Dorinte pentru noul an

Este inceputul anului si cu totii ne-am gandit la ce ne dorim sa realizam in acest an nou. In noaptea de Revelion, in prima zi a anului sau cu ocazia urarilor pe care le-am facut si care ne-au fost adresate cu ocazia sarbatorilor.
Mai toti ne dorim intotdeauna sanatate si noroc, fericire si multe bucurii. Ne dorim sa fim iubiti si apreciati, ne dorim sa relizam ce ne-am propus, sa castigam, sa ne mearga bine. Toate aceste dorinte ne sunt mereu prezente in minte si au un character mai mult decat general. Nu vorbim despre ele astazi si nici despre urarile pe care le scriem in mesaje, pe felicitari si le adresam diferitelor persoane cu care ne intalnim.
    
Incercam sa ne referim si sa ne gandim fiecare dintre noi la ce ne dorim in mod concret, care sunt dorintele noastre, posibile sau mai putin posibile, tinand de viata profesionala, sentimentala, de actiuni, de sentimente, de relatiile cu cei din jur

Ce ne dorim pentru noi insine?
Ce ne dorim pentru cei apropiati noua?
Ce  dorim sa se intample?
Ce dorim sa realizam?
Ce ne dorim din punct de vedere al actiunilor pe care le vom intreprinde?
Ce ne dorim sa simtim?
Ce ne dorim sa primim din partea celorlalti?

Si ar mai fi multe, multe pe care le-am putea enumera…Daca fiecare dintre voi ati reusit sa raspundeti macar la cateva dintre aceste intrebari, putem sa trecem mai departe si sa ne gandim cat din ceea ce ne dorim depinde de noi si cat este independent de actiunile noastre.
Putem lua niste exemple extreme, cum ar fi "imi doresc sa castig la loteraie" si "imi doresc sa citesc mai mult". Prima depinde de noi doar in maura in care jucam sau nu iar cea de-a doua depinde aproape exclusiv de timpul pe care vom decide sa-l alocam lecturii.
    
Dat fiind ca nu stiu care sunt dorintele la care v-ati gandit la inceputul acestui an, voi lua la intamplare niste exemple. "Imi doresc ca prietenul meu sa ma ceara in casatorie", "Imi doresc sa intru la facultate", "Imi doresc sa raman insarcinata", "Imi doresc sa imi cumpar casa", "Imi doresc sa intalnesc o femeie de care sa ma indragostesc", "Imi doresc sa fiu sanatos", "Imi doresc ca bebelusul meu sa se dezvolte bine", "Imi doresc un job care sa-mi placa".
    

Iata cateva dorinte ipotetice


Citindu-le ne recunoastem in ele sau nu, zambim sau ne intristam, le consideram realiste sau dimpotriva, posibile sau imposibile.
Pentru unii dorintele sunt ceva care se realizeza asau nu de la sine, pentru altii dorintele inseamna de fapt niste planuri, niste proiecte despre ce vor face in viitorul mai apropiat sau mai indepartat.

Va propun sa ne uitam un pic inapoi si sa ne amintim dorintele noastre pentru acest an care tocmai a inceput. Unele dintre ele pot fi dezvoluite celorlalti, altele sunt foarte intime, altele poate nici nu le putem formula in cuvinte…Vom afla astfel cate ceva despre noi, despre ce asteptam, despre ce ne propunem, despre cat de mult suntem in contact cu realitatea exterioara, obiectiva si cat suntem in contact cu trairile noastre, cu realitatea interna a fiecaruia dintre noi.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • victoria pe 11 Ian 2008, 18:33
    Ce-mi doresc in 2008?

    Oamenii sa se iubeasca unii pe alti si sa fie crestini adevarati, nu numai de forma!

    0
    0

  • tania stoian pe 3 Ian 2008, 21:10

    Dorinta care imi vine in gand tot timpul este ca lumea care ne inconjoara sa fie mai buna. "Buna" in multe intelesuri.

    0
    0

  • IONESCU MAGDA pe 3 Ian 2008, 14:04
    Sanatate, casatorie

    Imi doresc sa cunosc starea sanatatii si despre casatorie.

    0
    0

  • Alexandra pe 28 Dec 2007, 06:44
    Raspuns

    Evaluarea starii noastre prin dorinte si planuri trebuie sa fie o permanenta si un festivism pe care il uitam.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod