme. Dar ce sa fac cu FRICA asta a mea. La stomatolog ultima vizita mi-am pierdut constiinta, mi-a obturat un dinte, dar sa va spun sincer, nu m-a durut. Cand a spus dr. ca e gata, eram uda toata, alunecam de pe fotoliu tocmai. Nu stiu ce sa fac, dar am nevoie de stomatolog!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod