Cum sarbatoresc adolescentii Revelionul?

Pentru mai toata lumea Revelionul este asociat cu o petrecere, cu familia sau cu prietenii, cu multa muzica, dans, distractie, artificii, sampanie... insa cum se desfasoara aceasta petrecere in randul adolescentilor?
Tinand seama de faptul ca adolescentul se afla la trecerea dintre copilarie si maturitate, iar dorinta de a fi independent este foarte mare, toti adolescentii isi doresc sa petreaca Revelionul fara parinti sau alti adulti.


Sursa de tensiune si conflict intre copii si parinti

Aceasta dorinta este adesea sursa de tensiuni si conflicte deoarece unii parinti nu accepta plecarea la munte sau petrecerea pana dimineata intr-o locatie necunoscuta sau intr-un anturaj pe care il socotesc daunator. Pe de alta parte, revelionul este asociat ca orice petrecere din timpul noptii cu o multime de pericole dintre care cele mai raspandite sunt: alcoolul, fumatul, sexul, violenta, conducerea masinii.

Este drept ca in noaptea de Revelion au loc multe accidente si sursa lor este tocmai sfidarea limitelor. Pentru multi oameni, a te distra inseamna a putea face orice. Aici intra toate abuzurile, de la cele alimentare, de alcool, violenta etc.


Revelionul este perceput ca o noapte in care totul e permis!


Din pacate pentru multe persoane asa este.
O parte dintre ele sunt adolescenti care asteapta aceasta petrecere tocmai pentru a face ceea ce niciodata nu pot. Si de aici, multe probleme.

In general, petrecerile din timpul noptii aduc cu ele fumat, alcool si sex, galagie, violenta, ignorarea cenzurii, motiv pentru care parintii sunt foarte ingrijorati. Si un aspect foarte important este ca in grup limitele sunt mult mai fragile si mai instabile. In grup, multe lucruri care individual pareau imposibile, devin posibile.

Alcoolul si "atmosfera" induc si ele o stare greu de controlat si gestionat. "Daca toata lumea face asa, fac si eu asa", este adesea justificare adolescentilor. "Toate colegele mele au iubit", "Toti prietenii mei beau, vor rade de mine daca nu beau si eu" - este vorba in toate cazurile de integrarea intr-un grup, de acceptarea unor conditii de aderare. "Trebuie sa fii ca ei, sa faci ce fac ei, sa-ti placa ce le place lor pentru a face parte din grupul lor".



Raman izolat sau fac ce fac si altii!

Iata o mare piatra de incercare atat pentru adolescenti, cat si pentru parinti. A ramane izolat sau a face ce fac ceilalti - o dilema dar si un pret!

Pretul este renuntarea la propriile convingeri, conceptii, la cele cu care ai fost crescut, la limitarile impuse de parinti. Sigur ca aceasta este una dintre situatii, cea care da nastere problemelor. Exista multe altele, in care adolescentul reuseste sa "impace" distractia cu limitele sa sa-si gaseasca moduri de a se simti bine fara sa se puna in pericol.

Revelionul este asteptat cu multa ardoare si cu mute asteptari, unele dintre ele foarte mari. A fi in centrul atentiei, prin imbracaminte, coafura, comportament, prin muzica sau stilul de a dansa, prin ce bei, ce poti, cat esti de "tare", cat esti de "smecher" etc. Deci este o etalare de forte!

Daca o privim din punct de vedere sexual, poate fi considerat un ritual de curtare, de seducere a posibililor parteneri sau o lupta cu eventualii adversari.



Conflict intre generatii sau compromis?

In adolescenta, exista multe conflicte interioare si exterioare. Cele exterioare se refera la conflictul dintre generatii, in special cu parintii dar si cu bunicii sau cu fratii mai mici si la conflictele cu cei de aceeasi varsta bazate pe rivalitate.

Conflictele interioare sunt intre impulsuri, dorinte, temeri incompatibile intre ele si pentru care adolescentul nu poate gasi o cale de mijloc sau un compromis.

Toate tendintele si manifestarile extreme, toate excentricitatile si incalcarile regulilor sunt situatii de a iesi din aceste conflicte carora nu le pot gasi o rezolvare sau pe care nu le pot intelege. Astfel incat de multe ori conflictul cu parintii nu este decat exteriorizarea unui conflict interior.

Si in cazul Revelionului, apar manifestari exagerate, cereri care depasesc posibilitatile familiei, sfideaza regulile. Ele ajung sa aiba asemenea proportii pentru ca imaginea pe care noaptea de trecere dintre ani o are in mintea noastra.



Imbina siguranta cu distractia!

Problema sigurantei si a protejarii adolescentilor se pune intotdeauna in astfel de cazuri. Cum sa prevenim situatii periculoase, accidente, evenimente nedorite care pot transforma o sarbatoare intr-o tragedie? Tot atatea intrebari pentru parinti...

Pe de alta parte, vedem ca multe familii au gasit deja solutii care convin atat adolescentilor cat si parintilor. Petrecerea la munte cu alte familii care au adolescenti ceea ce presupune atat "a fi doar intre ei" cat si "impreuna cu parintii" este un exemplu de imbinare a sigurantei cu distractia.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tatar andreea pe 19 Apr 2009, 16:49
    nu e tare

    nu e tare as vrea ceva mai tare

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod