Cauta in 21.308 retete

Dieta de post: simpla, gustoasa si savuroasa!

ZIUA I

Pranz: 1. Bors de dovlecei

Mod de preparare: fierbe 2-3 dovlecei taiati cubulete in putina apa cu un varf de cutit de sare. Strecoara-i si fierbe in zeama 3-4 fire ceapa verde tocata si 2 linguri de orez. Cand s-a fiert orezul pune dovleceii, 1 cana de bors fiert separat, verdeata tocata si mai da-le intr-un clocot. Stinge focul si presara patrunjel verde.

2. Mamaliga cu ciuperci

Mod de preparare: caleste 150 g ciuperci taiate cu un catel de usturoi tocat, o lingurita de ulei de masline, sare si piper si stinge-le cu o cana de apa fiarta. Lasa-le pe foc pana se inmoaie. Rastoarna mamaliga (300 ml apa si 2-3 linguri malai); peste ea pune ciupercile si presara patrunjel verde.

Cina: pilaf cu ardei si boabe de porumb

Mod de preparare: se face un pilaf din 100 g orez, 2 lingurite ulei, o ceapa tocata, 1 catel de usturoi, 1 lingurita sare si 400 ml apa. Amesteca-l cu o jumatate de cana de ardei gras taiat, rondele de masline si 100 g boabe de porumb din conserva. Pentru a obtine un gust aromat, adauga busuioc verde.


ZIUA II

Pranz: Mazare cu marar
 
Mod de preparare: fierbe o ceapa mica (3-4 fire ceapa verde) cu 1 lingurita ulei si 1 cana de apa pana se inmoaie; adauga 250 g mazare boabe si las-o sa fiarba. Pune 2-3 lingurite pasta de tomate si mai fierbe 15 minute. Potriveste la gust cu sare si o lingurita de zahar si adauga mararul tocat.

Cina: Cartofi fierti cu mujdei de usturoi
 
Mod de preparare: fierbe 2-3 cartofi in coaja, curata-i, taie-i cubulete si amesteca-i cu mujdeiul frecat cu putina sare, 1 lingurita de ulei si apa minerala. Mananca-i fierbinti cu o salata de untisor: 1-2 legaturi de untisor, 1 lingurita ulei de masline, sare si zeama de la o lamaie.


ZIUA III

Pranz: 1. Ciorba de sfecla

Ingrediente: 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 1 felie de telina, 1 sfecla potrivita curatate si date pe razatoarea mare;
Mod de preparare: toate ingredientele se calesc in 2 lingurite de ulei. Se sting cu 500 ml apa clocotita si se fierb acoperit. Se adauga 1 cartof taiat cubulete si se mai fierb 15 minute. Se acreste cu zeama de lamaie si se presara patrunjel verde.

2. Varza calita

Mod de preparare: spala 1 varza mica murata in mai multe ape, toac-o fideluta si stoarce-o. Incinge 2 lingurite ulei si pune varza la calit la foc mic, pana se inmoaie. Adauga 2 lingurite bulion, sare, piper, cimbru si 2 foi de dafin. Las-o in cuptorul incins 20 minute.

Cina: Cartofi copti cu tofu afumat
 
Mod de preparare: spala 2-3 cartofi si coace-i in cuptor. II poti taia pe jumatate si ii poti consuma cat sunt calzi cu tofu (branza vegetala) afumat ras deasupra si salata verde cu ceapa si lamaie.


ZIUA IV

Pranz: Mancare de fasole verde

Mod de preparare: fierbe 200 g fasole verde congelata in apa clocotita cu sare. Strecoara si asaza intr-un vas un strat de pastai, un strat de felii de rosii, sare, piper si cativa stropi de ulei, alt strat de fasole, iar deasupra rosii. Da la cuptor pana scade sosul si presara patrunjel tocat. Se poate manca si rece, cu o salata din 1 mar si 1 morcov rase, 2 lingurite zeama de lamaie, 50 ml zeama de portocala, sare, piper.

Cina: Spaghete "a la bolognese" cu soia
 
Mod de preparare: fierbe 100 g spaghete, limpezeste-le si lasa-le la scurs. Fierbe 50 g soia granule in apa cu 1 lingurita de sare si strecoar-o. Caleste o ceapa in 1 lingurita ulei, pune 2 rosii date pe razatoare, sare, piper, oregano si usturoi pisat, adauga soia si toarna sosul fierbinte peste spaghete. Poti rade deasupra o felie subtire de cascaval vegetal.


ZIUA V

Pranz: 1. Supa-crema de praz
 
Mod de preparare: taie marunt 1 ceapa, 2 fire de praz si 2 cartofi mici curatati. Fierbe-le in 500 ml de apa cu sare, apoi strecoara-le, paseaza-le, da-le prin sita si amesteca-le cu zeama. Pune-le din nou la fiert, adauga 1 lingura patrunjel tocat, 1 lingurita de ulei, sare si piper si serveste cu crutoane din 1 felie paine neagra, uscata in cuptor.

2. Mancare de spanac
 
Mod de preparare: spala si opareste in apa cu sare 250 g spanac, scurge-l si toaca-l. Caleste 1 ceapa mica intr-o lingurita de ulei, adauga spanacul, 2 lingurite de bulion, putina zeama in care a fiert spanacul, sare si piper si mai fierbe-le 10 minute. Presara marar, patrunjel si, eventual, menta tocate fin. Poti pune odata cu bulionul si 1-2 catei de usturoi zdrobiti.

Cina: Salata de conopida cu ciuperci si patrunjel verde
 
Mod de preparare: desfa buchetele o conopida mica si opareste-le in apa cu sare. Caleste 200 g ciuperci tocate cu 1 catel de usturoi si 2 fire ceapa verde intr-o lingurita ulei, pana se inmoaie. Amesteca-le cu conopida scursa, sare, piper, zeama de lamaie si patrunjel.

Variante de mic dejun:  

  • A. 3-4 linguri musli inmuiat cu suc de fructe proaspete (mere, portocale, mandarine) 2 felii de paine graham cu miere;
  • B. 1 felie cascaval vegetal sau tofu si rosii sau 2 felii parizer vegetal cu ardei gras;
  • C. 2 crenvursti vegetali cu mustar.
 
Variante de gustare (la orele 10 si 16):

  • A. Fructe proaspete (mere, pere, gutui, portocale, kiwi, mandarine, grepfrut);
  • B. Sucuri de fructe proaspete, compot dietetic sau lapte de soia;
  • C. 30 g fructe uscate sau seminte (stafide, caise, seminte de dovleac, nuci, alune sau migdale neprajite si nesarate).

Comentarii (4)

  • Iulia  pe 17 dec 2008, 10:26
    Hm!!!!

    Interesant, dar pentru asta ar insemna sa nu ai serviciu si stai mai mult in bucatarie decat la birou... Greu...

  • elena  pe 17 dec 2008, 09:38

    Foarte dragut articolul, desi mi-ar fi placut sa fi avut mai multe retete de post. totusi, se stie ca produsele vegetale, cele pe care le-ati propus pt micul dejun, respectiv parizer vegetal, cremvusti, etc, nu sunt deloc sanatoase. Deci va astept si cu alte propuneri:)

  • dana  pe 17 dec 2008, 21:50

    Trebuia sa scrieti mai devreme nu acum cand mai e o saptamana pana la Craciun...

  • simona  pe 21 dec 2008, 20:57
    Buna reteta

    Sa scrieti si dupa sarbatori retete de slabit.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod