Dintii de lapte: sfaturi pentru parinti

Stiai ca dintii de lapte incep sa se dezvolte inca din timpul sarcinii (luna a 6-a)? Acestia stau ascunsi in gingii, primul dinte iesind, de obicei, la varsta de 6 luni. Exista insa copii la care dintii apar mai devreme sau mai tarziu. Afla de ce este importanta sanatatea dintilor de lapte si cum ii poti ingriji.

Stiai ca dintii de lapte incep sa se dezvolte inca din timpul sarcinii (luna a 6-a)? Acestia stau ascunsi in gingii, primul dinte iesind, de obicei, la varsta de 6 luni. Exista insa copii la care dintii apar mai devreme sau mai tarziu. Afla de ce este importanta sanatatea dintilor de lapte si cum ii poti ingriji.

 


Rolul dintilor de lapte

Sanatatea dintiilor de lapte este mai importanta decat cred majoritatea parintilor. De sanatatea lor depinde dezvoltarea maxilarului si sanatatea dintilor permanenti. Desi toti dintii de lapte vor fi inlocuiti de cei permanenti, acest lucru trebuie sa aiba loc la varsta potrivita. Daca dintele de lapte este indepartat prea devreme, dintii vecini au tendinta de a se dezvolta pe locul ramas liber, iar dintele permanent care va aparea nu se va pozitiona corect si va creste stramb.

"Daca dintele este scos prea devreme, spatiul ramas trebuie mentinut cu ajutorul unui mentinator de spatiu," avertizeaza dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generala.


Prima vizita la stomatolog

Experientele dureroase sau neplacute traite de un copil la stomatolog pot avea influente negative asupra psihicului acestuia. Pentru a preveni experientele neplacute, este necesar ca primul contact cu medicul dentist sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic sa se realizeze treptat.

"Scoala Stomatologica Britanica recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc in jurul varstei de 3 ani. Comparativ, Academia de Stomatologie Pediatrica din America recomanda ca primele vizite la dentist sa fie realizate intre 6 luni si 1 an, atentia timpurie acordata problemelor dentare putand preveni pierderea prematura a dintilor temporari afectati de carii.
Desi pare o varsta foarte frageda, statisticile demonstreaza ca peste 20% dintre micuti au deja carii la varsta de un an si jumatate – asa-numita "carie de biberon", iar aceasta procent este in continua crestere. Pana la 67% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 7 ani au carii dentare, ajungandu-se pana la 78% in cazul adolescentilor. Aceasta realitate ar putea fi schimbata daca vizita la medicul stomatolog ar avea un caracter de prevenire
," atrage atentia Oana Taban, CEO al grupului de clinici Dent Estet.


Cariile

Dintii de lapte sunt mai predispusi la carii pentru ca acestia nu au inca un smalt solid, copiii consuma multe dulciuri si nu reusesc sa isi curete corespunzator dintii. Prevenirea acestora este foarte importanta, din acest motiv vizita la stomatolog trebuie facuta din timp.
Acolo vei primi sfaturi importante pentru ingrijirea danturii micutului tau.

In cazul unei carii, tratamentul este asemanator cu cel efectuat la adulti. "Se curata caria in mod normal, ca si in cazul unui adult. Daca se ajunge la nerv, se optureaza si se face tot posibilul pentru ca dintele sa fie pastrat," explica dr. Oprea.

Daca neastamparatul tau a cazut si si-a spart un dinte, du-l imediat la stomatolog pentru tratament. Spartura "se poate repara cu ajutorul glassionomerului (ciment cu ionomer de sticla), care contine si elibereaza fluor in permanenta," declara dr. Oprea.


Sfaturi de ingrijire

Dr. Mircea Oprea, medic specialist stomatologie generala, iti ofera cateva sfaturi pentru pastrarea dintilor sanatosi:

  • Periajul trebuie sa se faca de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de culcare;
  • Dupa periaj, este recomandata folosirea unui lac protector cu fluor;
  • Periuta de dinti folosita trebuie sa aiba perii moi, iar pasta de dinti sa nu depaseasca marimea unui bob de mazare;
  • Consumul de dulciuri trebuie limitat;
  • Dupa ce micutul tau consuma dulciuri, este indicat sa se efectueze un periaj;
  • Ata dentara nu este recomandata, pentru ca este greu de folosit si raneste gingiile;
  • Nicio carie nu trebuie lasata netratata;
  • Inlocuieste periutele de dinti la 3-4 luni;
  • Sedintele de periaj pot incepe odata ce coroana s-a format si au aparut toti dintii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ciocarlan pe 2 Mar 2012, 16:11
    stomatologie

    Copilul meu nu a avut un canin superior.In urma unui tratament ortodontic,am reusit sa-i facem loc si a aparut la varsta de 16 ani.In prezent caninul aparut se misca.Exista sansa ca fiind primul canin sa fie dinte de lapte ca re va cadea ulterior sa creasca altul?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod