Dusmanul ascuns din ruj: plumbul

"Mai mult de jumatate din rujuri contin plumb!" - este titlul unui mail care a circulat foarte des pe internet in ultima vreme. Se pare ca lucrul acesta nu este doar un zvon. In octombrie 2007 un grup de cercetatori americani a realizat un studiu care demonstreaza ca 61% dintre cele 33 de marci de rujuri testate contin plumb la un nivel de 0,03 - 0,65 unitati pe milion.
Tot in 2007 cercetatorii americani au testat produse facute din materiale care ar putea contine plumb, mai ales cele care au portiuni vopsite sau pictate. S-au gasit cantitati peste limita admisa in produse precum vasele de bucatarie, bijuterii si capace de lipici.


Ce este si unde se gaseste plumbul?

Plumbul este un metal greu, toxic pentru organismul uman. "In natura, plumbul se gaseste raspandit sub forma de compusi: galena, sulfura de plumb, din care se prepara plumbul; ceruzita, carbonatul de plumb; crocoita, cromatul de plumb si anglezitul, sulfatul de plumb", potrivit specialistului nostru, Dr. Ardeshir Vahidi, medic specialist de Chirurgie Plastica, Microchirurgie reconstructiva si Chirurgie Estetica.  "Este un metal care in taietura proaspata are luciul cenusiu-albastrui, care dispare in aer curat cand metalul se acopera cu un strat subtire cenusiu de oxid de plumb si in aer umed, cand se acopera cu un strat alb de carbonat bazic de plumb", continua acesta.

Conform specialistului TopSanatate, apa de baut (potabila), care contine carbonat acid de calciu si sulfati, formeaza pe suprafata plumbului o patura subtire si dura de carbonat si respectiv sulfat de plumb ce impiedica dizolvarea plumbului mai departe. Pe aceasta proprietate se bazeaza utilizarea plumbului la confectionarea conductelor de apa, fara pericol de intoxicare.


Ce cauta plumbul in ruj?

Prezenta plumbului in ruj este legata de rezistenta acestuia. "Intr-adevar aderenta rujului in acest caz este asigurata de plumb", este de parere dr.
Ardeshir
. Coordonatorul studiului, Stacy Malkan, a declarat ca producatorii din industria cosmetica trebuie sa modifice compozitia rujurilor, deoarece aceasta substanta nu trebuie sa apara in produsele cosmetice, intrucat este extrem de daunatoare.

Intr-un comunicat al Asociatiei Fabricantilor de Produse Cosmetice si de Toaleta din SUA se arata ca plumbul nu este adaugat intentionat in cosmetice mai ales ca FDA (The Food and Drug Administration) a impus limite stricte pentru nivelul de plumb din rujuri.


Efectele plumbului asupra organismului

Odata aplicat pe buze, rujul este ingerat. Astfel, daca are in compozitie plumb, acesta va ajunge in organism. Potrivit dr. Ardeshir Vahidi, efectul nociv al plumbului a fost descoperit abia de un secol. La femei ingerarea acestuia, chiar si in cantitati mici de compusi, duce la sterilitate.

Plumbul si toate combinatiile sale produc intoxicatii grave numite "saturnism".
La astfel de intoxicatii sunt expusi muncitorii tipografi si cei care vin permanent in contact cu acestea. Este cunoscuta afectarea temporara sau definitiva a unor aparate si sisteme in cadrul intoxicatiei cronice cu plumb:

  • sistemul nervos
  • sistemul osteo-articular
  • sangele
  • aparatul renal
  • aparatul digestiv

De asemenea, a fost stabilita dependenta mortalitatii oamenilor din cauza afectarii vaselor creierului, nefritelor cronice si nivelului de poluare a mediului ambiant cu plumb. Schimbarile in comportamentul nou-nascutilor si a copiilor de varsta mica sunt conditionate de influenta plumbului prin intermediul organismului mamei in perioada dezvoltarii intrauterine si alaptarii.

Specialistii recomanda sa nu se consume produse cumparate de pe marginea drumului - fructe si legume - pentru ca acestea pot fi afectate de poluare.
Odata intrat in organism, plumbul se elimina foarte greu. Potrivit dr. Ardeshir consumul zilnic al laptelui poate fi considerat un antidot real.
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • maria pe 2 Iun 2011, 12:26
    ruj cu aluminiu?

    ce stiti de rujurile care contin aluminiu? sunt la fel de nocive ca cele care contin plumb? recent am lucat un ruj sante de la lifecare si la ingrediente este trecut "calcium aluminium borosilicate",,,sa inteleg ca nu e asa bio....cum i se face reclama?

    0
    0

  • adina_medintex pe 28 Oct 2009, 15:15
    ruj neutru cu acid hialuronic

    Buna, Va recomand rujul de buze More Volume Plus. Este hidratant confera un efect de volum si de umplere ideal elimina ridurile lasa buzele moi si conturate si are efect de filtru UVB. Pentru cele interesate va dau si link-ul: http://medintex.bizoo.ro/vanzare/47703/Ruj-de-buze-cu-acid-hyaluronic

    0
    0

  • carytzy_me pe 3 Aug 2009, 14:10
    carytzy_me

    va multumesck mult ca ati schirs articolul asta...pentru ca nu stiam ca exista plumb in ruj...si nu stiam ca duce la sterilitate...si pana in ziua de astazi foloseam foarte mult rujul...foarte bun articol

    0
    0

  • babalulla pe 12 Ian 2009, 16:25
    solutia cosmetica naturista

    da zic ca cosmetica naturista ar fi solutia ideala, ia nu contine saruri de aluminiu, plumb si alte saubstante daunatoare organismului.

    0
    0

  • babalulla pe 12 Ian 2009, 16:19
    remedii naturiste-aloe vera

    Da totul este toxic dar eu zic remediile naturiste e solutia la un organism intoxit, un program detoxifiere a organismului macar odata pe ar fi foarte benefic pentru organism. Mai recomant si cosmetice naturiste in care nu mai gasesti plumb si saruri de alumniu, plus ajuta la regenerarea si intretinerea pielii.

    0
    0

  • mona pe 11 Dec 2008, 15:24
    Nu mai putem cumpara nimic

    Totul e toxic si daunator, de la alimente, la toate produsele pe care le folosim. Unde ajungem oare? Cei care fabrica aceste produse ,oricare ar fi ele parca ,fac totul intentionat sa ne otraveasca,si sa ne omoare.oare banii si inbogatirea rapida le-au luat mintile?

    0
    0

  • Adriana pe 10 Dec 2008, 15:31
    adica?

    Cum adica s-a innegrit? Ce s-a innegrit? Pielea? sau bijuteria?

    0
    0

  • Criy pe 10 Dec 2008, 14:30
    Ingrozitor

    E ingrozitor... am aflat ca rujul contine plumb abia acum cateva saptamani. A incercat cineva sa ma convinga si a reusit... mi-a spus sa intind putin ruj pe mana si apoi sa dau pe deasupra cu o bijuterie din aur... si surpriza... locul respectiv s-a inegrit -d ovada ca acel produs continea plumb. De atunci ma feresc de astfel de cosmetice. O zi buna:)

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod