Cum ii poti oferi micutului tau mai mult lapte de la san?

Multe dintre femeile de azi considera ca alaptarea este cel mai bun lucru pe care il pot face pentru copilul lor. Atat timp cat noile mamici nu consuma droguri, alcool, medicamente sau alte alimente care pot afecta puritatea laptelui, acest lucru este adevarat.
Un numar mare dintre aceste femei isi alapteaza copilul timp de 6 - 12 saptamani. Cand sunt pentru prima data mamici, acestea pot realiza mai greu ca detin suficienta cantitate de lapte pentru a-si hrani copilul. La al doilea copil, majoritatea femeilor au incredere in corpul lor ca il hraneste corespunzator pe noul-venit.

Exista insa si cazuri in care mamica nu produce o cantitate suficienta de lapte pentru alimentatia micutului. Chiar si femeile care au o cantitate suficienta de lapte trebuie sa practice anumite tehnici pentru a se asigura ca fluxul de lapte nu va scadea. Aproape toate femeile isi pot mentine sau pot mari acest flux.


Alimentatia mamei este foarte importanta

Primul pas in a-ti pastra cantitatea de lapte este sa ai parte de o alimentatie sanatoasa. "De alimentatia mamei  depinde calitatea laptelui," avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De fapt, bebelusul tau consuma ceea ce tu mananci. Daca tu mananci sanatos, atunci si micutul tau va avea parte de lapte mai sanatos. Un alt motiv este ca mancand sanatos iti vei mentine corpul sanatos, iar un corp sanatos va produce mai mult lapte. Din acest motiv, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, iti recomanda sa urmezi o dieta echilibrata si sa eviti dietele pentru slabit si alimentele picante in acesta perioada, "pentru ca acestea pot provoca pierderea laptelui." 

Pentru o cantitate mai mare de lapte, specialistul iti recomanda "sa consumi cat mai multe ceaiuri cu efect galatogen precum cel de soc sau cel de fenicul (acesta calmeaza si colicii), proteine, oua, fructe, legume si chiar si un pahar de bere (din cand in cand). Evita insa alimentele procesate (mezeluri, pateuri) care afecteaza negativ calitatea laptelui."


Activitatea fizica este buna

Desi exercitiile fizice nu influenteaza direct cantitatea de lapte, precum alimentatia, acestea pot imbunatati abilitatea corpului de a produce lapte. Cu un metabolism bun, o inima puternica si o circulatie mai buna organismul va munci mai mult pentru producerea laptelui. Nu este insa nici momentul in care sa-ti faci un program de 4 ore de exercitii pe zi. Noua mama trebuie sa pastreze suficiente calorii pentru a intretine doua persoane. Suprasolicitarea datorata exercitiilor fizice poate duce la disparitia caloriilor care sunt necesare pentru producerea laptelui. Concluzia este ca sportul este bun, dar cu moderatie.


Relaxeaza-te

Pana in momentul in care mamica se obisnuieste cu ideea de a alapta in public, trebuie sa gaseasca un loc linistit, izolat pentru a fi impreuna cu bebelusul fara sa-si faca griji din cauza persoanelor din jur. Acest lucru ajuta si la intemeierea legaturii dintre mama si copil. Cand mama este relaxata este mai usor pentru corp sa elibereze laptele. Daca aceasta este suparata sau prea nervoasa, laptele nu va veni usor la copil. Dupa cateva saptamani sau luni de alaptare, mama se va simti confortabil sa alapteze in public doar acoperindu-si pieptul si pe micut.


Alapteaza-l de fiecare data cand cere

Alapteaza-ti copilul de fiecare data cand acesta arata ca ii este foame. Cu cat bebelusul se va hrani mai des, organismul va produce mai mult lapte. Majoritatea expertilor recomanda sa incepi fiecare sedinta de alaptat cu sanul cu care s-a incheiat ultima sedinta. Astfel sanul va seca si se va stimula producerea unei cantitati mai mare de lapte. Va ajuta si la protejarea de o posibila infectie produsa de laptele nefolosit prea mult timp din san.

Cat timp copilul este mic, poti apela si la adunarea laptelui in sticle intre sedintele de alaptat, pentru a creste cantitatea de lapte. Aceste sticle pot fi folosite cand copilul este lasat cu o dadaca sau cand tatal vrea sa-l hraneasca.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elena pe 4 Dec 2013, 10:05
    lapte insuficient

    la inceput nici eu nu am avut suficient lapte, i-am dat supliment ca sa nu sufere de foame. bebe s-a nascut mare si mancacios. in timp dupa 1,5 luni deja crescuse productia de lapte, acum foarte rar mai completez cu 30 ml sau 60 ml, depinde de zi si de ce vitamine ii dau. batfa multa!

    1
    0

  • ramina pe 23 Mar 2012, 23:17
    ajutor

    am nascut acum 1 saptamana o fetita ff scumpa dar de vreo 4 zile de cand am venit de la spitat a inceput sa planga,si am observat ca nu am lapte sa se sature si trage aproape nonstop din san,ce treb sa fac ajutatima va rog nu as vrea sa trec pe nan sau alt lapte pfaf va multumesc

    13
    0

  • inesa pe 17 Oct 2010, 22:53
    Mamica cu bebe de 3.5 luni

    sint de acord ca copilul sanatos este hranit cu piept

    5
    4

  • ioana pe 18 Ian 2008, 03:46
    Mamica cu un bebelas de o luna

    Patesc la fel ca si tine, incerc sa mananc cat se poate de sanatos, grane, ulei de peste, beau foarte mult ceai de chimen, 2 litri pe zii. Succes!

    1
    0

  • gabi pe 19 Nov 2007, 12:06
    alaptatul la san

    este f. bine sa alaptezi copilul.Fetita mea are o luna si eu nu prea am lapte dar o pun la san de cate ori cere si apoi ii dau si suplimentul de lapte(120 ml).

    3
    1

  • luminita pe 17 Nov 2007, 11:07
    aslaptatul la san

    parerea mea este ca orice mama are obligatia de a alapta copilul daca are lapte.eu si acum alaptez pe micuta mea care are 1 an si 2 luni.copilul e prea mic pentru a-si cere dreptul.noi trebuie sa fim constiente de imunitatea care o capata si ca nimic nu inlocuiese laptele de MAMA.

    5
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod