Efectele fumatului asupra pielii

Printre multele rele pe care fumatul le produce se numara si cele asupra pielii. Fumatul accelereaza procesul natural de imbatranire al pielii, determinand aparitia ridurilor, care de cele mai multe ori sunt ireversibile.
"Nicotina din tutun este responsabila de o reactie de vasoconstrictie evidentiata mai ales la nivelul capilarelor arteriale. Se stie deja ca fumatorii fac dupa un numar de ani de fumat arterita, boala spastica a arterelor membrelor inferioare insotita de dureri intense si uneori urmata de ulcere ale gambelor si chiar de amputatie", a declarat Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Dermastyle.  
 
Pe langa imbatranirea pielii tutunul provoaca impotenta, infertilitate (atat la femei cat si la barbati), afecteaza sistemul imunitar, determina aparitia cariilor, a gingivitei, agraveaza sau determina aparitia unor afectiuni ale sistemului cardiovascular, digestiv sau respirator.

Potrivit cercetatorilor straini, circulatia sangelui de la nivelul degetului mare scade cu 24% dupa ce persoana a fumat o tigara si cu 29% dupa ce persoana a fumat 2 tigari.


Cum determina fumatul aparitia ridurilor?

Tigarile contin peste 4000 de substante toxice, iar multe dintre acestea sunt absorbite direct in sistemul circulator si sunt conduse de sange in structura pielii.

Astfel, fumatul provoaca ingrosarea vaselor de sange din stratul extern al pielii, ingreunand circulatia sanguina si golind sangele de oxigen si importanti nutrienti, cum ar fi vitamina A. De asemenea, fumatul conduce la pierderea unei cantitati importante de colagen si elastina din piele - fibre care confera pielii fermitate si elasticitate.

Fara aceste substante nu mai este creat un mediu adecvat pentru ca pielea sa regenereze si astfel apar ridurile.
 
"Pielea fumatorului se impregneaza cu fum care schimba culoarea suprafetei cutanate. Pielea devine terna, cafenie, patata si cu zone uscate. De asemenea, obiceiul fumatului imbatraneste prematur tenul, accentueaza atat ridurile de expresie, mai ales cele din jurul gurii, cat si pe cele fine de pe obraji sau din jurul ochilor. Dintii se ingalbenesc la fel si degetele intre care este tinuta tigara. Prin urmare, fumatul imbolnaveste si urateste deopotriva", a declarat Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Dermastyle.

 
Cancerul de buza


Potrivit medicului primar dermatolog, Mihaela Leventer tot din domeniul afectiunilor dermatologice induse de tutun se numara si cancerul de buza. "Fumatorii sufera nu numai de efectul vasoconstrictor al nicotinei din tutun, ci si de injuria termica asupra mucoasei buzei, mai ales la cea inferioara pe care se sprijina de obicei tigara", ne-a explicat dr. Leventer.

Dupa perioade lungi de buze uscate apare o fisura care nu da semn de vindecare. Aceste este, de fapt, si principalul semn de alarma care poate semnifica aparitia unui cancer de piele.


Tigarile iti ingroasa pielea

Un studiu recent realizat in Marea Britanie a analizat 25 perechi de gemeni, dintre care unul a fumat timp indelungat, iar celalalt nu a fumat deloc.

Doctorii au folosit o tehnica cu ultrasunete pentru a masura grosimea pielii din partea interioara a bratului. Pielea fumatorilor era cu un sfert mai groasa decat cea a nefumatorilor, iar in unele cazuri exista o diferenta estetica de 40%.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod