Cum influenteaza animalele de companie starea de sanatate a stapanilor?

Efectele pozitive pe care animalele de companie le au asupra vietii posesorilor de astfel de exemplare au fost demonstrate de-a lungul timpului de diverse cercetari stiintifice. Fie ca este vorba despre un caine, o pisica sau un cal, simpla prezenta a unui animal poate imbunatati semnificativ atat calitatea vietii omului cat si starea de sanatate a acestuia.
Eforturile de ingrijire pe care posesorii de animale le fac pentru necuvantatoarele lor sunt rasplatite de acestea intrucat ele pot influenta pozitiv starea de sanatate a oamenilor, cateodata in mod total neasteptat. Animalele de companie pot micsora riscul aparitiei bolilor de inima, controleaza nivelul stresului si uneori pot "mirosi" unele boli grave. De fapt, cu cat esti mai atasat de animalul tau, cu atat influenta lui pozitiva asupra sanatatii tale este mai mare.

Specialistii de pe Living.health.com prezinta efectele pozitive pe care le au sase animale de companie asupra sanatatii stapanilor:


1. Cainii

Cercetarile arata ca prezenta acestora ii ajuta pe stapani sa aiba valori normale ale tensiunii arteriale, colesterolului si trigliceridelor. De asemenea, posesorii de caini traiesc mai mult dupa ce au suferit un atac de inima si fac mai multa miscare decat persoanele care nu au un exemplar. "Cainii au un efect remarcabil in ceea ce priveste fericirea si longevitatea oamenilor", este de parere dr. Marty Becker, autorul The Healing Power of Pets. "Simpla atingere a unui caine este asemanatoare cu un tratament la spa. Dupa numai un minut sau doua corpul elibereaza substante precum dopamina si serotonina", mai spune specialistul. La toate acestea se mai adauga modul remarcabil al cainilor de a detecta cancerul si de a anticipa episoadele epileptice.

Singurii care nu se pot bucura de aceste beneficii sunt cei care sunt alergici la parul cainilor.
Daca ai o astfel de problema, dar iti doresti un exemplar canin, specialistii recomanda alegerea unui animal cu parul scurt sau caruia nu ii cade foarte mult parul.


2. Pisicile

"Acestea isi pot ajuta stapanii sa se elibereze de stres la fel de mult ca si cainii, doar ca studiile in acest sens sunt mai putine fata de cele care arata beneficiile de pe urma cresterii unui caine", este de parere Alan Beck, directorul The Center for Human-Animal Bond de la Purdue University School of Veterinary Medicine. Totusi, mai multe studii arata efectele benefice pe care le au aceste animale asupra sanatatii stapanilor. Unul dintre acestea sugereaza ca atat cainii cat si pisicile pot contribui la destresarea stapanilor. De asemenea, un alt studiu efectuat la Universitatea din Minnesota a demonstrat faptul ca persoanele care nu au pisici sunt supuse unui risc cu 40% mai mare de a muri din cauza unui atac de inima fata de persoanele care au o astfel de felina.

Desi alergiile la parul de pisica sunt mai frecvente decat cele la parul de caine,  dr. Alan Beck spune ca, in cazul copiilor, este de preferat sa fie lasati sa se joace cu puii de pisica pentru ca cele mai multe alergii le dezvolta copiii care nu au avut niciodata contact cu aceste animale.


3. Pestii

Un acvariu este alternativa cea mai buna daca esti stresat sau alergic la parul de caine sau de pisica si nu iti poti lua un animal cu blanita.
"Cand te uiti la pestii din acvariu este ca atunci cand  asculti muzica", spune Dr. Becker. Multe studii au demonstrat faptul ca petrecerea timpului in natura elibereaza oamenii de stres si ajuta la imbunatatirea starii de sanatate, iar un acvariu cu pesti este un lucru asemenator cu acesta. "Un acvariu este un mic ecosistem pe care ti-l aduci in casa", adauga Dr. Becker.

Daca un pacient care se pregateste de o interventie la dentist priveste un acvariu timp de 20 de minute, este mai putin stresat de operatie, efectul fiind asemanator cu cel al hipnozei, arata un alt studiu.


4. Pasarile

"Prietenii oamenilor de multi ani, abia acum pasarile au fost recunoscute pentru efectele beneficile pe care le au asupra sanatatii oamenilor", spune Dr. Gregg Takashima. La fel ca si pestii, aceste vietuitoare aduc natura in casa ta, avand efect relaxant si chiar energizant asupra ta. Nu este neaparat nevoie sa iti cumperi o colivie si sa le tii in casa, spun specialistii. Daca le privesti in curte, efectul asupra sanatatii este acelasi. De asemenea, poti incerca o versiune DVD: s-a demonstrat ca daca un om stresat priveste imagini cu pasari, primate sau pesti, ii scade tensiunea arteriala.


5. Caii

Aceasta lista nu ar fi completa fara ei, spun specialistii. "Castigand controlul asupra unui cal, un animal care este mai mare decat tine, e ca si cand ti-ai controla problemele din viata", explica Dr.
Becker. De aceea, aceste animale sunt folosite in mai multe programe si terapii care ajuta mai multe categorii de persoane: femei abuzate, persoane cu dizabilitati sau care au probleme de alimentatie. "Calaritul ajuta foarte mult persoanele imobilizate in scaunul cu rotile, dandu-le senzatia de libertate", spune Dr. Takashima.


6. Hamsterii

Acestia, la fel ca si alte "animale de buzunar", precum porcusorii de Guineea, sunt prieteni de nadejne ai omului. De asemenea, pot ajuta copiii sa experimenteze ideea de responsabilitate si de apreciere pentru viata sau moarte. Totusi, American Academy of Pediatrics nu recomanda cresterea acestor animale persoanelor care au copiii mai mici de 5 ani intrucat hamsterii sunt purtatori de salmonella si-i pot imbolnavi pe micuti.


Zooterapia si beneficiile asupra sanatatii

Animalele din lista de mai sus, dar si altele (de exemplu, iepurii, delfinii, magarii sau vacile) sunt folosite de specialisti in scop terapeutic, actiune ce poarta denumirea de zooterapie. Aceasta este un program de ingrijiri pe care un terapeut le foloseste cu scopul de a mentine sau ameliora problemele de natura psihologica, emotionala sau sociala pe care le au anumite categorii de pacienti. Astfel, anumite animalele de companie ajuta in recuperarea copiilor cu diferite dizabilitati, este benefica batranilor care si-au pierdt in timp anumite abilitati, ajuta persoanele stresate sa depaseasca momente dificile din viata lor si lista poate continua.

Zooterapia este utilizata in spitale, azile de batrani, centre pentru copii cu deficiente etc. Terapiile in care au fost folositi delfinii, de exemplu, au ajutat copiii autisti sa-si dezvolte capacitatile de concentrare si memorare.
De asemenea, zooterapia s-a dovenit utila pentru pacientii internati in spital intrucat ii face pe acestia sa raspunda mai rapid la tratamentul medicamentos si sa-si depaseasca frica si durerea.
 

Ce animale sa nu cresti in casa?

Specialisti atrag insa atentia ca nu este indicat ca unele animale sa fie crescute in casa deoarece reprezinta un pericol pentru sanatea oamenilor. Dintre acestea fac parte:

  • broastele testoase - acestea sunt purtatoarele virusului care transmite salmonella si de aceea iti pot pune in pericol sanatatea;
  • primatele - specialisti avertizeaza ca, pe langa faptul ca acestea pot deveni violente, maimutele sau cimpanzeii pot transmite boli precum variola sau tuberculoza;
  • sconcsii - aceste animale sunt mai populare in strainatate, romanii nepreferand astfel de specimene. Totusi, daca te-ai gandit sa domesticesti un astfel de animal, afla ca nu este deloc indicat pentru sanatatea ta. Specialistii avertizeaza ca ei pot transmite rabie.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • AnXa pe 16 Iun 2010, 15:24
    FALS

    Salmonella e o bacterie NU un virus si rabie poate sa transmita si caini, pisicile, etc nu numa sconcsul, dar de aia ii vaccinam.

    0
    0

  • IOANA BOBOCEA pe 22 Dec 2009, 09:26
    PISICA VINDECATOARE

    ZOOTERAPIA este excelenta intradevar,eu in anul 2003 am avut 3 AVC(accidente vasculare) ..Studiind apoi cauzele si cautand remedii naturiste am aflat cu uimire de "pisica" si am constatat ca intradevar pisica mea dormea pe a mea perna ..de ce ? pentru ca acolo "unde sta pisica ,sa nu stai " spune o vorba din popor ...era vorba de un NOD HARTMANN care produce afectiuni grave ca AVC,CANCER,,etc..au trecut anii si am de venit un excelent terapeut cu multiple calificari energetice ,ajutand multe persoane sa-si amelioreze chiar si afectiuni ce pareau "de neameliorat medical"..dar acum am 2 pisici vindecatoare care dorm impreuna cu mine si au constituit unul din remediile naturale care imi permit ca astazi sa nu mai iau nici macar un medicament ,fie el chiar si de intretinere.Arat excelent si ma simt minunat ! e-mail: ioana.bobocea@yahoo.com

    1
    0

  • anonim pe 9 Sep 2009, 17:27

    mi a facut placere sa citesc acest articol deoarece si eu am un catel j uneori imi era teama cand auzeam cazuri cum ca unii stapanii de caini au fost supusi interventiilor chirurgicale datorita parului pe care l au inhalat acum insa m am mai potolit va multumesc>:D<

    0
    0

  • Dana pe 31 Iul 2009, 12:44

    Un caine (orice animal) educat nu creaza probleme. Vorbesc din propria experienta. Si apoi un vecin care scutura tigara sau altele pe balcon ori asculta muzica toata ziua la maxim este si mai suparator.

    1
    0

  • ionica pe 25 Iul 2009, 13:52
    caini in apartament

    cred ca sunteti partinici netinand cont ca o persoana care se bucura ca are un caine in apartament distruge sanatatea mai multor persoane care locuiesc sub acel apartament si psihic dar si par de caine cand le scutura presul sau urina din balcoane pe care le inhaleaza cei nevinovati ca si zgomotul pe care il fac acesti caini.Ce ziceti nu trebuie avut grije si de acele persoane nevinovate care trebuie sa suporte moftul celor cu caini in apartamente la bloc ?

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod