Cum ajuta kinetoterapia persoanele care au scolioza?

Una dintre formele terapeutice care pot ajuta persoanele cu atitudinea scoliotica si scolioza este terapia prin miscare - kinetoterapia. Tratamentul este individualizat si se realizeaza sub stricta indrumare a specialistului. Afla mai multe despre beneficiile acestei terapii de la conf. univ. dr. Zoltan Pasztai, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala.
Tratamentul care se efectueaza prin mijloacele kinetoterapiei este de lunga durata si se intinde in general pe mai multe luni sau ani, in raport cu varsta si deformatiile prezente. Va fi reluat chiar si in caz de reusita. De asemenea, evaluarea persoanei tratate va fi facuta continuu, iar la copii, pana la sfarsitul perioadei de crestere.

Kinetoterapia se adreseaza tuturor pacientilor cu atitudine scoliotica si formelor de scolioza si cuprinde urmatoarele mijloace:
  • diferite tehnici de masaj si de stretching - intinderi ale partilor moi (tegument, fascii, muschi, tendoane etc.) astfel incat sa se realizeze o "dezlipire" - degajare a diferitelor planuri tisulare (masaj miofascial);
  • educatia posturala corecta in culcat, patrupedie, ortostatism, a activitatilor ADL din timpul zilei - in pat, banci scolare, la purtarea gentilor sau a altor greutati in mana sau pe umar etc.;
  • exercitii dinamice cu scop de asuplizare articulara;
  • exercitii statice pentru cresterea tonusului muscular;
  • exercitii de corectare a respiratiei in vederea cresterii capacitatii vitale - dobandirea mecanismului respirator in cele trei forme (abdominal, costal, sternal).

 
Etapele tratamentului

In prima etapa a tratamentului se determina atitudinea vicioasa, adica se observa defectele (in fata oglinzilor sau in fata planurilor de referinta), prin exercitii posturale contrastante care merg de la pozitia obisnuita, cea incorecta, la cea corecta. Aceasta prima etapa dureaza intre 5 si 10 sedinte, dintre care 3 cu kinetoterapie si restul la domiciliu.

Etapa a doua este una corectiva. In aceasta etapa supleerea corectoare ocupa un rol important. Datorita ei, precum si a exercitiilor posturale, se amelioreaza postura. Tonifierea musculara este in masura sa contribuie la mentinerea corectiei. Se trece apoi la tonifierea generalizata a musculaturii trunchiului si membrelor. Aceasta etapa dureaza mai multe luni, doua sedinte pe saptamana fiind efectuate cu kinetoterapeutul, celalalte sedinte, zilnic, la domiciliu.

Etapa a treia este de consolidare si readaptare. In aceasta etapa se fixeaza rezultatele obtinute pana acum. Reeducarea posturala efectuata acum inglobeaza toate gesturile obisnuite si vizeaza automatizarea pozitiilor corecte. Asuplizarile pentru intretinerea supletii normale au loc in toate planurile. Activitatea musculara generalizata se practica din ce in ce mai intens, orientandu-se spre o activitate normala. Activitatea din etapa a treia dezvolta, prin exercitiile folosite, rezistenta necesara in timpul activitatii obisnuite scolare sau profesionale. O singura sedinta pe saptamana se va face cu kinetoterapeutul, iar in restul saptamanii la domiciliu.


Mijloacele kinetoterapiei pentru tratamentul corectiv al scoliozei

Kinetoterapia corectoare intareste, stabilizeaza si mobilizeaza coloana. Tratamentul prin miscare se refera la exercitiile active care sa franeze evolutia scoliozei, exercitii precis localizate deoarece exista riscul de a favoriza formarea curburii adiacente. Muschii ei sunt scurtati prin lucru in contractie si intindere incompleta. Potrivit conf. univ. dr. Zoltan Pasztai, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala, exista diferite mijloace kinetoterapeutice ca:  exercitiile active, tehnicile FNP, sau metodele binecunoscute de corectare a scoliozei:

Metoda translatiei, a lui Roederer si Ledent, consta in deplasarea spre partea corectoare, a unui segment de corp. Aceasta translatie se face tinand bratele lateral pentru a putea corecta pozita trunchiului, iar specialistul, asezat in spatele pacientului, controleaza executia miscarilor. Este usor de realizat in cazul unei scolioze in C, dar pentru o scolioza in S este nevoie de o corectie a curburii lombare asezand o perna sub fese de partea concavitatii, dupa care se executa translatia pentru curbura superioara;
 
Metoda Niederhoffer se bazeaza pe folosirea tensiunilor izometrice in tratarea atat a scoliozei cat si a diverselor discopatii si spondilozii. In aceasta metoda se cauta redresarea coloanei vertebrale in raport cu linia mediana, prin contractii izometrice contra rezistentei, egaland in felul acesta diferite tensiuni ale musculaturii spatelui (partea concava este slaba, partea convexa prezinta tensiuni mari). Se urmareste apropierea coloanei cat mai mult de linia mediana si nu toniferea musculara. In timpul tensiunii izometrice exista o perioada de contractie progresiva urmata de o contractie statica si terminarea cu relaxare progresiva a musculaturii, fiecare perioada avand aceeasi durata;

Metoda V. Vojta este cea mai buna. Se aplica pe scara larga in strainatate, dar si la noi, de catre terapeutii Vojta pregatiti. Exercitiile activ-reflexe actioneaza mai ales asupra musculaturii proprii din straturile profunde ale coloanei vertebrale care nu poate fi pusa in functie prin vointa pacientilor. Acest model de miscare este perfect atat din punct de vedere al echilibrului muscular in jurul articulatiilor cat si din punct de vedere al aliniamentului osos al coloanei vertebrale si al membrelor. Avantajul exercitiilor este ca eficienta tratamentului depinde de acceptul pozitiilor initiale de catre pacienti si profesionalismul terapeutului, contractia musculara se deruleaza si aliniamentul osos-segmentar se instaleaza involuntar. Deci pacientul nu are nevoie de experienta motorie deosebita;

Metoda Klapp foloseste pozitia patrupeda pentru activarea musculara in conditia unei coloane orizontale, neincarcate;

Metoda cu mingea Bobath este metoda care foloseste tridimensionalitatea actionarii asupra coloanei in diferite ipostaze si pozitii cu si fara ajutor.


Exemple de exercitii

Iata cateva exercitii recomandate de specialistul nostru:

Pentru corectia curburii din zona lombara cu tehnica Niederhoeffer: culcat ventral, membrul inferior drept flectat din genunchi la 90 de grade; pacientul duce gamba dreapta spre exterior (rotatie interna) impotriva rezistentei (contractie izometrica) aplicate de kinetoterapeut care fixeaza si bazinul pe pat. Contractia se mentine 10 - 12 secunde si exercitiul se repeta de 5 - 6 ori. Daca curbura este pe partea opusa se lucreaza cu membrul inferior opus.

Pentru imbunatatirea aliniamentului coloanei vertebrale prin tehnica Vojta:

Exercitiul 1: culcat pe spate cu membrele inferioare flectate, se executa bascularea bazinului spre torace fara dezlipirea zonei lombare de saltea. Se contracta concomitent musculatura abdominala, fesiera si a coapsei posterioare. Se mentine pozitia timp de 6 - 8 secunde. Exercitiul se repeta de 10 ori.

Exercitiul 2: pozitie initiala din ventral pe genunchi. Kinetoterapeutul stimuleaza diferite zone bine determinate, dar alese in functie de forma curburilor. Pe regiunea sacrala se aplica rezistenta. Se mentine aproximativ 60 - 90 secunde. Exercitiul se repeta de 3 ori alternativ pe ambele parti.

Articol realizat in colaborare cu conf. univ. dr. Zoltan Pasztai, specialist in kinetoterapie si motricitate speciala.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 19 Mai 2015, 01:24
    kineto

    Eu am rezolvat problemele celui mic prin kinetoterapie. Am avut noroc ca inca se afla in procesul de crestere cand inca se mai putea corecta pozitia coloanei. Am fost foarte multumita de sedintele pe care le-a facut cu fizioterapeutul Bogdan Goga. Era mereu foarte atent cu el, glumeau, discutau, ii povestea cum trebuie sa stea corect la birou, la scoala, etc. Din pacate era departe de noi, tocmai langa spitalul Fundeni, dar dupa ce deja il obisnuiesem pe copil acolo, n-a mai vrut nici el sa mearga in alta parte.

    0
    0

  • bowtech pe 28 Iun 2010, 21:13
    scolioza vindecata prin bowtech

    Nu stiu daca ati auzit de terapia Bowen (Bowtech), dar la mine a dat rezultate foarte bune dupa primele sedinte chiar (durerile aproape dispar), pana la sfarsitul tratamentului astept sa scap de toate problemele, fara durere.

    7
    5

  • Zoltan P. pe 4 Aug 2009, 11:48
    Nu merge cu poze in Kinetoterapie !!

    Stimati cititori , in afectiunile coloanei vertebrale Nu functioneaza , transmiterea de programe sablon , cum exista pe vremuri , ( exercitii ptr scolioza in C sau S etc ) Azi se aplica metode ca Vojta, Dinamica spiralei pe mingea mare Bobath, Tehnicile FNP, pentru atitudinole scoliotice . A trecut perioada veche a scolii Suedeze de a se plimba in cerc cu man stg sus sau greptul pe saold . Mergeti la specialistii kinetoterapeuti si veti obtine programe kinetice pe modelul afectiunii pe care aveti diagnosticat ! Cu stima Zoltan Pasztay conf univ dr specialist in kinetoterapie

    3
    1

  • cristina pe 23 Iun 2009, 21:16
    despre scolioza

    As vrea niste raspunsuri daca se poate.Am o fata are 15 ani si de curand am aflat ca ar avea atitudine scoliotica un diagnostic pus fara nici o radiografie nu e necesar?de ce?s-au sa consult alti medici.

    2
    0

  • pasztayzoltan pe 22 Iun 2009, 08:55
    Nu se pot imiat ca la sport aceste exercitii

    Stimat cititori Exercitiile in kinetoterapie nu sunt ca si cele din activitatea de sport si fitness , Nu se pot da pentru toti aceeasi , n mai ales la scolioza sau alte disfunctii ale coloanei Din nefericire trebuie sa va prezentati la specialist si sa va faca un program pe corpul si diagnosticul dumneavoatsra ( pe calapodul personal) Cu drag v-as pune foto si poze sau mici video dar aici nu functioneaza Conf Univ dr Zoltan Pasztay

    4
    0

  • elviracostantea pe 16 Iun 2009, 20:33
    poze???

    AR FI FF BINE DACA AM VEDEA SI CEVA POZE SA VEDEM MAI BINE CUM SE FACE EXERCITIUL

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod