Dependenta de cafea

Cafeaua este una din putinele substante care creeaza dependenta si care are un grad mare de acceptanta in randul populatiei. Pentru fiecare studiu care sa iti spuna cat de nociva este cafeaua, vei gasi unul care sa iti spuna cat de buna este ea.

Cafeaua este una din putinele substante care creeaza dependenta si care are un grad mare de acceptanta in randul populatiei. Pentru fiecare studiu care sa iti spuna cat de nociva este cafeaua, vei gasi unul care sa iti spuna cat de buna este ea.

 

Pe de o parte, este excitant nervos, care nu este benefic organismului, pe de alta parte auzi ca bautorii de cafea sunt mai putin expusi la demente la varsta a treia. Pe de o parte ti se spune ca este sursa a celulitei, pe de alta parte citesti ca dimpotriva, dinamizeaza circulatia si te ajuta sa elimini apa din organism.

Si lista poate continua.

Care este decizia rationala pe care sa o poti lua, dincolo de toate aceste informatii contradictorii de multe ori, cu privire la relatia ta cu cafeaua?

1. Daca esti bautoare de cafea, monitorizeaza-ti starile. Daca te doare stomacul dupa ce bei cafea, asta nu e un semn bun. Si oricat de multe articole pro ai citi, tie nu iti face bine.

2. Vezi masura in care te simti dependenta de cafea, sau de ritualul cafelei. Daca te simti treaza oricum in timpul zilei, dar te simti bine sa iti sorbi cafeaua de dimineata pe terasa, atunci acesta e rasfatul tau si la cat de multe lucruri aiurea ti se intampla oricum zilnic, e pacat sa te mai sabotezi si singura, luandu-ti placeri mici, dar consistente.
Asa ca masoara-ti sorbiturile in unitati de placere si asuma-le cu responsabilitate.

3. Daca sorbi cafeaua din reflex si cei din jur ajung sa iti spuna ca esti la a patra sau a cincea ceasca, oricat de lungita este cafeaua, aceasta poti fi explicatia faptului ca obosesti mai repede decat te-ai astepta, te simti mai agitata de dupa amiaza si, chiar daca esti agitata, nu e in mod constructiv, pentru ca, pe de alta parte, ti-a scazut puterea de concentrare si de implicare in executarea sarcinilor.

Asta e o situatie in care cafeaua nu te ajuta si poti inlocui obiceiul sorbirii cafelei cu cel al unui alt lichid, mult mai nevinovat, cum este apa.
Acorda-ti suficient timp ca sa asimilezi schimbarea si va fi mai placut decat ai crede.

4. Daca aceasta licoare te dinamizeaza, dar simti ca iti face rau, fara a putea insa sa renunti la ea, ia masuri de ocrotirea a propriului organism. Astfel, poti alterna cafeaua decofeinizata cu cea normala, sau poti alege variante mai "usoare", in loc de un espresso scurt unul lung, sau foarte lung, in care mai poti pune si lapte.

Una peste alta, tu te cunosti cel mai bine. Si daca ai curajul sa recunosti masura in care acest obicei iti este sau nu benefic, poti sa aduci situatia in avantajul tau, folosind cafeaua in masura in care iti este folositoare si iti este confortabil sa o faci.
 

 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Elena pe 1 Nov 2010, 09:52
    DEPENDETA DE CAFEA LA CEL MAI AVANSAT MOD POSIBIL

    Sunt disperata. Va rog sa ma ajutati!!! Mama e dependenta de cafea. Face crize groaznice, la modul ca nu mai stie de capul ei, nu mai poate merge, nu mai poate vorbi, plange. E ingrozitor. Refuza sa mearga la medic. Arata ca un om beat.Traiesc un cosmar

    0
    0

  • Elena Popescu pe 15 Apr 2008, 12:07
    Cafeaua benefica sau nu?

    Se spune ca o cafea mica pe zi este benefica pentru persoanele hipotensive, pentru cei care au tensiunea arteriala mare sau oscilanta nu este benefica. Cafeaua da energie pe moment si ulterior mai avem nevoie de energie, asa se trezesc unii ca au baut 4-5 cafele pe zi si nu au mancat aproape nimic. Cafeaua reduce pofta de mancare. Bine ar fi sa o inlocuim cu ceai verde este mult mai benefic pentru sanatate .www.slabesteusor.ro gasiti produsul cu ceai verde Thermojetics Herbal Concentrate cu extract de ceai verde, un tonic si energizant fara efectele adverse ale cafelei.

    0
    0

  • Daena pe 5 Apr 2008, 20:41
    Nu schimbi obiceiul doar cafeaua

    De ce sa renuntam la cafea cand putem savura una benefica si terapeutica cu cofeina aproape zero, insa care are un efect energizant si revigorant? O ceasca Gano deliciosa de sanatate. Poti citi despre ea la www.ganoterapia.ro

    0
    0

  • gabi pe 1 Apr 2008, 18:05
    Un rau necesar?

    Interesante sfaturi si intelepte!

    0
    0

  • Nicola Lavinia pe 31 Mar 2008, 11:05
    Cafeaua , un rau necesar?

    Un articol excelent ale carui sfaturi voi incerca sa le urmez. In sfarsit, un artcol rezonabil despre cafea si efectele ei! Felicitari!

    0
    0

  • Dia pe 30 Mar 2008, 10:33
    Cafeaua e buna

    Sunt o bautoare de cafea, pasionata de gustul si aromele de cafea, dar nu dependenta... Cred ca in cantitati mari, poate face rau, dar depinde de fiecare cat si cand trebuie sa refuze o cafea...

    0
    0

  • alina arghirescu pe 29 Mar 2008, 19:12
    Bune sfaturi

    Apreciez articolul, iar faptul ca azi dimineata m am intalnit cu un vecin operat de coxartroza, vreau sa mai adaug si eu ceva = atentie la faptul ca multa cafea dauneaza, mananca ceva calciu din oase ! si ne face mai nervosi ! Eu am trecut pe Inca sau ORZO din plafar, adaug un pic de lapte de soia tot din plafar pt ca este mai ieftin, si fac un nes cu care mi pacalesc robia gustului, restul e doar CAN-CAN pt a cita ceva dragut ! va doresc pace si bucurie in suflet si lumina in fiecare clipa a vietii dv.!

    0
    0

  • wall pe 29 Mar 2008, 13:42
    Cafeaua...

    Da, simt ca ma rasfat in fata unei cesti cu cafea aburinda... dar simt ca organismului nu-i place la fel de mult. Ar cam trebui sa o elimin din viata mea...

    0
    0

  • Viorel Silisteanu pe 29 Mar 2008, 11:47
    Cafeaua este nociva

    Am fost fumator si am avut taria sa renunt definitiv la tigari, considerand ca este otrava ptr. organism si nu numai... Am baut cafea in fiecare dimineata si am constatat ca nu-mi este de folos, din contra aceasta imi facea rau, imi crestea tensiunea, ma durea stomacul, aveam ameteli, etc. Am reusit cu vointa sa nu mai beau si acum ma simt mai bine. Am inlocuit-o cu ceai Rooibos, energizant si in acelasi timp calmant, hipotensiv. Ma felicit, stiind ca multi nu au vointa. Cafeaua este un drog, multi nu constientizeaza acest lucru.

    0
    0

  • ioana tudor pe 29 Mar 2008, 10:48
    Cafea sanatoasa

    Exista si cafea sanatoasa din ciupercile Ganoderma lucidum, se distribuie de undeva din jud. Brasov. Ma puteti contacta si pentru alte informatii.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod