Dischinezie biliara si colon iritabil: alimente de evitat

Dischinezia biliara si sindromul colonului iritabil sunt doua afectiuni frecvent intalnite. Alimentatia in ambele cazuri joaca un rol extrem de important. Ce se poate consuma, dar, mai ales, ce este interzis in ambele cazuri, ne spune Prof. Dr. Maria Mota, Medic primar specialitatea Diabet, Nutritie, Boli Metabolice si Medicina Interna.
Dischinezia biliara se defineste ca o tulburare de evacuare a veziculei biliare caracterizata prin colica biliara in absenta litiazei, cu o fractie de ejectie anormala a veziculei biliare, cauzata de disfunctia veziculei biliare sau a sfincterului Oddi. Aceasta afectiune apare mai ales mai femeile cu varsta de 40 ani, iar cauzele frecvente sunt: obiceiurile alimentare nesanatoase sau tulburarile aparute la nivelul organelor invecinate (colita, gastrite) si chiar boli ginecologice.

Sindromul colonului iritabil nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o tulburare functionala, ce afecteaza diferite portiuni ale tubului digestiv. Cauzele sunt inca necunoscute, iar diagnosticul este de multe ori greu de pus deoarece simptomele sindromului pot aparea si daca este vorba de alte tulburari digestive.

Tratamentul corespunzator in ambele cauze este practic individual, pentru fiecare persoana care sufera de aceste afectiuni.
Un rol deosebit de important il are si alimentatia. Daca este una corespunzatoare, se pot preveni sau ameliora simptomele. Recent, Ioana, una dintre cititoarele noastre care se confrunta cu aceste probleme a intrebat in ce ar consta alimentatia intr-o astfel de situatie. Prof. Dr. Maria Mota, Medic primar specialitatea Diabet, Nutritie, Boli Metabolice si Medicina Interna sugereaza cateva recomandari alimentare:
 
Alimente permise:
  • carnea proaspata si slaba de pui, curcan, vitel, vita, pestele alb, pregatite ca: rasol, fripta, inabusita, tocatura dietetica (fara ceapa, condimente, neprajita) fripta;
  • laptele dulce, batut, iaurtul proaspat, branza de vaci proaspata, casul, urda;
  • doua oua proaspete pe saptamana;
  • smantana, frisca, uleiul crud, untul proaspat;
  • painea alba, veche de o zi;
  • fainoasele (gris, orez, fidea, taietei, macaroane), preparate cu lapte sau budinci cu branza sau carne si ou;
  • legumele sub forma de sucuri sau cele cu celuloza fina ca piureuri, soteuri, sufleuri, salate coapte sau crude;
  • fructele ca atare sau coapte, fara samburi si coaja, ca sucuri proaspete, piureuri, compoturi, jeleuri, gemuri;
  • deserturile ca: fainoase cu lapte, creme cu lapte si ou, bezele, mereng, biscuiti de albus, gelatina cu lapte sau suc de fructe si altele;
  • condimentele aromate (patrunjel, leustean, marar, cimbru, tarhon, suc de lamaie);     
  • sosurile se vor pregati numai dietetic, cu faina diluata separat in apa rece si grasime adaugata la sfarsitul prelucrarii termice;
  • supele creme de legume, supele slabe de carne, supele limpezi de legume, borsurile;
  • bauturile nealcoolice: apa minerala, sifonul, sucurile de fructe si legume.

De evitat:
  • dulciurile concentrate  
  • prajelile;
  • mezelurile;
  • conservele de orice fel;
  • prajelile, untura, seul, slanina, jumarile, orice grasime in exces;
  • carnea grasa (porc, rata, gasca, oaie), fezandata, afumata;
  • toate tipurile de carne cu tesut conjunctiv;
  • pestele gras;
  • branzeturile fermentate, grase, condimentate, branza topita, cascavalul;
  • ouale in exces sau fierte tari si prajite;
  • supele grase de carne, borsurile drese cu smantana, ciorbele grase, ciorbele de leguminoase;
  • painea neagra, intermediara, piinea proaspata;
  • arpacasul, graul ca atare;
  • leguminoasele uscate;
  • deserturile preparate cu cacao, ciocolata, multa grasime, aluaturi dospite, foarte proaspete;
  • fainoasele nerafinate;
  • legumele si fructele bogate in celuloza dura (ridichiile, guliile, castravetii, varza, leguminoasele uscate, fructele necoapte, cu coaje si samburi, alunele, nucile);
  • produsele de patiserie;
  • ciocolata, cacao;
  • alcoolul, cafeaua;
  • rantasurile;
  • sosurile cu ceapa prajita, grasime prajita;
  • maionezele, condimentele iuti (piperul, hreanul, mustarul, boiaua, ardeiul iute, ceapa, usturoiul, chili);
  • icrele;
  • vanatul;
  • molustele.

Pentru mai multe informatii citeste si:
Dischinezia biliara: semne si simptome
Ce este sindromul de colon iritabil?
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Genu pe 10 Nov 2014, 20:54
    Colica biliară

    Cîinii latra,caravana trece.Nu răspunde nimeni !!!!!!!!!!!!!!!

    2
    0

  • Genu pe 10 Nov 2014, 20:53
    Colica biliară

    Cîinii latra,caravana trece.Nu răspunde nimeni !!!!!!!!!!!!!!!

    2
    0

  • Liker pe 28 Dec 2013, 09:42
    ceaiuri

    Ce ceaiuri vindeca (amelioreaza) deschinezia biliara si colonul iritabil ???

    0
    1

  • delllia pe 21 Feb 2013, 12:47
    mda

    Eu am litiaza biliara (pietre fiere ), mananc totul fiert, in litiaza bila este putina pentru ca pietrele optureaza caile biliare , unul dintre rolurile bilei este sa alcalinizeze aciditatea sucului gastric si a alimentelor acide , daca mancati cruditati incep mancarimile, inrosirea ochilor (nu este conjunctivita ), intepaturi la nivelul pielii si multe altele, totul fiert pentru ca si daca va operati tot regimul asta il tineti ca sa nu aveti probleme , dupa operatie picatura de bila se varsa direct in intestinul subtire in fix acelasi loc, erodeaza intestinul in timp daca nu mancati la timp , asa ca , mai bine cu ele , prin regim alimentar eu am mai scapat de ele, dar principala boala nu este litiaza ci ficatul gras, el fiind bolnav ductele hepatice se inflameaza se ingusteaza si in vezica biliara nu mai ajunge suficienta bila cat sa topeasca petrele , de fapt asta este sursa litiazei biliare , ficatul gras, slabiti si va ve-ti simti minunat. EVITATI CEAIURILE SI TABLETELE CARE MARESC SECRETIA DE BILA, PIETRELE POT PLECA SI VA TREZITI CU COLICA BILIARA SAU PANCREATITA , REGIMUL ESTE MAMA TUTUROR PASTILELOR.

    3
    0

  • anca pe 22 Dec 2012, 11:27
    colica biliara

    EU AM O MARE PROBLEMA SI VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI,VA IMPLOR PT CA SUNT F DISPERATA...SUNT INSARCINATA IN LUNA A3-A SI AM PROBLEME MARI CU FIEREA,DECI NU MA POT OPERA PT CA AR TREBUI SA RENUNT LA SARCINA,IMI ESTE F RAU,AM STAT INTERNATA SI IN SPITAL,IMI E F F F F RAU IN FIECARE ZI,AM NEVOIE DE SFATURI,VA ROG DIN SUFLET,AJUTATI-MA,,,MULTUMESC DIN SUFLET

    5
    2

  • virvesc emanuel pe 11 Ian 2012, 17:28
    nu este bun de nimica

    nu as recomanda

    0
    5

  • Adinutza pe 2 Ian 2011, 21:10
    ridiche

    Eu stiu ca, dimpotriva, ridichea e foarte bune pentru bila, ajuta la evacuarea ei, o ajuta sa dreneze mai bine. In articolul acesta vad ca e interzisa??!

    1
    1

  • Camelia pe 6 Iun 2009, 14:53
    Dischinezia

    Eu am incercat, pentru dischinezie, tinctura de volbura, la jumatate de ora dupa masa. Ajuta, dar nu stiu daca vindeca. Buna e si rubarba. Sunt scrise retetele incercate si efectele lor, pentru mai multe afectiuni, la adresa http://vindecarenaturista.blogspot.com.

    0
    3

  • FMagdalena pe 11 Feb 2009, 11:49
    buna ziua

    Dupa cum stim moartea vine din colon...trebuie sa facem macar o data pe an o detoxifiere...pentru mai multe informatii magdalena_filip@yahoo.com ...

    6
    2

  • Borda Zelia pe 9 Feb 2009, 13:42
    Dischinezie biliara si colon iritabil: alimente de evitat

    Buna Ziua ! EXCELENT ARTICOLUL Chiar daca stim aceste lucruri, e foarte bine sa ne aducem aminte din cand in cand ! Multumiri

    11
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod