Depresia duce la aparitia bolilor de inima

Cercetatorii sustin ca persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare ar trebui testati si tratati impotriva depresiei deoarece aceasta le poate afecta calitatea vietii, agravand in acelasi timp si starea generala de sanatate.
Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Americana a Inimii depresia apare de 3 ori mai frecvent in randul bolnavilor de inima, care deja au suferit un atac de cord decat in randul celorlalte persoane. Mai mult, femeile tinere se pare ca prezinta un risc mai ridicat de a suferi de depresie dupa un infarct.


Creste intensitatea durerilor

"Afectiunile cardiovasculare pot contribui la aparitia depresiei din cauza stresului si grijilor ce sunt produse de respectivele afectiuni. Depresia inrautateste aceste conditii medicale, slabind sistemul imunitar si crescand intensitatea durerii. In anumite cazuri depresia este cauzata chiar de medicatia prescrisa pentru a trata afectiunile", a declarat Lavinia Condrea, psiholog la Clinica de Diagnostic "Gral Medical".

Totodata psihologul Lavinia Condrea a adauga ca "anxietatea somatica din timpul depresiei prin proiectiile somatice provoaca la nivelul tulburarilor cardiovasculare, palpitatii, cefalee etc".
 

Depresia conduce la atac de inima

In acest contest trebuie mentionat ca depresia conduce la atac de inima, deoarece din cauza depresiei persoana pur si simplu uita sa manance regulat si sanatos si sa faca miscare/exercitii in schimb aceste persoane fumeaza foarte mult, iar riscul de infarct creste odata cu numarul de tigari fumate in fiecare zi.


"Studii recente realizate in Australia demonstreaza faptul ca la baza bolilor cardiace stau nu numai factorii fizici, ci si izolarea sociala si depresia, care pot fi factori declansatori pantru bolile cardiace. Mai mult tot aceste studii realizate in America si Australia, sustin ca depresia pare sa favorizeze dezvoltarea depunerilor de grasime si colesterol in vasele sangvine, despre care se stie ca ar conduce la cresterea riscului de accident vascular cerebral, al infarctului miocardic etc", a adaugat Lavinia Condrea.

Depresia este o afectiune extrem de parsiva, care se instaleaza fara ca persoana sa isi dea seama. De exemplu, persoanele varstnice care sunt spitalizate pot intra intr-o stare depresiva daca sunt rar vizitate de catre persoanele dragi, astfel, acestia nu mai mananca... si iata cum au intrat in cercul vicios al depresiei.

"In prezent, oamenii nu mai prezinta interes sau placere pentru anumite lucruri, parca nu mai pun mare pret pe viata, iar din aceasta cauza oamenii sunt depresivi si lipsiti de speranta", este de parere psihologul Lavinia Condrea.


Inima este organul afectivitatii


"Atunci cand suferim sau suntem tristi, nu intamplator obisnuim sa spunem "ma doare inima".
Cand aceata tristete este dusa in noi pe termen lung, sau cand starile noastre fluctueaza, fiind cand bune, cand rele, ele pot influenta inima ca organ, in ceea ce numim o tulburare psihosomatica, cand starea noastra psihica isi pune amprenta asupra corpului nostru. Si asta pot aparea probleme cu tensiunea arteriala, probleme cu pulsul. Cu cat organismul este mai subred, cu atat mai expus este la aparitia unei boli
", a completat psihoterapeutul nostru Lena Rusti.

La fel cum psihicul nostru influenteaza fizicul, acest lucru se intampla si invers. O persoana care are inima afectata, va fi mai vulnerabila si mai predispusa la depresie, ceea ce numim o boala somatopsihica (afectiunea unui organ influenteaza starea noastra psihica).

Intr-un fel, nici nu stim unde a aparut mai intai vulnerabilitatea. De exemplu, o persoana nervoasa, agitata, nesigura isi suprasolicita inima ca organ si apare un infarct. "Boala somatica o impiedica sa se mai manifeste in singurul mod in care stia sa o faca (care era unul gresit si lipsit de respect si fata de el, si fata de mediu) si atunci cade in depresie, pentru ca are sentimentul ca nu mai stie sa traiasca sau ca nu mai are sens sa o faca.
Si atunci ne intrebam, sursa problemei este modul in care isi exprima el emotiile de la bun inceput, sau infarctul? In orice caz, odata ajuns in aceasta situatie, sau cat mai devreme inainte ca ea sa apara, e important sa inveti nu doar sa ai grija de organul tau fizic, ci si de emotiile tale
", mai precizeaza psihoterapeutul Lena Rusti.


Bolile de inima - prima cauza de mortalitate pe plan mondial

In prezent bolile cardiovasculare reprezinta prima cauza de mortalitate pe plan mondial, fiind raspunzatoare de decesul a 17 milioane de oameni in fiecare an, 1 din 3 oameni dececand prin boala coronariana. Nici in Romania situatia nu este mai incurajatoare, deoarece mortalitatea cauzata de bolile de inima se poate exprima prin cifre care ar trebui sa starneasca nu doar o mare ingrijorare, ci si luarea unor masuri imediate. Situatia este cu atat mai alarmanta, cu cat aceste evenimente apar din ce in ce mai frecvent la varste fragede.

Faptul ca persoanele cu afectiuni cardiovasculare pot suferi si din cauza depresiei este un lucru important care trebuie stiut, deoarece medicii trebuie sa aiba in vedere aceasta latura pentru a indentifica persoanele depresive si apoi indemnate sa urmeze tratamente specializate.

 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claudia pe 1 Aug 2009, 15:46
    inima

    se poate muri din cauza discopatiei ischemice?

    1
    0

  • corina pe 29 Oct 2008, 15:49
    depresie

    Este un subiect destul de interesant si nu e de mirare ca la ora actuala romania se confrunta cu cat mai multe cazuri depresive motivele le cunoastem cu toti asa ca .....

    0
    0

  • alexandra pe 29 Oct 2008, 01:25

    Foarte interesant articol... din pacate si eu am fost diagnosticata cu depresie dar sper sa trec!! Simt dureri puternice in piept si la inima in special! Sper nimic grav...

    0
    0

  • mihaherli pe 14 Oct 2008, 17:56

    Acest articol mi-a placut tare mult. Am avut multe de invatat. Am suferit si eu de o depresie puternica acum cativa ani, depresie din care am iesit foarte greu. Mama mea este cardiaca si cu hipertensiune arteriala si am vazut ca si ea are stari depresive foarte dese, dar de la mine nu accepta niciun sfat. Va felicit pentru ceea ce a-ti scris si va doresc mult succes in continuare. Voi recomanda prietenilor mei acest articol. Mihaela - consultant wellness-

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod