Fertilizarile in vitro contracost, trecute in ilegalitate

Prin Ordinul nr. 1156 din 23/09/2009 al Ministerului Sanatatii procedurile de reproducere umana asistata medical - respectiv inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro - nu mai pot fi efectuate in Romania de catre clinicile, publice sau private, care se autofinanteaza.
Practic, articolul urmator din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic" din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii: "Art. 6. - Prin exceptie de la prevederile art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, unitatile publice sau private autorizate de Agentia Nationala de Transplant sau de Ministerul Sanatatii Publice pot obtine profit pentru organizator" - este eliminat, ceea ce foarte probabil va conduce la sistarea procedurilor de reproducere umana asistata medical in clinicile care se autofinanteaza.

Daca in cele mai multe dintre tarile Uniunii Europene exista politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajuta cuplurile infertile sa poata avea copii sunt finantate din bugetul asigurarilor sociale, constatam ca in Romania cuplurilor infertile, carora oricum statul roman nu le oferea nici un ajutor, acum li se blocheaza accesul la proceduri pana si in clinicile la care erau dispusi sa plateasca.

SOS Infertilitatea si-a exprimat public pozitia de condamnare ferma a practicilor de comercializare de ovocite descoperite recent in anumite clinici si a subliniat inca o data, in acel context, cat de mare nevoie are Romania de o lege in domeniul atat de sensibil al reproducerii umane asistate medical unul din obiectivele pentru care Asociatia militeaza.
Insa prin acest ordin nu se interzice comercializarea de celule umane fapt deja interzis si pedepsit de legislatia in vigoare din Romania, ci se interzice obtinerea de profit in urma realizarii procedurilor de reproducere umana asistata medical. In consecinta, asa cum au declarat deja public unii manageri din domeniu, unitatile medicale publice si private care practicau inseminari artificiale si fertilizari in vitro nu mai sunt motivate sa isi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nici macar daca sunt dispuse sa plateasca nu isi mai pot realiza visul de a avea un copil.

O consecinta foarte probabila a respectarii acestui ordin va fi dezvoltarea la o scara si mai larga a apelarii la clinicile de fertilizare din strainatate.
Astfel, salariile si creditele bancare ale cuplurilor infertile din Romania vor constitui profitul clinicilor din strainatate de pilda, din Ungaria, (unde, de altfel, cetatenii maghiari beneficieaza de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, platite de catre asigurarile de sanatate la care cotizeaza).

SOS Infertilitatea va protesta oficial pe langa Ministerul Sanatatii cerand anularea in regim de urgenta a acestui ordin. De asemenea, se solicita crearea in Romania a unui cadru legislativ coerent, care sa impiedice excesele si experimentarile in domeniul reproducerii umane asistate medical si elaborarea de politici publice din partea Ministerului Sanantii in domeniul infertilitatii, care sa asigure dreptul de accces la tratament pentru cuplurile infertile.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ele pe 8 Oct 2009, 23:27
    romania,tara

    Tot asistam la ordonante de urgenta,legi peste legi dar nimeni nu rezolva nimic,Cu aceasta lege ne dam seama de alesii nostrii. De ce nu i-au exemplu de la vecinii nostrii(maghiari,italieni)?sau se cred prea buni sa copie? Daca cineva are o idee sau viseaza ceva, scoate o ordonanta de urgenta sau o reforma. Domnilor treziti-va! Sunteti alesi pentu noi,poporul!nu pentru scopurile si interesele personale(sau ale unui partid). De ce nu ajutam cuplurile infertile?sau nu au acest drept dupa parerea unora? sau doar cei bogati au acest DREPT,care isi permit sa mearga in strainatate? PS:INFERTILI DIN TOATA TARA UNITI-VA!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod