De ce e important sa depistam devreme cancerul ovarian?

Daca este depistat in faza precoce, cancerul ovarian poate fi operat fara sa afecteze fertilitatea, arata un studiu aparut in publicatia Cancer Research. Nu lasa sa treaca un an fara un control ginecologic de rutina!
In cele mai multe cazuri, cancerul ovarian apare dupa varsta de 50 de ani, insa specialistii spun ca 17% dintre cazuri se dezvolta la femeile sub 40 de ani. Este greu de depistat in faza incipienta, deoarece simptomele sunt usoare sau inexistente pana cand boala ajunge in stadiu avansat. Potrivit Institutului American de Cancer, cele mai intalnite simptome sunt: dureri pelviene si abdominale, sangerari vaginale, menstruatie neregulata, dureri inexplicabile de spate care se inrautatesc, stare de oboseala, balonare, greata, voma sau lipsa poftei de mancare.

Avand in vedere numarul tot mai ridicat de femei tinere afectate de cancer ovarian, numeroase cercetari s-au orientat spre dezvoltarea unor optiuni care sa nu afecteze fertilitatea. Trebuie sa stim ca tratamentul traditional al cancerului ovarian implica extirparea ovarelor si a uterului, fapt care conduce la incapacitatea unei femei de a mai ramane insarcinata.
Insa, daca este diagnosticat in faza incipienta, cercetatorii de la Colegiul Medicilor si Chirurgilor de la Universitatea Columbia au descoperit ca poate sa fie operat fara sa afecteze fertilitatea.

"Daca pacienta este tanara si vrea sa ramana insarcinata in viitor nu are nevoie de histerectomie (extirparea uterului) sau de castrare totala. Este mult mai sigur sa apelam la o procedura de conservare care nu influenteaza eficienta unui tratament, dar ii permite pacientei sa-si indeplineasca visul de a da naste. Asadar, daca vorbim despre stadiul I al bolii, vindecarea este se poate realiza", explica dr. Beth Karlan, directorul Institutului "Women's Cancer Research", citat de cotidianul american Los Angeles Times. De asemenea, exista numeroase studii care demonstreaza ca o femeie poate sa ramana insarcinata, chiar si dupa un tratament chimioterapic.

Etapa urmatoare a cercetarii consta in a stabili daca aceasta procedura de conservar poate sa fie recomandata tuturor femeilor tinere care sufera de cancer ovarian in stadiu incipient, dupa cum precizeaza dr.
Jason Wright, coordonatorul studiului. Insa, pentru moment aceasta optiune rezonabila trebuie sa fie luata in calcul atat de medic, cat si de pacienta.


Ecografia transvaginala, mai exacta in identificarea cancerului ovarian

Ecografia transvaginala este mai exacta in stabilirea diagnosticului de cancer ovarian, potrivit medicilor de la Universitatea Kentucky citati de publicatia Medical News Today.

Ei au selectat 272 de femei dintr-un lot de 31.748 de femei incluse intr-un proiect al universitatii care si-au facut anual o ecografie transvaginala pentru a compara care dintre metodele de diagnostic sunt mai eficiente in stabilirea unui diagnostic de cancer ovarian.

Rezultatele arata ca ecografia transvaginala are capacitatea de a detecta o posibila malignitate la nivelul ovarelor in 73% din cazuri, in vreme ce simpla analiza a simptomelor prezente la pacienta s-a dovedit eficienta in depistarea formatiunilor benigne.


Terapia cu hormoni creste riscul de cancer ovarian

Femeile care urmeaza terapie hormonala dupa menopauza sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian, pericolul ramanand ridicat chiar si la doi ani dupa ce tratamentul cu estrogen a incetat, precizeaza un studiu aparut in publicatia "Journal of the American Medical Association" si citat de CNN.


Chiar si o terapie de scurta durata (mai putin de patru ani) este asociata cu o crestere cu 30 - 40% a riscului de cancer ovarian. Si in trecut, hormonoterapia a fost legata de o serie de probleme de sanatate. De exemplu, un studiu din 2002 a aratat ca femeile care iau hormoni o perioada indelungata prezentau un risc ridicat de a face cancer la san, atac cerebral sau boli de inima.


Obezitatea creste riscul de cancer ovarian cu 80%

Femeile supraponderale prezinta un risc mai mare de a suferi de cancer ovarian fata de cele cu o greutate normala, informeaza

Oamenii de stiinta cred ca aceasta legatura dintre obezitate si cancerul ovarian apare din cauza tesutului adipos, care retine excesul de grasime in jurul stomacului si care secreta estrogen (hormonul feminin). Se pare ca acest hormon poate stimula cresterea celulelor ovariene si joaca un rol important in aparitia cancerului.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 95.000 de americance cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, pe o perioada de de 7 ani.
Conform autorului studiului, dr. Michael Leitzmann, aceste descoperiri sustin ipoteza conform careia obezitatea duce la cresterea riscului de cancer ovarian, in mare parte din cauza hormonilor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod